Anarhija u EU, Češka najavljuje da će prekršiti propise Brisela o struji

Češka vlada razmatra ograničavanje cena struje za industriju kako bi joj pomogla da prebrodi energetsku krizu

Češka vlada razmatra ograničavanje cena struje za industriju kako bi joj pomogla da prebrodi energetsku krizu. To je rekao ministar finansija Zbinek Stanjura, poručivši da su spremni da prekrše i propise EU o državnoj pomoći.

Vlada priprema nove mere koje će ići u korak s evropskim planovima koji bi trebalo da ublaže snažan rast cena energije nakon sastanka ministara energetike EU na kraju prošle nedelje.

„Ja sam za smelo rešenje”, rekao je Stanjura juče za Češku televiziju, govoreći o ograničavanju cena električne energije za industriju.

„Podržavam taj limit čak i uz mogući rizik ocene da je podrška u nekim elementima prekršila propise EU o državnoj podršci”, dodao je češki ministar finansija, misleći na evropske propise o tržišnom takmičenju i državnoj pomoći.

Kako je rekao, mera bi mogla da bude pripremljena do kraja godine i bila bi na snazi dve godine.

„Za kompanije bi bio dobar limit od oko 200 evra po megavat satu”, dodao je, „znatno niži od tržišnih cena u poslednjih mesec dana”.

Ograničena cena struje za kompanije biće sastavni deo paketa pomoći domaćinstvima i državnim institucijama.

„Vlada će verovatno odrediti maksimalnu cenu električne energije za domaćinstva, ali ne i isplaćivati naknadu proizvođačima koji mogu pokriti troškove i ostvarivati razumnu dobit”, dodao je ministar.

„U državnom sektoru vlada želi da osigura snabdevanje strujom po razumnim cenama škola, bolnica i drugih javnih ustanova”, rekao je Stanjura.

Da bi se to postiglo, potrebni su, po njegovim rečima, zakoni koji bi proizvođačima električne energije propisali prodaju određene količine struje državi, manje od 20 odsto proizvodnje, prenosi HRT.

U razgovoru za dnevnik Hospodarske Novini, ministar je prošle nedelje rekao da bi plan mogao koštati do 130 milijardi kruna (5,3 milijarde dolara) i da bi se sprovodio paralelno sa merama EU.

Ministri energetike EU zadužili su prošli petak Komisiju da u roku od nekoliko dana predloži kako ograničiti prihod proizvođača struje koji u proizvodnji ne koriste gas i osigurati likvidnost elektroprivrednih kompanija u periodu snažnog rasta troškova.

Time su dali zeleno svetlo predlogu EK da se odredi maksimalna cena struje koja se proizvodi u fotonaponskim sistemima, vetroelektranama, nuklearnim i termoelektranama na ugalj.

Kompanije bi razliku između tržišne cene i limita vraćale državi, a ona bi je usmerila u pomoć preduzećima i građanima s visokim računima, tumači Fajnenšel tajms koji je dobio na uvid nacrt predloga Brisela.

 

Izvor B92, 12. septembar 2022.

 

Naslovna fotografija: Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u