Грб ЦИА поред заставе САД у њеном седишту у Ленглију (Фото: AP Photo/Carolyn Kaster)

Američke službe: Rusija finansirala izbore u Albaniji, Crnoj Gori i BiH

Rusija je s najmanje 300 miliona dolara navodno uticala na izbore u drugim zemljama. Upućeni u detalje pominju Aziju, ali i Albaniju, Crnu Goru i BiH, navodi se u izveštaju američkih obaveštajnih službi

Rusija je s najmanje 300 miliona dolara navodno uticala na izbore u drugim zemljama. To je optužba koja dolazi od američkih obaveštajnih agencija. Upućeni u detalje pominju Aziju, ali i Albaniju, Crnu Goru i BiH.

Američke obaveštajne agencije optužuju Rusiju da tajno podržava političke stranke i kandidate u inostranstvu sa stotinama miliona eura. To proizlazi iz izveštaja tajnih službi o kojem izveštava više medija.

Od 2014. je, kako se navodi, iz Moskve u više od dvadesetak zemalja prebačeno najmanje 300 miliona dolara, s ciljem da se utiče na tamošnju nacionalnu politiku. Taj iznos je verovatno „samo vrh ledenog brega”, rekao je agenciji AFP visoki zvaničnik američke vlade.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena zatražila je izveštaj o ruskom uticaju na politike drugih zemalja, nakon što je Rusija 24. februara započela invaziju na Ukrajinu. Američki mediji navode da je vlada sada odlučila da objavi delove izveštaja, kako bi se suprotstavila ponašanju Rusije.

Tragovi vodi na Balkan i u Aziju

Nije navedeno u kojim zemljama je Rusija navodno izvršila uticaj novcem. Te zemlje će biti obaveštene, piše u izveštaju.

Između ostalog, ruski ambasador navodno je stavio nekoliko miliona dolara na raspolaganje predsedničkom kandidatu u jednoj azijskoj zemlji.

Izvor upoznat s detaljima, takođe je preneo da je Rusija potrošila oko pola miliona dolara podržavajući albansku Demokratsku stranku desnog centra na izborima 2017. godine. Navodi se i da su finansirane stranke ili kandidati u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i na Madagaskaru.

Prema istom izvoru, Rusija je koristila glavni grad Belgije i sedište Evropske unije Brisel, za rad fondacija koje podržavaju kandidate krajnje desnice. Moskva je takođe optužena za slanje velikih količina novca ruskoj ambasadi u Ekvadoru u periodu od 2014. do 2017. – očigledno s ciljem da se utiče na izbore.

Rusija navodno podržala Trampa

Vašington već dugo optužuje Rusiju za mešanje u američke izbore. Prema navodima američkih tajnih službi, Moskva je podržala tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa na predsedničkim izborima u novembru 2020. i nastojala da našteti njegovom protivkandidatu Bajdenu.

 

Izvor Dojče vele, 14. septembar 2022.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Carolyn Kaster

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u