Čavušoglu: Turska nije donela odluku o članstvu u ŠOS, nema poziva

Turska nije donela odluku u vezi sa članstvom u Šangajskoj organizaciji za saradnju (ŠOS) i Ankara nije dobila takav predlog, izjavio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu

Turska nije donela odluku u vezi sa članstvom u Šangajskoj organizaciji za saradnju (ŠOS) i Ankara nije dobila takav predlog, izjavio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

„Imamo status partnera u dijalogu u okviru Šangajske organizacije za saradnju. Kao i Azerbejdžan. Među turkijskim državama ima onih koje su članice i koje nisu članice organizacije. Pozvani smo (na samit u Samarkandu u četvrtak) kao specijalni gost u okviru tog statusa. Rezultat toga je razvijanje saradnje s tim regionom. Odluka o članstvu nije doneta. Poziva nema, tako da ne bih da komentarišem pretpostavke”, rekao je Čavušoglu novinarima.

Šangajska organizacija za saradnju osnovana je 2001. godine. Njene članice su Indija, Kazahstan, Kina, Kirgizija, Rusija, Tadžikistan, Pakistan i Uzbekistan. Zemlje posmatrači su Avganistan, Belorusija, Iran i Mongolija, a zemlje partneri su Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža, Nepal, Turska i Šri Lanka.

Na samitu ŠOS-a u Dušanbeu, u septembru 2021. godine, pokrenuta je procedura prijema Irana u organizaciju, kao i procedura dodeljivanja statusa partnera u dijalogu Egiptu, Kataru i Saudijskoj Arabiji.

Ove godine Belorusija je zvanično podnela zahtev za prijem u organizaciju kao njena punopravna članica.

Samit ŠOS-a u Samarkandu održava se 15. i 16. septembra.

Ove godine na samitu neće učestvovati delegacija Avganistana, rekao je koordinator ŠOS-a iz Uzbekistana Rahmatula Nurimtebov, objasnivši da je organizacija privremeno prekinula kontakt s tom zemljom.

 

Izvor Sputnjik, 14. septembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Reuters/Maxim Shemetov/Pool

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u