Skupština RS nije podržala Dodikov veto na agreman ambasadora Nemačke

Žunić je rekao da je SNSD u konsultacijama sa koalicionim partnerima odlučio da odobri davanje agremana nemačkom ambasadoru u BiH Tomasu Fičeru, ali da će odbaciti rezuluciju Bundestaga o BiH

Šef poslaničkog kluba vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), Igor Žunić, najavio je danas da će parlament dati saglasnost za agreman novom nemačkom ambasadoru u BiH.

Žunić je u Skupštini RS rekao da je SNSD u konsultacijama sa koalicionim partnerima odlučio da se odobri davanje agremana nemačkom ambasadoru u BiH Tomasu Fičeru, ali da će odbaciti rezuluciju Bundestaga o BiH.

„Dakle, NSRS će dati agreman. To nisu omogućili oni ucenjeni i obaveštajno obrađeni koji su izašli iz ove sale (opozicioni poslanici). Narodna skupština, ne Predsedništvo BiH, odlučuje hoće li dobiti agreman. Evo, mi ćemo mu dati, ali sve što se bude kosilo sa interesima RS ćemo jasno reći njemu i svima”, kazao je on.

Ta odluka vladajuće većine doneta je jer je bilo jasno da veto srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika na davanje agremana nemačkom ambasadoru nema podršku dvotrećinske poslaničke većine, koja je po Ustavu potrebna da bi veto bio potvrđen.

Opozicione stranke nisu prisustvovale posebnoj sednici na kojoj se raspravljalo o Dodikovom vetu.

Obraćajući se poslanicima, Dodik je kritikovao Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, kao i politiku Nemačke prema BiH.

„Mi odluke Šmita nećemo poštovati i nećemo ih objavljivati u Službenom glasniku. Da li će Nemačka nastaviti da daje podršku Šmitu, videćemo. Deluje da hoće”, kazao je on.

Istakao je da će poštovati odluku Narodne skupštine, konstatujući da očigledno ne postoji dvotrećinska većina potrebna da potvrdi njegov veto.

„Ovo nije moj poraz, to je vaša odluka. Narodnu skupštinu čine i većina i opozicija. Ako u preostalim danima budem imao priliku da potegnem pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, to ću učiniti. On (Fičer) nije ambasador (Nemačke) dok ova Narodna skupština to ne odluči. Mislim da vitalni interes treba da tražimo i u meteorološkoj prognozi i da ova skupština o tome odlučuje”, rekao je Dodik.

On je rekao da međunarodni predstavnici dolaze u BiH s predrasudama i „izlobirani od mislimanske dijaspore”. Po njegovim rečima, nemačku Rezoluciju o BiH „izlobirali su”, kako je naveo, „germanizovani Bošnjaci”, aludirajući na poslanika SDP-a u Bundestagu Adisa Ahmeovića Ahmeta.

Dodik je ocenio da se Nemačka meša u unutrašnje odnose u BiH donošenjem rezolucije Bundestaga „koja zagovara promenu modela organizacije BiH”.

„Pozivam NSRS da odbaci tu rezoluciju i osuđujem je”, rekao je Dodik i odbacio tvrdnju pojedinih nemačkih političara da RS ugrožava mir u BiH.

Po Dodikovim rečima, radi se o borbi za Dejtonski sporazum.

„Ako smo zbog toga kažnjeni, prihvatamo svoju kaznu. (Republika) Srpska ima prijatelje u svetu”, zaključio je on.

 

Izvor BETA, Danas, 14. septembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/BN Televizija

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u