Putin i Si se sastali prvi put od početka rata u Ukrajini

Kina je spremna da zajedno sa Rusijom povede svet na put održivog razvoja, rekao je kineski predsednik. Ruski lider je pohvalio uravnoteženu poziciju Pekinga o ukrajinskoj krizi

Kina je spremna da zajedno sa Rusijom povede svet na put održivog razvoja, rekao je kineski predsednik Si Đinping na sastanku sa Vladimirom Putinom.

„Suočeni sa kolosalnim promenama našeg vremena u globalnim razmerama, bez presedana u istoriji našeg vremena, spremni smo sa našim ruskim kolegama da damo primer odgovorne svetske sile i odigramo vodeću ulogu u uspostavljanju tako brzo promenljivog sveta na putanju održivog i pozitivnog razvoja“, dodao je kineski predsednik.

Takođe je izrazio spremnost za razmenu mišljenja sa Putinom o međunarodnoj agendi i pitanjima od zajedničkog interesa.

Predsednik Rusije je sa svoje strane primetio da spoljnopolitički tandem Moskve i Pekinga igra ključnu ulogu u obezbeđivanju globalne i regionalne stabilnosti.

„Zajedno se zalažemo za formiranje pravednog, demokratskog i multipolarnog svetskog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu i centralnoj ulozi UN, a ne na nekim pravilima koja je neko smislio i pokušava da nametne drugima, a da nije ni objasnio. šta je to“, rekao je Putin.

On je naglasio da su pokušaji stvaranja unipolarnog sveta u poslednje vreme dobili „apsolutno ružan oblik” i potpuno su neprihvatljivi za većinu zemalja.

Pored toga, ruski lider je pohvalio uravnoteženu poziciju Pekinga o ukrajinskoj krizi.

Sastanak Putina i Si Đinpinga održao se na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Samarkandu. Među glavnim temama o kojima se razgovaralo je jačanje potencijala organizacije u oblasti obezbeđenja bezbednosti i stabilnosti, jačanje ekonomskih veza, razvoj transportne međupovezanosti i jačanje kulturne i humanitarne dimenzije organizacije.

 

Izvor Vostok, 15. septembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Sputnik/Alexandr Demyanchuk/Pool via Reuters

 

BONUS VIDEO: 

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u