Dvadeset dve ambasade traže od Srbije „Evroprajd” šetnju; Vulin: Nema popuštanja

U zajedničkom saopštenju, koje su javnosti uputile ambasade iz 22 države, poziva se Srbija da pronađe rešenje koje će omogućiti da se šetnja za Evroprajd održi bezbedno i legalno

U zajedničkom saopštenju, koje su javnosti uputile ambasade iz 22 države, poziva se Srbija da pronađe rešenje koje će omogućiti da se šetnja za Evroprajd održi bezbedno i legalno.

U saopštenju koje su potpisale SAD, Australija, Austrija, Belgija, Kanada, Hrvatska, Češka, Danska, Finska, Francuska, Nemačka, Irska, Italija, Japan, Holandija, Norveška, Portugal, Slovenija, Španija, Švajcarska, Ukrajina, Velika Britanija, upućena je podrška pripadnicima LGBT zajednice, uz napomenu da je Srbija napravila značajne korake ka jačanju ravnopravnosti LGBT osoba i njihovih prava.

„Održavanje Evroprajda u Beogradu je proslava i priznanje tog napretka. Nadamo se da će se pre subote 17. septembra pronaći rešenje koje će omogućiti da se marš Evroprajda održi bezbedno, legalno i mirno. Odbacujemo i osuđujemo sve akte nasilja, uznemiravanja, stigmatizacije i diskriminacije počinjene nad pojedincima na osnovu njihove seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili polne karakteristike. Obavezujemo se da ćemo slušati i podržavati rad lokalnih zaštitnika ljudskih prava, organizacija civilnog društva i lidera zajednice. Nastavićemo da rasvetljavamo ove i druge nepravde i nastavićemo da se zalažemo da svi, bez obzira ko su i koga vole, budu zaštićeni i uključeni”, navodi se u zajedničkom saopštenju ambasada država.

 

Autor Vojislav Milovančević

 

Izvor N1, 16. septembar 2022.

 

Vulin: Ne popuštamo pod pritiscima – zabrana Evroprajda ostaje na snazi

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin oglasio se posle pritisaka pojedinih ambasadora, da se zabranjena šetnja tokom Nedelje ponosa, u organizaciji Evroprajda, ipak održi.

„Zbog različitih laži, podmetanja i pokušaja da se unizi Republika Srbija, njen pravni sistem i njene institucije, želim da saopštim građanima Srbije da niko, a najmanje Ministarstvo unutrašnjih poslova, nije popustio pred pritiscima velikih sila Zapada. Zabrana održavanja šetnje u organizaciji Evroprajda 2022, kako je već saopšteno, ostaje na snazi”, izjavio je ministar Vulin.

To znači da ostaje na snazi rešenje o zabrani koje je doneo MUP Srbije.

 

Izvor Sputnjik, 16. septembar 2022.

 

Vučić o Evroprajdu: Poštujte odluku MUP-a

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas povodom najvljene šetnje tokom Evroprajda da misli da će se sutra poštovati zakon i odluka MUP-a. On je rekao i da ne želi da se bavi tom temom.

„Neću da se bavim pokvareno nametnutom temom srpskom narodu koju nameću i oni koji su za i oni koji su protiv kao da je u pitanju život i smrt, svi zajedno učestvuju u hibridnom ratu protiv svoje zemlje”, istakao je Vučić na TV Pink.

On je dodao da zbog toga sada mora da se bavi beznačajnim temama, umesto onima koje su važne, kao i da ne može da shvati da neko daje sebi za pravo da može da šeta, a onaj drugi ne može.

„Zamolili smo ih da ne šetaju ovoga puta, a oni su vređali Anu Brnabić da je bednica. I onda razumete zašto sam ja ova dva dana u Skupštini Srbije krčmio put slobodnoj, pristojnoj Srbiji, Srbiji koja će da pobedi oba ta ekstremna dela i na levici i na desnici. Potrebna nam je normalna Srbija”, istakao je Vučić.

On se osvrnuo i na uvrede premijerki koji su uputili pripadnici LGBT populacije i pojedine vladike SPC.

„I niko joj se nije izvinio. Zato što im se može. Njih je bilo stotine, muškarčine su joj vikale ‘Bednice’, a ona jedna i stoički je trpela uvrede, iako je učinila više za Srbiju nego svi oni zajedno”, rekao je Vučić.

On je dodao da je u Srbiji velika želja za vlasti nekih ljudi koji nisu na vlasti, i da je ogromna mržnja prema onima koji su na vlasti.

 

Izvor Politika, 16. septembar 2022.

 

Naslovna fotografija: Marco Piraccini/Mondadori Portfolio via Getty Images

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u