Odgovor na zahtev za odštetu: Nemačka traži reviziju granice sa Poljskom?

Zagonetni komentar Olafa Šolca pokrenuo spekulacije da će Nemačka, kao odgovor na Poljski zahtev za ratnom odštetom, pokrenuti pitanje revizije granice dve zemlje

Nemački kancelar Olaf Šolc nagovestio je prekrajanje granice sa Poljskom kao odgovor na njeno insistiranje na ratnoj odšteti.

Ovo je objavio poljski portal Niezalezna.pl, navodeći da je Šolc tako nastupio  u Potsdamu, u prisustvu bivšeg poljskog premijera Donalda Tuska.

Obojica su prisustvovala uručivanju  medijske nagrade M100 Media Award  ukrajinskom bokseru Vladimiru Kličku.

Šolc je, naravno – uvijeno, rekao:

„Gledajući Donalda Tuska, želeo bih da ukažem koliko su važni sporazumi koje je zaključio Vili Brant da granica između Nemačke i Poljske, posle stotina godina, bude jasno i trajno uspostavljena. I ne bih želeo da neki ljudi preturaju po istorijskim knjigama kako bi doveli do revizionističkih promena granica“.

Poljski portal naglašava da je, kao odgovor na ovu izjavu, zamenik predsedavajućeg Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Arkadiuš Mularčik napisao na Tviteru da nemačke vlade nekoliko decenija uzastopno plaše Poljsku revizijom granica ako bude “potezala pitanje reparacija“.

Uz ukazivanje: „Šolc, dakle, nije izmislio toplu vodu“.

Ranije, 8. septembra, saopšteno je da poljske vlasti nameravaju da Nemačkoj do kraja godine pošalju notu sa zahtevom za odštetu za razaranja i žrtve u Drugom svetskom ratu.

Lider poljske vladajuće partije Jaroslav Kačinjski precizirao je da njegova zemlja traži 1,3 bliona dolara odštete.

 

Izvor Fakti, 16. septembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Valentin Ogirenko/Reuters

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u