Vučić uručio Orbanu najveći orden države Srbije

„Zahvaljujem predsedniku Mađarske na doprinosu u razvoju bilateralne saradnje dve zemlje. Budite uvereni da naši građani istinski cene takve prijatelje i komšije”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas pre podne sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Vučić je svog gosta iz Mađarske srdačno dočekao ispred zdanja na Andrićevom vencu.

„Dobro došao, dragi prijatelju! Radujem se našem susretu i razgovoru, koji je zasnovan na međusobnom razumevanju i poverenju, ali i na prijateljstvu koje smo izgradili tokom višegodišnje saradnje”, napisao je Vučić na instagramu.

Orden za Orbana

Po završetku sastanka, Vučić je Orbanu uručio Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje.

Nakon toga, predsednik Srbije i mađarski premijer obratili su se javnosti.

Vučić je istakao kako mu je čast što je u prilici da odlikuje Orbana.

„Ovo je najviši orden koji predsednik Srbije dodeljuje”, rekao je.

„Sa velikim ponosom konstatujem da ovaj orden dodeljujem velikom prijatelju Srbije. Zahvaljujem predsedniku Mađarske na doprinosu u razvoju bilateralne saradnje dve zemlje. Budite uvereni da naši građani istinski cene takve prijatelje i komšije. Hvala vam zbog toga što ste, i u ova teška vremena kada svi gledaju samo sebe, smogli snage da obezbedimo bolju i topliju budućnost za naše građane. Znamo da biste i bez njega radili na dobrobiti interesa naše zemlje, nadamo se da će ovaj orden uvek biti i podsetnik za mađarski narod i sve naše prijatelje. Nismo imali većeg prijatelja od Sibljinanin Janka”, rekao je Vučić.

Sastanak ministara

U zgradi Predsedništva Srbije, održani su i bilateralni sastanci ministara Srbije i Mađarske.

Ministar za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović sastala se sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom, dok ministar finansija Siniša Mali razgovara sa ministrom za ekonomski razvoj Mađarske Martonom Nađem.

 

Izvor Politika, 16. septembar 2022. 

 

Važno da imamo prijatelja u ovim teškim vremenima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je u ovim teškim vremenima, posebno ona koja predstoje, važno imati prijatelja, kakvog imamo u Mađarskoj.

Vučić je, povodom uručenja ordena mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, kazao da je podržavao Srbiju na svakom mestu. Izrazio je uverenje da će odnosi dve zemlje biti još bolji.

„Razgovarali smo o predstojećoj jeseni i zimi, premijer Orban smatra, kao što sam i ja rekao, da će narednih šest meseci biti odlučujući, ko će da preživi u ekonomskom smislu reči”, objasnio je on.

Vučić je podsetio da je krajem juna EU ukinula limite za državnu pomoć privredi, što znači da će Nemačka, koja je već pomogla svoje kompanije sa 60 milijardi evra, izdržati sve.

„Domaćinstva će živeti teže, ali suština je čije će kompanije i privreda preživeti. Nemačka će na to bacati pare. Njihov javni dug je sada 2.480 milijardi evra, a iako se zaduže za daljih 1.000 milijardi evra ostaće ispod 100 odsto od BDP-a”, ukazao je on u intervjuu za TV Pink, javlja Tanjug.

Vučić je rekao da bi pored Nemačke i Francuska i Španija, kao velike zemlje, mogle preživeti teško vreme, dok će za male zemlje biti teško.

„Doći će do velike nezaposlenosti, jer će firme koje ne dobijaju podršku gubiti posao. To je velika opasnost za nas, i sve druge male zemlje. Zato tražimo i gledamo kako da držimo niske cene energenata”, naglasio je on.

Vučić je kazao da nije pitanje da li će da prežive te firme, jer neće bankrotirati, ali nemaju biznis slučaj za nastavak poslovanja, što je opasnost po radna mesta.

Vučić je istakao da zbog toga gleda kako da se sačuva niska stopa nezaposlenosti koju ima i odgovarajuće mere.

S tim u vezi je pomenuo razmatranje povezivanja sa mađarskom elektromrežom, ali i uvoz struje kada Mađari završe nuklearnu elektranu PAKS 2 u kojem bi mogli imati i deo naših akcija, da budemo delimični vlasnici, kao što bi i oni mogli biti u našim kompanijama.

Preneo je da je sa Kinezima dogovoren uvoz dva miliona tona indonežanskog uglja, s čim se već kreće, ali Dunav zbog niskog vodostaja pravi probleme.

„Uz mnogo problema uspećemo sve da rešimo. Predstoji svakako jesen i zima sa mnogo problema, pre svega finansijskih i videćemo koje druge. Važno da radimo i borimo se, a imamo i mnogo političkih problema oko KiM”, ukazao je on.

Vučić je ukazao i na veliki pritisak s kojim je suočena naša zemlja, navodeći pisanje, kako je rekao najlažljivijeg britanskog Gardijana koji pušta slike i piše o povezanosti sa Rusijom, a sve sa ciljem daljeg vođenja hibridnog rata protiv Srbije i uništavanja naših resursa.

„Dobro je da imate prijatelja u okruženju, što se budemo više spajali i budemo bliži biće lakše”, dodao je on.

Kazao je da ga je zvao makedonski premijer Dmitar Kovačevski koji želi neki dogovor oko struje. Upozorio je da će biti nestašice hrane.

Preneo je da je jedna afrička zemlja uputila upit za otkup namirnica iz Srbije u vrednosti od 600 miliona dolara, a jedna druga u vrednosti od 400 miliona dolara.

„Hranu svi hoće da kupe, moramo da vidimo šta kako sačuvati”, naglasio je Vučić.

Rekao je da kada se pokušaju zamrznuti cene da ne budu visoke, čim se to uradi trgovci i deo finalnih proizvođača, prerađivača se dogovara kako manje da isporučuje pa imate nestašice.

Kada budu odmrznute cene biće svega, ali, upozorava, to neće trajati doveka, jer neće biti dovoljno hrane, čak i u Evropi.

„To izaziva preveliku nervozu svuda. Očekujte promene u mnogim državama, uskoro u Italiji, pa će biti na mnogo drugih mesta. Narod teško trpi posledice rata u Ukrajini, a sada više nije samo tamo rat, već postoje sukobi i između Jermenije i Azerbejdžana, Kirgizije i Tadžikistana, a tenzije između Turske i Grčke su velike, a i kod nas na Zapadnom Balkanu nisu male”, ukazao je on.

Stvari se, kaže, komplikuju i biće komplikovani i na sednici Savet EU, na kojoj će se raspravljati o uspostavljanju maksimum cene gasa za Ruse.

„Ako donesu takvu odluku u EU onda Rusi mogu da donesu odluku da isključe gas za Evropu, te ga onda više neće biti i svi će se smrzavati. Cena struje sa današnjih 400 evra po megavat sati skočiće višestruko”, objasnio je on.

Preneo je da je mađarske prijatelje zamolio da pomognu i RS.

Na pitanje koliko je važno da postoji razumevanje Srbije i Mađarske u ovako teškom trenutku, Vučić je konstatovao da je to važno, jer je Budimpešti veoma teško, a Beogradu još teže, ali da je tako, jer se mi nalazimo na najlepšem mestu na svetu, ali na raskrsnici puteva.

„Beograd je uvek bio na vetromerini, na meti svih osvajača i svih ostalih. Logično je da se ne nalazimo u lakoj poziciji, ali moramo da radimo. Zato mi je žao što oko sitnice nismo uspeli da se postignemo konsenzus u parlamentu, ali važno je da na kraju napravimo dobar rezultat za naš narod”, rekao je Vučić.

 

Izvor Politika, 16. septembar 2022.

 

Orban: Odluka Evropskog parlamenta vic i levičarski pamflet

Potez Evropskog parlamenta da osudi Mađarsku zbog navodnog potkopavanja evropskih vrednosti mađarski premijer Viktor Orban okarakterisao je danas u Beogradu kao vic i levičarski pamflet.

Orban je, zamoljen da prokomentariše jučerašnje usvajanje odluke Evropskog parlamenta o osudi Mađarske zbog namernih i sistematskih napora mađarske vlade da potkopa evropske vrednosti, kao i zahtev za rezultatima u procesu koji se vodi protiv Budimpešte, rekao je da smatra kao šalu i nešto što je u domenu vica.

„Mi se tome više ne smejemo, jer je dosadio taj vic. To Evropski parlament čini već dva, tri puta usvajajući odluke kojima se osuđuje Mađarska. Nekada smo mislili da ima značaja, ali vidimo da je vic”, rekao je on, preneo je Tanjug.

Orban je istakao da je evropska levica zaposela Evropski parlament, i da postoji levičarska većina, a da mađarski saveznik Evropska narodna partija (EPP) sve više klizi u levo.

Desnica je, dodaje, uspela da zadrži u rukama samo manjinsku poziciju.

„Odnosi pri glasanju pokazuju to. Stranke desnice glasale su u korist Mađarske, a levica protiv. To je partijski napad, i nije prvi. Nivo usvojenog dokumenta možemo nazvati pamfletom”, rekao je Orban.

Ukazao je da Srbi znaju šta znači negativno mišljenje o jednoj zemlji, i da se to događa Mađarskoj.

„Prosto su izgubili reči pa sada izmišljaju nove pojmove. Još malo pa će negativni atributi koji se koriste za Mađarsku nestati, pa će izmisliti nove”, naglasio je on.

Orban je ukazao da se u Mađarskoj održavaju izbori na kojima građani daju glasove, i na osnovu tih glasova se formira vlada.

„Kada se formira vlada desne orijentacije onda se to ne dopada levici, pa organizuje napade. Tom odlukom su zabavljali sami sebe, i nas to ne zanima”, poručio je šef mađarske vlade.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se nadovezao na Orbanove reči, dodajući da i o nama pišu iste stvari, i „danas – sutra” su opet ovde da i nama drže predavanja i pridike, što će, pretpostavlja, nastaviti da rade.

„I to posebno oni koji imaju 0,7 odsto glasova u svojim zemljama. To su sve specijalci da mi objasne kakva je situacija u mojoj zemlji, u kojoj ja dobijam 60 odsto glasova. Jer, oni sa 0,7 odsto glasova to, ipak, bolje znaju. Čak sam i preterao, taj stručnjak što nam dolazi nema više 0,7 odsto, ima između 0,5 i 0,6 odsto, još sam ga i počastio… da nam drži predavanja svaki dan”, rekao je Vučić.

 

Izvor Politika, 16. septembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Tanjug/AP/Darko Vojinović

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u