Vučić se sastao sa američkim ambasadorom Hilom; Brnabić: Šetnja će se održati

Brnabić je rekla da garantuje bezbednost na ulicama Beograda. Iz Ambasade SAD su, noć uoči planirane šetnje, poručili da je to što je Beograd ove godine domaćin Evroprajda „istorijska prekretnica i neosporan znak napretka”

Ana Brnabić je rekla da može da garantuje da će ulice Beograda biti bezbedne tokom popodneva.

Evropska prajd asocijacija (EPOA) saopštila je danas da je posle više nedelja intenzivnog međunarodnog pritiska premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da može da se održi šetnja u okviru Evroprajda zakazana za 17.00 sati.

Kako navode u saopštenju, hiljadama aktivista na trasi šetnje koja će krenuti od Narodne skupštine priključiće se brojne diplomate, članovi Evropskog parlamenta, kao i drugi evropski i međunarodni lideri.

 

Izvor Tanjug, 17. septembar 2022. 

 

Vučić se jutros sastao sa američkim ambasadorom Hilom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u subotu ujutro sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom, objavio je Vučić na svom Instagram profilu, navodeći da su razgovarali o aktuelnim temama.

Susreli su se na dan kada se u Beogradu održava šetnja u okviru Evroprajda, koju je policija zabranila, dok su strane diplomate uključujući i ambasadora Hila pozvale Srbiju da omogući održavanje Evroprajda i šetnje.

„Razgovarao sam sa ambasadorom Hilom o aktuelnim temama, ali i o predstojećoj poseti Njujorku povodom Generalne debate 77. zasedanja Skupštine UN i brojnim sastancima koje ću tom prilikom imati sa visokim zvaničnicima američke administracije”, piše na profilu @buducnostsrbijeav.

Uz objavu na Instagramu priložena je slika s razgovora Vučića i Hila. Iz Ambasade SAD u Srbiji zasad nema objave o susretu.

Iz Ambasade SAD u Beogradu noć uoči planirane Evroprajd šetnje napisali su kako je to što je Beograd ove godine domaćin Evroprajda „istorijska prekretnica i neosporan znak napretka”. Preneli su posebnu poruku Džesike Stern, specijalnog američkog izaslanika za unapređenje prava LGBTQI+ osoba.

Dan pre najavljenje šetnje u okviru Evroprajda, iz Ambasade SAD na Tviteru su dali podršku pripadnicima LGBTQI+ zajednice uz nadu da će se pronaći rešenje koje će omogućiti da šetnja održi bezbedno, legalno i mirno. Preneli su zajedničko saopštenje ambasada 22 države.

 

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji je na svom zvaničnom Tviter nalogu ove sedmice prenela poruku ambasadora Hila nakon što je otvoren Evroprajd.

„Drago mi je što vidimo bezbedan početak Evroprajda. Čestitam organizatorima i celom timu. Nadam se da ćemo videti bezbednu nedelju ispunjenu sjajnim događajima kao primer osnovnih sloboda koje su garantovane svima”.

Krajem avgusta ambasador Hil je poručio kako bi bezbednim ugošćavanjem Evroprajda Srbija učvrstila posvećenost zaštiti građanskih prava.

„Kao i mnoge zemlje, Srbija je napravila veliki napredak u zaštiti osnovnih prava svih građana, uključujući LGBTQI+ zajednicu. Bezbednim ugošćavanjem Evroprajda u Beogradu, Srbija bi učvrstila ovu posvećenost”, preneseno je na Tviter nalogu Ambasade SAD u Srbiji.

Policija je 13. septembra zabranila šetnju u okviru Evroprajda, međunarodnog događaja posvećenog LGBT+ pravima, čiji je Beograd ovogodišnji domaćin. Zabrana je naišla na osudu zvaničnika Evropske unije, kao i međunarodnih i domaćih organizacija za ljudska prava.

Policija je zabranila i skup neformalne desničarske grupe „Antiglobalisti”, zakazan za isti dan kad i Evroprajd šetnja. Ta grupa je proteklih sedmica u Beogradu organizovala skupove protiv Evroprajda, nazvane „litijama”.

Policija je u odluci obrazložila da postoji visok rizik da će bezbednost učesnika obe šetnje na najavljenim trasama biti ugrožena, kao i bezbednost drugih građana.

 

Izvor Radio Slobodna Evropa, 17. septembar 2022. 

 

Upravni sud odbio tužbu organizatora „Evroprajda”

Upravni sud odbio je tužbu organizatora „Evroprajda” kojom se osporava odluka MUP-a da se šetnja u okviru ove manifestacije, planirana za danas u Beogradu, zabrani.

Upravni sud objavio je na sajtu odluku u kojoj se navodi da je odbijena tužba organizatora „Evroprajda” podneta protiv MUP-a Srbije zbog odluke da se zabrani šetnja predviđena u okviru ove manifestacije.

„Imajući u vidu sve navedeno i citirane zakonske odredbe, pravilno je, po oceni suda, tuženi organ osporenim rešenjem, bez povrede pravila postupka od uticaja na rešenje ove upravne stvari, odbio žalbu tužioca kao neosnovanu, pravilno nalazeći da je prvostepeni organ odlučne činjenice utvrdio potpuno i nesumnjivo i na utvrđeno činjenično stanje pravilno primenio propise na koje se pozvao. Ovo stoga što je u zakonito sprovedenom postupku utvrđeno da, povodom predmetnog javnog okupljanja (šetnje), postoji opasnost od nasilja, uništavanja imovine ili drugih oblika narušavanja javnog reda u većem obimu, što je jedan od zakonom propisanih osnova za zabranu okupljanja. Za svoju odluku tuženi organ je dao dovoljne i na zakonu zasnovane razloge, koje u svemu prihvata i ovaj sud”, navodi se između ostalog u odluci Upravnog suda.
MUP Srbije zabranio je prethodno šetnju iz bezbednosnih razloga i odbacio žalbu organizatora „Evroprajda“ na ovu odluku.

MUP takođe iz bezbednosnih razloga nije odobrio ni okupljanje u znak protesta protiv održavanja ove manifestacije u Beogradu.

 

Izvor Sputnjik, 17. septembar 2022.

 

Naslovna fotografija: Instagram/@buducnostsrbijeav

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u