Bajden: Moj savet Putinu u vezi taktičke nuklearke je: „Nemoj, nemoj, nemoj”

Na pitanje CBS-a šta bi rekao Putinu ako bi razmislio o upotrebi takvog oružja, Bajden je odgovorio: „Nemoj. Nemoj. Nemoj. To bi promenilo rat kao ništa pre, kao ništa od Drugog svetskog rata

Američki predsednik Džo Bajden pozvao je Vladimira Putina da ne koristi taktičko nuklearno ili hemijsko oružje za povratak izgubljene teritorije u Ukrajini.

Ukrajinska vojska je proterala ruske snage iz nekih delova severoistočne Ukrajine, pa se Putin našao pod pritiskom domaćih nacionalista koji žele da povrati inicijativu u ratu. Putin je upozorio da bi Moskva mogla da uzvrati snažnijom ako njene snage budu pod dodatnim pritiskom, i tako je zabrinuo Zapad da bi mogla da pribegne nekonvencionalnim sredstvima poput nuklearnog ili hemijskog oružja.

Bajden: To bi promenilo rat kao ništa ranije

Na pitanje CBS-a šta bi rekao Putinu ako bi razmislio o upotrebi takvog oružja, Bajden je odgovorio: „Nemoj. Nemoj. Nemoj. To bi promenilo rat kao ništa pre, kao ništa od Drugog svetskog rata. CBS će emitovati ceo intervju sa Bajdenom kasnije u nedelju. Američki odgovor bi bio „posledičan“, rekao je Bajden, ali nije želeo da iznosi detalje.

„Naš odgovor bi zavisio od obima onoga što rade. Da bi se suprotstavio ukrajinskom napredovanju, Putin bi mogao da mobiliše rezervne snage, kojih ima oko dva miliona, ili da zatvori gas za Evropu i tako je natera da primora Ukrajinu da se povuče.“

 

 

Izvor B92, 18. septembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Reuters/Leah Millis

 

BONUS VIDEO:

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u