Vučić: Hil nije tražio ništa, članstvo Kosova u UN je neprihvatljivo

„Ako to (članstvo Kosova u UN) odbijemo, kao što kažu Hrvati, Srbija i Vučić biće izolovani. Ne mislim da je to lako, ali ne isključujem tu mogućost"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da za Srbiju nije prihvatljivo da Kosovo dobije stolicu u UN i da je odbio da primi papir koji su mu doneli međunarodni predstavnici.

Govoreći za TV Pink iz Njujorka gde učestvuje na zasedanju Generalne skupštine UN, a na pitanje da li je upoznat sa predlogom za rešavanje kosovskog problema koji se pojavio u albanskim medijima, a prema kome bi Beograd u roku od 10 godina trebalo da prizna Kosovo, dok bi Priština odmah dobila stolicu u UN, Vučić je odgovorio da je odbio da primi papir koji mu je pokazao Miroslav Lajčak.

On je dodao da ne može da kaže da li je sve tačno što je objavljeno, jer nije zapamtio sve što je pisalo na četiri strane.

„Znao sam da ne treba da uzmem taj papir. Taj papir me čeka da ga uzmem“, naveo je Vučić.

On je istakao da će biti mnogo problema, jer kako je naglasio, kada jednom pustite Prištinu u UN, više nikada nećete moći da je izbacite.

„Neke ideje koje su napisane slične su onima koje sam slušao ranije i dovoljno sam iskusan da znam da nije trebalo da uzmem taj papir. Ne postoji šanse da mi pustimo Kosovo u UN. Boli me glava od toga i zato nisam uzeo papir. Nastaviće se žestoki pritisci, a mi moramo da vodimo računa kako ćemo da živimo, šta da jedemo i kako će to sve da izgleda“, rekao je Vučić i istakao da taj papir „čeka“ da ga uzmemo.

Prihvatili ili ne prihvatili predlog, ističe Vučić, biće problema.

„Ako prihvatimo – kada jednom pustite Prištinu u UN, iako se ne traži formalno priznanje Kosova, više nikada nećete moći da je izbacite. Ako je to za vas mali problem, ne znam koji bi bio veći. A ako to odbijemo, kao što kažu Hrvati, Srbija i Vučić biće izolovani. Ne mislim da je to lako, ali ne isključujem tu mogućost“, rekao je Vučić.

On je dodao da je jasno da su taj papir objavili Albanci ili neki kojima je to odgovaralo preko Albanaca, ali da Srbi sigurno nisu.

„Oni su postavili stvari prilično jasno, ne kažem pravično. Putin je postavio zid i moramo da odlučimo sa koje strane zida smo. Oni koji ne žele da budu u blizini bilo kakvog zida, kao što smo to mi, neće dozvoliti da se tako dogodi“, poručuje predsednik Srbije, te dodaje da nam slede teški pritisci koji dodatno komplikuju našu poziciju i po pitanju energetske bezbednosti i po pitanje proizvodnje hrane i snabdevanja tržišta i mnogih drugih stvari.

„Nismo se rodili na nekom mirnom mestu, već na raskršću puteva i moramo sve te stvari da rešavamo“, kaže Vučić.

Na konstataciju novinarke da je jedna od tačaka da Srbija, umesto priznanja, mora da prihvati Kosovo kao posebnu političku i pravnu realnost, Vučić je odgovorio da nije problem da prihvatimo Kosovo kao realnost, ali ne i kao deo UN.

„Možemo da razumemo da postoji vlada u Prištini koja se sa nama u ničemu ne slaže jer tako misle Albanci na Kosovu, to sve možemo da prihvatimo ali da Kosovo bude deo UN, to je već nešto drugo“, istakao je predsednik Srbije.

Što se tiče treće tačke navodnog sporazuma prema kome će Srbija zauzeti pasivan stav i više neće sprečavati ulazak Kosova u međunarodne organizacije, Vučić je odgovorio da je on odlučio da, posle ovog sastanka, zauzme veoma aktivan stav po tom pitanju.

Kako je naveo, sastaće se sa predstavnicima mnogo zemalja sa kontinenata na kojima imamo stare prijatelje.

„Negde smo ih imali pa smo ih izgubili, pa ćemo pokušati da ih vratimo. Iz Centralne Amerike imaću susrete sa predstavnicima tri zemlje, jednoj neću da kažem ime, druga je Gvatemala gde su naši prijatelji, i treća je Kostarika koja je među prvima priznala nezavisnost Kosova, ali želim da imamo dobar dijalog sa njima. Izvanredni su u digitalizaciji. Pa ćemo imati razgovore sa Afrikancima, mnogim zemljama iz Azije. Mi ćemo nastaviti da radimo svoj posao, a Albanci svoj“, naglasio je Vučić.

Na pitanje koliko možemo da lobiramo u Vašingtonu, s obzirom na jačinu albanskog lobija, Vučić odgovara da nije u pitanju samo albanski lobi.

„Teška je naša pozicija. U njujorškoj policiji, imaju sindikat sa preko 1.000 ljudi koji se zove Iliria, i sve su Albanci. Nema stejk hausa na Menhetnu koji ne drže Albanci. Ali nisu samo Albanci, američka politika je takva. Nas je ta Treća Prizrenska liga osnovana 1949. u Njujorku koštala više nego Prva i Druga. Sem toga tu su zemlje Kvinte, najmoćnije zapadne zemlje“, kaže predsednik Srbije.

On poručuje da nam je potreban racionalni stav i ozbiljan borbeni duh koji znači da se borimo za sve što možemo, da razumemo svoju poziciju, znamo koliko smo mali ali ne možemo da prihvatamo stvari koje nam se nameću.

Kako je naglasio, sledeća teška iskušenja biće na berlinskom kongresu pošto će, kako je rekao, oni tražiti konkretne dogovore i za neka pitanja koja su za nas u redu, i za neka koja za nas nisu u redu.

Izvor Politika, 19. septembar 2022. 

 

Hil nije tražio ništa

Predsednik Aleksandar Vučić ponovio je da američki ambasador Kristofer Hil ništa nije tražio od njega, niti uticao na njega po pitanju prajda, rekavši da sa njim, američki diplomata tako ne razgovara.

„Hil je pametan čovek, veteran. Nije budala. Zna s kim kako razgovara, on bi sa političkim liliputancima tako razgovarao. Zna kako razgovara sa mnom to poštuje. Nije mu palo na pamet”, rekao je Vučić za TV Pink iz Njujorka.

Dodaje da Hil veoma vodi računao tome.

„Svašta sam slušao, kako naoružavamo Rusiju, šaljemo municiju u Rusiju, u Ukrajinu, oružje u Ukrajinu. A, to su laži, i to rade mnogi ambasadori, rekao je Vučić.

Na konstataciju da pojedini mediji pišu da su ga navijači Crvene zvezde vređali, upitao je „da li misli da to da je seksualno opštio sa Anom Brnabić”, ironičo dodajući da je „to u redu i da je to zaslužio”.

Na konstataciju da mediji navode da navijači okreću leđa državi, kaže da ne razume šta to znači, jer nisu ni bili uz njih.

„Miloš Veliki je davno rekao – koja li sam ti to mnogo velika dobra učinio, pa me mrziš. Nikad neće biti onoga kome nisam neko dobro učinio. Ne znam da li treba da se pravdam da imam neke veze sa Brnabić. Toliko mi je to besmisleno, ali sam rekao da su svi lažovi koji su govorili o Hilu, jer polaze od sebe”, rekao je Vučić.

Oni koji su napadali policajce krivično će odgovarati

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas u Njujorku da je država, za vreme Prajda, bila izložena ataku neodgovornih grupa sa svih strana i istakao da će osobe koje su za vreme tog skupa napadale policajce odgovarati krivično i prekršajno, kao i lica koja su narušavala javni moral.

„Videli ste pojedince koji su mislili da imaju pravo da šetaju i misle da niko drugi nema pravo jer su normalni, a ovi drugi nisu normalni. Sa druge strane videli ste osobe koje su narušavale javni moral iz same grupe koja je došla da protestuje ispred Ustavnog suda. Lica koja su napadala policajce odgovaraće krivično i prekršajno, kao i lica koja su narušila javni moral, skidajući pantalone i gaće ili ne znam ni ja šta, to prosto ne možete da radite i nemate pravo da radite”, rekao je Vučić za Pink.

On je tako odgovorio na pitanje kako komentariše šetnju u okviru manifestacije Evroprajd u subotu u Beogradu i tvrdnje pojedinih političkih stranaka i medija da je ambasador Kristofer Hil imao uticaj na njega u odluci da se taj skup održi ili ne.

Vučić je kazao da koja god odluka da je bila doneta suštinski bi je podržalo 80 odsto ljudi, ali da to niko neće reći, već će preostalih 20 odsto građana pokušavati da „vas rastrgnu” i okrive državu za sve.

Rekao je da „lažni političari” besmisleno tvrde da je ambasador Kristofer Hil izvršio pritisak da se parada u Beogradu održi.

Vučić je rekao da se uoči Evroprajda vodila teška kampanja „nedovoljno obrazovanih političara” iz redova desnice zahvaljujući kojima se, ranije najavljena dvočasovna šetnja, svela na šetnju od deset minuta od Ustavnog suda do Tašmajdanskog stadiona.

„Kažu ubedio ga Hil, a šta me to ubedio? Da ih policija sprovede kroz park, umesto da idu odatle gde su stajali, pored Narodne skupštine do Trga republike i sve do donjeg Kalemegdana i Dorćola”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

On je objasnio da je sa ambasadorom Hilom razgovarao najviše o KiM, energetskoj situaciji, pomoći Amerike u izgradnji „Đerdapa 3” i oko ugradnje solarnih panela, a da je tek na kraju sastanka spomenuta šetnja LGBT zajednice u Beogradu.

Vučić je rekao da je na kraju sastanka, koji je održan istog dana kada je održan protest LGBT zajednice zbog zabrane Prajda, upitao Hila kakve su mu aktivnosti za taj dan, te da je on (Hil) odgovorio da još nije doneo odluku da li će ići ispred Ustavnog suda ili ne.

Vučić je rekao da protivnici šetnje zapravo nisu ni „desničari”, već su „bubnjari besmisla”, koji su se sami tajno sastajali sa stranim ambasadorima i sad na osnovu autoprojekcije sude odgovornim političarima.

 

Izvor Politika, 19. septembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Rade Prelić

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u