Председник Доњецке Народне Републике (ДНР) Денис Пушилин, председник Луганске Народне Републике (ЛНР) Леонид Пасечник и председник Русије Владимир Путин током потписивања докумената о признању донбаских република у Кремљу, Москва, 21. фебруар 2022. (Фото: kremlin.ru)

Od 23. septembra referendumi o ulasku DNR, LNR, Zaporožja i Hersona u sastav Rusije

Džejk Salivan, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Džozefa Bajdena nazvao je najavljene referendume „uvredom principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta”

„Referendum o ulasku Hersonske oblasti u sastav Ruske Federacije biće održan od 23. do 27. septembra”, saopštio je šef vojno-civilne administracije te oblasti Vladimir Saldo, prenela je agencija RIA Novosti.

Saldo je naglasio da je potpisao ukaz o održavanju referenduma o ulasku Hersonske oblasti u sastav Ruske Federacije kao punopravnog subjekta jedinstvene države.

Istovremeno će biti održani referendumi i u DNR i u LNR.

„Referendum o ulasku Luganske Narodne Republike u sastav Ruske Federacije kao konstitutivnog entiteta Ruske Federacije biće održan od 23. do 27. septembra”, rekao je predsednik Narodnog veća LNR Denis Mirošničenko.

Lider DNR Denis Pušilin objavio je da će i u toj samoproglašenoj republici biti održan referendum o ulasku u sastav Rusije od 23. do 27. septembra.

Rogov: Referendum u Zaporoškoj oblasti samo na oslobođenoj teritoriji

Referendum u Zaporoškoj oblasti će biti održan od 23. do 27. septembra i trajaće nekoliko dana da bi se izbegle gužve, izjavio je danas za radio stanicu Kosmolskaja pravda član glavnog saveta regionalne administracije te oblasti Vladimir Rogov.

Takođe rekao je da će referendum u toj oblasti.

„Definitivno, referendum će biti održan ne na jednom mestu i ne u toku jednog dana”, rekao je Rogov, prenela je agencija TASS.

Naveo je i da će se referendum o pristupanju Rusiji održati na oslobođenoj teritoriji Zaporoške oblasti i dodao da će ostatak regiona biti postepeno oslobođen kasnije.

„Referendum će biti održan na oslobođenoj teritoriji, a onda ćemo, korak po korak, oslobađati naše matično tlo”, kazao je on odgovarajući na pitanje da li očekuje da cela Zaporoška oblast bude pripojena Rusiji.

Kofman: Između Ukrajine i DNR treba da bude „ruska granica”

Javne komore LNR i DNR obratile su se juče liderima tih samoproglašenih republika Leonidu Pasečniku i Denisu Pušilinu sa inicijativom da hitno budu održani referendumi o ulasku LNR i DNR u sastav Rusije.

Predsedavajući Javne komore DNR Aleksandar Kofman izjavio je da je vreme je da se „izbriše nepostojeća granica između naših država”. Prema njegovim rečima, između Ukrajine i DNR treba da bude „ruska granica”.

Šef Javne komore LNR Aleksej Karjakin ocenio je da će ulazak u sastav Rusije biti ne samo pobeda istorijske pravde, nego će i osigurati bezbednost LNR. Dodao je da stanovništvo LNR veruje da će posle referenduma nastupiti stabilnost.

Sredinom februara samoproglašene LNR i DNR zatražile su od Rusije da prizna njihovu nezavisnost, a predsednik Rusije Vladimir Putin je 21. februara potpisao ukaze o tome.

Želju da uđu u sastav Rusije izrazile su i Hersonska i Zaporoška oblast, koje su pod kontrolom ruskih snaga.

Prethodno je poslanik Državne dume Viktor Vodolacki na svom Telegram nalogu naveo da su zakon o održavanju referenduma u LNR o ulasku u sastav Ruske Federacije jednoglasno usvojili poslanici Narodnog veća te samoproglašene republike, prenela je agencija TASS.

Morzov: Hitan prijem novih teritorija

Ruska Duma spremna je da hitno donese sve neophodne odluke u vezi sa prihvatanjem novih teritorija u sastav Ruske Federacije, u skladu sa rezultatima referenduma, izjavio je agenciji Taš predsednik Kontrolnog komiteta parlamenta Oleg Morzov.

Već imamo iskustvo sa priključenjem Krima Rusiji. Nakon objavljivanja zvaničnih rezultata referenduma procedura može da se završi za samo nekoliko sati. Ako građani to budu želeli, parlament će se sastati po hitnoj proceduri kako bi doneo relevantne odluke, kazao je Morzov.

Prema njegovim rečima, to pitanje ne treba odlagati, „jer će potom uslediti neizbežne pravne, političke i vojne odluke u vezi sa zaštitom ruskih državljana koji žive na teritorijama koje su ušle u sastav Rusije”.

„Baš kao što će biti potrebno obnoviti teritorijalni integritet tih administrativno-teritorijalnih formacija”, naglasio je Morozov.

SAD odbacuju najavljene referendume na istoku Ukrajine

Bela kuća je odbacila danas planove Rusije da održi referendume u istočnim delovima Ukrajine uz ocenu da Moskva možda preduzima korake da bi regrutovala nove trupe u tim oblastima nakon što je pretrpela velike gubitke na bojnom polju.

Džejk Salivan, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Džozefa Bajdena nazvao je najavljene referendume „uvredom principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta”, prenosi Rojters.

On je rekao da će predsednik Bajden, u svom sutrašnjem govoru pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija uputiti „odlučnu kritiku” Rusiji zbog njenog rata protiv Ukrajine.

 

Izvor Tanjug/RTRS, 20. septembar 2022.

 

Naslovna fotografija: kremlin.ru

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u