Bajden u UN: Rusija je htela rat i niko drugi

Američki predsednik Džozef Bajden danas je izjavio da je Rusija bestidno prekršila suštinske principe povelje Svetske organizacije „brutalnim i nepotrebnim ratom” u Ukrajini

Američki predsednik Džozef Bajden danas je izjavio da je Rusija bestidno prekršila suštinske principe povelje Svetske organizacije „brutalnim i nepotrebnim ratom” u Ukrajini.

U obraćanju na Generalnoj skupštini UN on je dodao da niko nije pretio Rusiji, kao i da je jedino ona želela rat, kao i da je u pitanju rat jednog čoveka, preneo je Rojters.

Bajden je istakao i da je cilj rata da potpuno uguši pravo Ukrajine da postoji kao država i kao narod. Kako je dodao, izjava predsednika Rusije Vladimira Putina „sa nuklearnim pretnjama Evropi” predstavlja nepoštovanje obaveza o nuklearnom neširenju.

„Ko god da ste, u šta god da verujete, ovo bi trebalo da vam ledi krv u žilama”, naglasio je američki lider. Takođe je dodao da SAD žele okončanje sukoba u Ukrajini.

„SAD žele da se rat završi pod poštenim uslovima, svi se zalažemo za to. Teritorija zemlje se ne sme zauzimati silom i mi se protivimo potezima Rusije u tome. Ukrajina ima ista prava kao i sve druge suverene zemlje i mi smo solidarni sa njom. Naša solidarnost protiv ruske agresije nije tajna”, poručio je Bajden.

SAD najavile pomoć u borbi protiv nestašice hrane

Bajden je najavio u današnjem obraćanju svetskim liderima na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija dodatnih 2,9 milijardi dolara pomoći za borbu protiv globalne nestašica hrane, saopštila je objavila Bela kuća.

„Nova pomoć od 2,9 milijardi dolara spasiće živote kroz hitne intervencije i obezbediće srednjoročnu i dugoročnu pomoć za obezbeđivanje distribucije hrane, kako bi se zaštitila najugroženija svetska populacija od eskalacije globalne krize”, kaže se u saopštenju. SAD su tokom ove godine za istu svrhu već izdvojile 6,9 milijardi dolara.

Ta zemlja je takođe pojačala angažman kako bi se stabilizovala kriza na trzistu hrane izazvana pandemijom COVID-19 i ratom u Ukrajini, prenosi Rojters.

Sukob između Rusije i Ukrajine otezao je distribuciju žita i đubriva širom planete, s obzirom na to da su one ujedno i najveći izvoznici tih prouzvoda.

 

Izvor Politika, 21. septembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Reuters/Kevin Lamarque

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u