M. Stepić: Balkan je za SAD rezervni front u ratu sa Rusijom

Insistiramo na ZSO i Briselskom sporazumu, ali ta Zajednica nama ništa ne donosi. Jer, šta ako Amerikanci nateraju Prištinu da formira ZSO i onda za uzvrat zatraže da priznamo Kosovo?

Amerika i Rusija su zaoštrile stavove i bez rukavica se biju ispod pojasa. Te dve zemlje su u ratu, a Ukrajina je samo arena.

Po svoj prilici, Amerika neće završiti ovo u Ukrajini kako ona želi i zato drži Balkan u rezervi – očajnički joj treba neki trijumf. Najlakše joj je da ga postigne ovde jer su ovde postavili sve poluge moći kako bi oni odlučivali – od BiH, KiM, Makedonije i Crne Gore.

Povodom Kosova, Rusija je uvek bila na stanovištu Rezolucije 1244 i sada reaguje na svaku priliku da taj stav potvrdi. Radujem se što će ona to upornije da brani nego što je bio naš stav. Amerikanci pokušavaju da „uzmu banku”, preko EU, a sve drugo proglašavaju malignim uticajem.

Rusija to neće dati – ni u BiH ni na KiM. Ruski stav ne brani samo naše interese, nego brani principe i Dejtonski sporazum i Rezoluciju 1244. Ruski stav obavezuje Srbiju koja sve i da hoće ne može da odstupi od toga da je KiM deo njene teritorije i da od ideja kojih smo se naslušali – uključujući razgraničenje i podelu – nema ništa!

Insistiramo na ZSO i Briselskom sporazumu, ali ta Zajednica nama ništa ne donosi. Jer, šta ako Amerikanci nateraju Prištinu da formira ZSO i onda za uzvrat zatraže da priznamo Kosovo? Ta ZSO već 9 godina postaje bespredmetna pošto je svo stanovništvo južno od Ibra potpuno integrisano u kosovski sistem.

Kod njih se ne postavlja pitanje tablica i ličnih dokumenata, sve su pouzimali jer drugačije nisu mogli da funkcionišu. Zato pitam sve – šta i ako nam daju ZSO? Zapad će reći – naterali smo Albance, sad dajte kontraustupak.

Ruski stav – rezolutan – može da bude brana tom kontraustupku. Prosto, odnosi su ratni – sve što hoće Amerika, Rusija neće dati i obratno. A videćemo, kad dođe oktobar, šta će biti sa energetikom, žitom itd.

Znate za onu izreku: „Ko ima najviše žita, topovi mu se najdalje čuju”.

 

Autor Milomir Stepić

 

Izvor Fakti, 21. septembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Darko Vojinovic

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u