Stoltenberg: Objasnićemo Rusiji kako ćemo odgovoriti na nuklearni napad

„Potrudićemo se da Moskvi bude jasno kako ćemo tačno reagovati, što naravno zavisi od toga kakav će scenario napraviti ili kakvo oružje mogu koristiti”, rekao je generalni sekretar NATO

Mobilizacija hiljada dodatnih vojnika koju je najavio ruski predsednik Vladimir Putin dovešće do eskalacije sukoba u ratu u Ukrajini, a njegova pretnja upotrebom nuklearnog oružja bila je opasna i nepromišljena retorika, rekao je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je za Rojters istakao da prva mobilizacija Rusije od Drugog svetskog rata nije iznenađenje i da su Putinovi potezi pokazali „da rat ne ide po njegovim planovima, što ukazuje na to da je predsednik Rusije napravio veoma pogrešnu procenu”.

Ističe se da je Putin pozvao 300.000 rezervista da se bore u Ukrajini i podržao plan za aneksiju delova zemlje, nagoveštavajući Zapadu da je spreman da upotrebi nuklearno oružje za odbranu Rusije.

„Potrudićemo se da Moskvi bude jasno kako ćemo tačno reagovati, što naravno zavisi od toga kakav će scenario napraviti ili kakvo oružje mogu koristiti”, rekao je generalni sekretar NATO, prenosi Tanjug.

On je dodao da je najvažnije je da se to spreči.

„Zato je Rusiji jasno skrenuta pažnja na posledice bez presedana”, naglasio je Stoltenberg, misleći na bilo kakvu rusku upotrebu nuklearnog oružja.

 

Izvor Politika, 21. septembar 2022.

 

Naslovna fotografija: Kenzo Tribouillard/AFP

 

BONUS VIDEO:

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u