Председник Србије Александар Вучић и председник Русије Владимир Путин током заједничке конференције за медије након састанка, Сочи, 04. децембар 2019. (Фото: kremlin.ru)

Vučić za američke medije: Poznajem Putina, ne verujem da blefira

„Mi se nadamo da će mir pobediti, i da će svi uraditi sve da se postigne kompromis. To je bolje nego čekati nečiji poraz. Sastao sam se sa Putinom nekoliko puta i ne verujem da blefira"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je za američku televiziju Njuzmaks u emisiji „Probudi se, Ameriko“.

Voditelji su se prvo zahvalili predsedniku što je pristao da gostuje u njihovoj emisiji, a onda su ga upitali za situaciju na Kosovu i Metohiji.

„Mislim da smo uspešno deeskalirali krizu na KiM, ali moraćemo da se potrudimo više kako bismo pronašli dugoročno rešenje. Nećemo da tražimo krivca, ali je kompromis mnogo bolji od oružja i bombi, što gledamo danas“, rekao je predsednik.

Tradicionalno dobri sa Rusijom i Ukrajinom

Tokom emisije voditelji su pomenuli da Srbija ima dobre odnose sa Rusijom i upitali Vučića kakav je odnos Srbije prema sukobu u Ukrajini.

„Mi imamo tradicionalno dobre odnose sa Rusijom i Ukrajinom“, naglasio je Vučić.

Dodao je i da se Srbija ne stavlja ni na čiju stranu i da će uvek osuditi rat.

Srbija i SAD

Vučić je podsetio gledaoce da je Srbija proslavila 140. godišnjicu odnosa sa SAD, i da su naše zemlje u oba svetska rata bile na pravoj strani istorije.

„Gledamo kako da diversifikujemo naše snabdevanje energentima. Gradimo interkonektore na granicama sa Bugarskom i sa Severnom Makedonijom. Vi ste tražili, gospodine Grenel, da shvatimo kako su ekonomske veze najvažnije u našem regionu. Rekonstrukciju infrastrukturne mreže. Mi vidimo da je trgovinska razmena Srbije i SAD danas veća nego ikada, čak 1.2 milijarde“, rekao je Vučić.

„Mi se nadamo da će mir pobediti, i da će svi uraditi sve da se postigne kompromis. To je bolje nego čekati nečiji poraz. Sastao sam se sa Putinom nekoliko puta i ne verujem da blefira. To je sve što mogu da kažem“, dodao je Vučić na pitanje o najavi ruskog predsednika da će Rusija upotrebiti nuklearno naoružanje.

Kompanija Rivian

Vučić je dodao da kompanija Rivian, američka kompanija koja proizvodi električna vozila, otvara centar za razvoj i istraživanja.

– Imali smo velikih problema sa litijumom u prošlosti, i ja sam napravio neke političke greške. Ali ja mislim da je dobra poslovna kriza razlog zašto Rivian dolazi u Srbiju. Oni su tražili atraktivnu zemlju za investiranje, a mi imamo i subvencije i pametne ljude. Mi smo šampioni Evrope po privlačenju stranih direktnih investicija. Čak 3.3 milijarde evra smo privukli u našu zemlju – kazao je on.

Vučić je rekao da prvi put vidi izjavu predsednika Irana Ebrahima Raisija o holokaustu, i istakao da su Srbi bliski prijatelji Jevreja, i da se holokaust dogodio.

„Takođe verujem da su zločini počinjeni protiv Jevreja tokom Drugog svetskog rata neoprostivi i ne smeju biti zaboravljeni. Tokom Drugog svetskog rata, u nacističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj postojao je veliki logor, zvao se Jasenovac. Postojao je i logor u Beogradu. Taj objekat u Beogradu je bio uništen, mi smo rešili da obnovimo to mesto, da obnovimo sećanja. Ja sam se sreo sa Ester Bajer, i ona mi se zahvalila. Tako je bila puna energije, ona je pokazivala na mesto gde se danas nalazi kafić, a gde je ubijen njen otac i mnogi, mnogi Jevreji. Kada su pobili Jevreje, Nemci su tada ubijali Srbe. Ona mi je rekla da je prišla ljudima koji su pili kafu, i rekla im da je to stratište.“ rekao je predsednik.

Vučić je dodao da će to biti veličanstveno mesto koje će simbolizovati snažne veze Srba i Jevreja.

Bajden i Tramp

Vučić je, kasnije tokom emisije, govorio o razlici između vlasti predsednika Bajdena i Trampa najteže od svih.

„Sreo sam predsednika Bajdena četiri puta, Trampa dva puta. Bajden je jedan od najbolje pripremljenih političara, za bilo koju diskusiju. Tramp je veoma harizmatičan, kao buldožer, uvek hoće da vidi rezultate. On je shvatio da nas ekonomija može povezati na Balkanu, i posvetili su se konkretnim problemima kako bi poboljšali živote. Čak 20 federalnih agencija je pokušalo da nam pomogne, kako bi sve strane napredovale ekonomski. Povećanje trgovinske razmene, i sa SAD i u regionu, Amerika je podržala Otvoreni Balkan, je značajno za sve“, zaključio je predsednik Vučić.

 

Izvor Politika, 21. septembar 2022. 

 

Naslovna fotografija:

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u