Broj Srba u Hrvatskoj spao na 3.2 odsto, srpski govori 1.16 procenata

U Hrvatskoj se tokom poslednjih deset godina u najvećem procentu smanjio broj hrvatskih državljana srpske nacionalnosti kao i broj vernika, najviše katolika i pravoslavaca

Prema danas objavljenom setu rezultata popisa stanovništva u Hrvatskoj obavljenom prošle godine koji se odnosi na pol, starost, etno-kulturalna obeležja, udeo Hrvata u nacionalnoj strukturi stanovništva iznosi 91,63 odsto, Srba 3,20 odsto, Bošnjaka 0,62 procenta.

Prema popisu od 2011. godine Hrvata je bilo 90,42 odsto, Srba 4,36 procenata, Bošnjaka 0,73 odsto.

Gledano prema verskoj pripadnosti, katolika je lane bilo 78,97 odsto, pravoslavaca 3,32 odsto, muslimana 1,32 odsto, dok je 2011. katolika bilo 86,28 odsto, pravoslavnih 4,44 odsto a muslimana 1,47 odsto.

Kada je reč o maternjem jeziku, za 95,25 odsto stanovnika materinji jezik je hrvatski, a za 1,16 odsto srpski, objavio je Državni zavod za statistiku.

Pre 10 godina maternji jezik je za 95,60 odsto građana bio hrvatski, a za 1,23 odsto srpski.

Sve manje Srba i pravoslavaca u Hrvatskoj

U Hrvatskoj se tokom poslednjih deset godina u najvećem procentu smanjio broj hrvatskih državljana srpske nacionalnosti kao i broj vernika, najviše katolika i pravoslavaca.

„Očekivano je da će novi podaci otkriti da se u Hrvatskoj smanjio ukupni broj pripadnika nacionalnih manjina, a najviše građana srpske nacionalnosti. Smanjenju njihovog broja doprinosi činjenica da su u brojnim mestima i opštinama koje su doživele najveći pad broja stanovnika upravo oni činili značajan ili većinski udeo”, kaže Nenad Pokos, naučnik koji se demografijom bavi na Institutu društvenih nauka „Ivo Pilar”, prenosi Tanjug.

S njime se slaže i bivši direktor DZS-a Marko Krištof.

„Kad sam analizirao koji to gradovi i opštine imaju najveći postotni pad broja stanovnika, uočio sam da se tu uglavnom radi o mestima koja imaju veliki udeo pripadnika srpske nacionalne manjine” kaže Krištog.

On je još rekao i da je „jako teško predvideti, hoće li u Vukovaru, gde su prema popisu iz 2011. činili 34 odsto stanovništva, pripadnici srpske nacionalne manjine pasti ispod 30 odsto i time izgubiti pravo na službenu upotrebu svoga jezika i pisma”.

Stručnjaci ukazuju da, osim što je Hrvatska izgubila gotovo deset odsto stanovništva, populacija je još starija, a paralelno sa smanjenjem broja radno aktivnog stanovništva pao je i broj žena u fertilnoj dobi, dok se broj stranaca i ateista povećao.

Državni zavod za statistiku objavio prve rezultate koji su pokazali da je Hrvatska između 2011. i 2021. pala s 4,284 na 3,888 miliona stanovnika.

 

Izvor Politika, 22. septembar 2022.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Zoran Žestić

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u