Заставе Европске уније у Бриселу (Фото: Kenzo Triboullard/AFP via Getty Images)

EU ukida veto na odluke o spoljnoj politici i bezbednosti?

Prema pisanju lista Politiko, EU namerava da razgovara o promeni principa donošenja odluka u domenu spoljne politike i bezbednosti. Nemačka ministarka kaže da je „veoma optimistična”

Evropska unija namerava da razgovara o promeni principa donošenja odluka, posebno o mogućnosti ukidanja veta na inicijative za uvođenje antiruskih sankcija, piše „Politiko“, pozivajući se na nemačku ministarku za evropska pitanja Anu Lurman.

Veoma sam optimistična da se može postići napredak po pitanju glasanja kvalifikovanom većinom izjavila je Lurmanova.

Ona je objasnila da vlasti EU razgovaraju o mogućnosti ukidanja prava veta u oblasti Zajedničke spoljne i bezbednosne politike Evropske unije (ZSBP).

Podsetimo, ranije je parlamentarni državni sekretar kabineta premijera Mađarske Čaba Demeter nazvao antiruske sankcije EU „sredstvom samopovređivanja“. Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je da je mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova pitalo Evropsku komisiju koliko dugo EU namerava da nastavi politiku sankcija Rusiji, ali nije dobilo jasan odgovor.

Zajednička spoljna i bezbednosna politika (ZSBP) Evropske unije je uspostavljena Ugovorom iz Mastrihta 1992. godine. Neki od njenih ciljeva su: očuvanje mira i jačanje međunarodne bezbednosti u skladu sa principima povelje Ujedinjenih nacija; promovisanje međunarodne saradnje; razvijanje i konsolidovanje demokratije i vladavine prava i poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Sporazumom iz Amsterdama (1997) stvorena je kancelarija Visokog predstavnika za ZSBP, čija je uloga bila da koordiniše spoljnu politiku EU i, u skladu sa rotirajućim predsedništvom, govori u ime EU o dogovorenim pitanjima koja se odnose na spoljnu politiku.

Kako funkcioniše glasanje u EU

U nekim naročito osetljivim oblastima kao što su zajednička spoljna i bezbednosna politika, oporezivanje, azil i imigraciona politika, odluke moraju da budu jednoglasne.

Drugim rečima, svaka država članica ima pravo veta u tim pitanjima. Međutim, u većini slučajeva EU donosi odluke „glasovima kvalifikovane većine“.

 

Izvor Novosti onlajn, 22. septembar 2022. 

 

Naslovna fotografija:  Kenzo Triboullard/AFP via Getty Images

 

BONUS VIDEO

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u