Peskov: Neće biti mobilizacije milion vojnika, širi se mnogo lažnih vesti

„Sada smo, de fakto, suočeni sa blokom NATO-a sa svim njegovim logističkim mogućnostima, zbog čega je ovo dovelo do takve potrebe”, rekao je Peskov na konferenciji za novinare

Portparol Kremlja Dmitri Peskov demantovao je danas navode pojedinih medija da je plan Moskve mobilizacija milion vojnika.

„To je laž”, izjavio je Peskov za TAS.

„Novaja gazeta Evropa” prethodno je objavila da postoji tajni sedmi paragraf koji pominje mogućnost regrutacije do milion ljudi.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je juče ukaz o delimičnoj mobilizaciji, prvoj takvoj u Rusiji od Drugog svetskog rata.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je rekao da se delimična mobilizacija, koju je najavio Putin, odnosi na osobe koje imaju vojno iskustvo i najavio da će biti pozvano 300.000 rezervista.

Ruski ministar je dodao da će oni koji će biti pozvani dobiti vojnu obuku, pre nego što budu raspoređeni.

 

Izvor Politika, 22. septembar 2022. 

 

Peskov: Priče o gužvama na granicama su preuveličane

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je odluka ruskog predsednika Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji povezana sa činjenicom da se Rusiji sada de fakto suprotstavlja blok NATO-a sa svim svojim logističkim kapacitetima.

„Predsednik je u jučerašnjem obraćanju dao jasan opis i obrazložio razloge za donošenje takve odluke. Činjenica je da je specijalna operacija počela za ispunjavanje ciljeva u Ukrajini. Sada smo, de fakto, suočeni sa blokom NATO-a sa svim njegovim logističkim mogućnostima, zbog čega je ovo dovelo do takve potrebe”, rekao je Peskov na konferenciji za novinare, prenosi Izvestija.

Kako je rekao, status ruske specijalne vojne operacije ostao je nepromenjen nakon što je proglašena delimična mobilizacija.

„To je specijalna vojna operacija”, rekao je Peskov i dodao da se status vojnih dejstava u Ukrajini nije promenio ni na koji način, odgovarajući na pitanje da li delimična operacija znači da se specijalna operacija u Ukrajini sada može zvati ratom.

Portparol Kremlja je izveštaje o redovima na granicama i kupovini karata zbog mobilizacije nazvao preteranim.

„Ova informacija je veoma preuveličana. Mnogo je lažnih informacija. Morate biti oprezni da ne postanete žrtva lažnih informacija”, rekao je Peskov, prenela je agencija TASS.

 

Izvor Politika, 22. septembar 2022.

 

Naslovna fotografija: REUTERS/Evgenia Novozhenina

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u