Fon der Lajen upozorava Italiju: Ako na izborima pobedi desnica, biće posledica

„Šta je ovo, pretnja? Poštujte slobodan, demokratski i suveren glas italijanskog naroda!“, napisao je Salvini na Tviteru

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen upozorila je Italiju uoči parlamentarnih izbora na posledice ukoliko „odstupi od demokratskih principa“, što je lider Lige Mateo Salvini, čija je partija deo konzervativnog saveza, ocenio takve komentare kao „sramnu aroganciju“.

Fon der Lajen šalje ovo upozorenje Italiji uoči parlamentarnih izbora, zakazanih za nedelju u toj zemlji, na kojima se očekuje pobeda desničarskog bloka na čelu sa novinarkom Đorđom Meloni.

Fon der Lajen je, odgovarajući na pitanje na Univerzitetu Prinston u Sjedinjenim Američkim Državama, istakla zabrinutost koja je prisutna u nekim evropskim prestonicama i sugerisala da bi odnosi između Brisela i Rima mogli da postanu turbulentni ako Meloni i njeni partneri obezbede pobedu.

Ona je dodala da će „EU sarađivati sa svakom demokratskom vladom koja želi da sarađuje“, preneo je Rojters.

„Imamo načina da se pozabavimo problemom, spomenula sam Mađarsku i Poljsku, ukoliko stvari odu u problematičnom pravcu“, izjavila je Fon der Lajen.

Rojters ocenjuje da je Fon der Lajen mislila na preporuku Evropske komisije da suspenduje oko 7,5 milijardi evra finansiranja Mađarskoj zbog korupcije, što je prvi takav slučaj u EU.

EU je uvela meru finansijske sankcije pre dve godine kao odgovor na ono što tvrdi da predstavlja podrivanje demokratije u Poljskoj i Mađarskoj, podseća britanska agencija.

Šef Lige Mateo Salvini, čija je partija deo konzervativnog saveza koji predvodi Meloni, ocenio je komentare Fon der Lajen kao „sramnu aroganciju“.

„Šta je ovo, pretnja? Poštujte slobodan, demokratski i suveren glas italijanskog naroda!“, napisao je Salvini na Tviteru.

Portparol Evropske komisije Erik Mamer rekao je novinarima u Briselu da Fon der Lajen nije želela da se meša u italijansku politiku.

„Ona je naglašavala ulogu Komisije kao čuvara (evropskih) sporazuma u pogledu vladavine prava“, objasnio je Mamer, preneo je Tanjug.

 

Izvor Sputnjik, 23. septembar 2022.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Yves Herman

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u