Novosti: London i Vašington dostavljaju novo oružje Prištini

Predstavnik Amerike je istakao da će zahtev „Kosova” da im se u vojnu pomoć uvrsti i sistem protivelektronske zaštite za novoizgrađene baze na severu KiM biti prihvaćen, prenose izvori „Novosti”

Najviši diplomatski predstavnici zemalja Kvinte sastali su se u četvrtak u Prištini sa premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem i tom prilikom su razmatrane namere privremenih vlasti u Prištini da sačine svojevrsne elaborate o zemljama članicama UN za koje smatraju da mogu kod njih da izdejstvuju podršku za članstvo „Kosova” u UN  saznaju nezvanično Novosti.

Kako prenose naši izvori, diplomatski predstavnik SAD u Prištini, koji je prisustvovao sastanku, preneo je Kurtiju da su diplomatske strukture Amerike odlično prihvatile elaborat i predsednice tzv. Kosova Vjose Osmani u vezi sa „pikiranim” zemljama kod kojih će lobirati za podršku za članstvo lažne države u UN.

– Predstavnik Amerike je istakao da će zahtev „Kosova” da im se, između ostalog, u vojnu pomoć koja im je namenjena uvrsti i sistem protivelektronske zaštite za novoizgrađene baze na severu KiM – biti prihvaćen i da će im SAD dostaviti tri takva sistema – preneli su izvori Novosti.

Na pomenutu konstataciju diplomatskog predstavnika SAD Kurti je izrazio zahvalnost.

U nastavku, kako kaže naš izvor, on je informisao prisutne predstavnike zemalja Kvinte da su poslednjih dana kosovske obaveštajne strukture primetile „povećanu frekvenciju ljudi oko novoformiranih baza Kosovske policije na severu KiM, a da kosovske službe procenjuju da je to naredba srpskih bezbednjaka, sa ciljem da navedene osobe dostave tačne koordinate baza, kako bi mogle postati meta srpske artiljerije u slučaju sukoba”.

Osim navedenog, kako saznajemo, razmatran je zahtev „Kosova” da im se u paket američke vojne pomoći uvrste i rakete dometa do 10 kilometara, kao i da se sprovede obuka pripadnika „Bezbednosnih snaga Kosova” da njima rukuju. Diplomatski predstavnik SAD je istakao da će to biti predmet daljih analiza nadležnih vojnih i političkiih organa u Vašingtonu.

– Na kraju, Kurti je od diplomata Kvinte zatražio da međunarodne snage i njihove obaveštajne strukture dostave privremenim vlastima u Prištini koordinate mesta na kojima se stacioniraju vojne i policijske snage Srbije u administrativnom pojasu KiM prilikom dnevnih patrola, na šta je predstavnik Velike Britanije kazao da će takav zahtev „Kosova” preneti svojim nadležnim organima na odobrenje.

 

Izvor Večernje novosti, 23. septembar 2022.

 

Naslovna fotografija: EPA-EFE/Olivier Hoslet

 

BONUS VIDEO:

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u