Proglas: Stid zbog ponosa

Zbog svega viđenog u vezi sa manifestacijom „Evroprajd 2022” Aleksandra Vučića smatramo nepodesnim i nedostojnim za obavljanje funkcije predsednika Republike Srbije

Sedamnaestog septembra, suprotno javno iznošenim uveravanjima od strane predsednika Republike, predsednika Vlade, ministra unutrašnjih poslova i uprkos obavezujućim odlukama o zabrani nadležnih organa izvršne i sudske vlasti, u centru Beograda je održana šetnja homoseksualnih aktivista u okviru tzv. evropske „Nedelje ponosa”.

Građani Srbije bili su svedoci ne samo prizora krajnje skarednosti nego i namernog vređanja njihovih verskih i nacionalnih osećanja, i osećaja za sveto. Za sumrak pravne države kriv je jedan čovek, onaj koji je čitavoj srpskoj i svetskoj javnosti pokazao da se on nalazi iznad srpskih državnih ustanova, i da bespogovorno sluša američkog ambasadora u Srbiji, inače, u prošlosti izvršioca opsežnih zločinačkih, antisrpskih poslova Amerike u BiH i na KiM.

U danima kada je, u ime praznika koji je sam ustanovio, pozivao na nacionalno jedinstvo, suprotno plebiscitarnom raspoloženju građana Srbije protivnom „paradiranju” onih koje je neko ubedio da je njihova „pomerena” intima politički relevantna, svojim protivzakonitim delovanjem taj čovek je, ko zna koji put, izazvao raskol – ovog puta između društva i od njega uzurpirane države. Time je pokazao da se, kad god on zamisli pravna država ispostavlja kao tragikomična kulisa, a suverenost Srbije kao bedna šala.

Omogućavanjem stranim gaulajterima da u trenu skrše srpske državne ustanove i čitav pravni poredak, taj čovek nije samo oduzeo dostojanstvo srpskoj državi nego je uvredio čast svakog građanina Srbije i svakog Srbina. Beščašće, ne samo njegovo lično – to je tekovina, ali i trajna osnova njegove lične vlasti nad Srbijom, koja je, kako smo se ponovo uverili, transmisija zapadnjačke okupacije.

Građani Srbije se uveliko pitaju kako će neko ko nije u stanju da zaštiti njihovu državu od samovolje ambasadora jedne zemlje povodom samo jednog slučaja, u Beogradu, biti u stanju da zaštiti suverenost Srbije tamo gde je ta zemlja i njeni sateliti sistemski gaze – na Kosovu i Metohiji. U sedmici u kojoj se on više puta javno zaklinjao da neće dati „ni pedlja” naše južne pokrajine, njegov alter vox Vulin ponovo oživljava upravo njegovu veleizdajničku ideju o „razgraničenju” Srbije od KiM.

Onaj ko jednom pristane da se „razgraniči” od sebe, toga uvek mogu ponovo prinuditi na neovlašćeno povlačenje novih demarkacionih linija posred svoje zemlje. Tako su i 17. septembra policija i privatna obezbeđenja srce srpske prestonice otela od građana Srbije i predala ga jednom bestidnom pokretu za ritualno demonstriranje satanističke drskosti. U teškim vremenima u kojima živimo – a, po svoj prilici, još su teža pred nama – Srbijom ne sme upravljati ruka tiranska, ujedno slaba i verolomna.

Iz svih ovih razloga, a zbog prekoračenja i zloupotrebe ovlašćenja, zbog primoravanja državnih organa Srbije da rade suprotno svojim odlukama, suprotno propisima, zakonima i Ustavu, zbog toga što je on lično poluga višegodišnje strane okupacije Srbije, zbog sramotnog kukavičluka, profesionalne nepodobnosti i moralne nedostojnosti, mi, dolepotpisani.

Aleksandra Vučića smatramo nepodesnim i nedostojnim za obavljanje funkcije predsednika Republike Srbije.

U Beogradu, 20. septembra 2022.

 1. prof. dr Miloš Ković
 2. prof. dr Časlav D. Koprivica
 3. prof. dr Slobodan Samardžić
 4. prof. dr Mitra Reljić
 5. dr Predrag Anđelić, primarijus
 6. prof. dr Siniša Atlagić
 7. prof. dr Dragiša Bojović
 8. dr Siniša Borović, general
 9. prof. dr Milan Brdar
 10. prof. dr Igor Vuković
 11. Emir Kusturica, reditelj
 12. Srđan Volarević, književnik
 13. Slavica Vuletić, inženjer
 14. Marinko Vučinić, publicista
 15. dr Stevan Gajić
 16. Miljan Glišić, novinar
 17. dr Vladimir Dimitrijević
 18. dr Dušan Dostanić
 19. prof. dr Jovan Dušanić
 20. prof. dr Darko Đogo
 21. dr Goran Đorđević, advokat
 22. Igor Ivanović, publicista
 23. dr Slobodan Janković
 24. dr Jovan Janjić
 25. dr Bojan Jovanović
 26. prof. dr Zoran Kinđić
 27. dr Snežana Kirin, naučni savetnik
 28. prof. dr Aleksandar Lipkovski
 29. Nikola Malović, književnik
 30. Miroslav Cera Mihailović, književnik
 31. prof. dr Srđan Perišić
 32. prof. dr Drago Perović
 33. prof. dr Dragoljub Petrović
 34. prof. dr Valentina Pitulić
 35. prof. dr Aleksandar Sedmak
 36. Ana Selić, prevodilac
 37. Momčilo Selić, književnik
 38. prof. dr Dobrivoje Stanojević
 39. prof. dr Milomir Stepić
 40. prof dr Đorđe Čantrak
 41. prof.dr Ljiljana Čolić
 42. dr Dragan Hamović
 43. prof. dr Zoran Čvorović
 44. prof. dr Miladin Ševarlić
 45. Nikola Šijan, novinar

 

Izvor Pokret za odbranu KiM

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Tara Radovanović

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u