Đorđa Meloni novi premijer Italije, loš rezultat Salvinija

Buduća premijerka Đorđa Meloni je pristalica NATO-a, zalaže se za podršku Ukrajini u ratu sa Rusijom i oštar je kritičar Kine

Prema poslednjim rezultatima, na parlamentarnim izborima u Italiji koalicija desnice Đorđe Meloni ubedljivo vodi, a na drugom mestu je Levi centar sa skoro dvostruko manje glasova.

Desničarska koalicija je u Donjem domu italijanskog parlamenta, prema poslednjim rezultatima, osvojila je 235 mandata, od čega je najviše osvojila stranka Đorđe Meloni – 118 poslaničkih mesta.

S druge strane, levičarska koalicija dobila je 79 mandata, a Rojters podseća da je za većinu u Donjem domu potreban 201 mandat.

Pokret pet zvezdica osvojio je 15,33 odsto glasova, što je relativno dobar rezultat za partiju za koju se doskora verovalo da više praktično ne postoji.

Đorđa Meloni se noćas oglasila rečima da je ovo tek polazna tačka i da, iako joj je žao što je mnogo Italijana koji nisu izašli na glasanje, njen cilj sada je da stvori jak odnos između države i građana i da će ovo biti vlada za sve.

Reakcije stranih medija govore o pobedi ekstremne, ultra desnice. Španski Mundo piše da će pobeda ekstremne desnice u Italiji uzdrmati Evropu. Njujork tajms takođe komentariše da je reč o još jednom dokazu da Evropa klizi ka desnom krilu, dok Ekonomist dodaje da je Italija glasala za nacionalističku desnicu, pa će se formirati najveća desničarska vlada još od Drugog svetskog rata i Musolinija, kako kaže Si-En-En.

Odmah su stigle reakcije iz Francuske, od stranke Marin le Pen, i čestitke italijanskoj desnici na jakoj pobedi i Italijanima koji, po njihovim rečima, daju odličnu lekciju Evropskoj uniji i Ursuli fon der Lajen.

Čestitke su stigle i iz Poljske i Mađarske i od ostalih desničarskih partija koje kažu da je pobedila želja za suverenitetom i državom koja će imati snažan identitet, jer je posle Švedske, Italija druga evropska zemlja koja je u poslednjih nekoliko nedelja odabrala desnicu.

Šta čeka novu italijansku vladu

Đorđu Meloni čeka težak posao, kao što je ona sama izjavila – prvenstveno pitanje izuzetnog povećanja cena energenata, kao i računa koji su i do pet puta veći nego prethodne godine što dovodi do dramatične situacije kako za kompanije tako i za italijanske porodice.

Tu je i pitanje zdravstvenog sistema, ali i rusko-ukrajinskog sukoba.

Težak posao je i pred levicom koju je po mišljenju mnogih njenih pripadnika i glasača potrebno potpuno reorganizovati s obzirom na to da je izgubila i u mnogim delovima zemlje u kojima je istorijski uvek pobeđivala.

Očekuje se da nova vlada bude formirana do kraja oktobra.

 

Izvor Rojters/RTS, 26. septembar 2022. 

 

Hrvatima tražila da vrate Dalmaciju i Istru, a izjava o Titu mnoge šokirala

Italija dobija desničarsku vladu. I to po svemu sudeći vladu koja će otići najdalje u desno još od Benita Musolinija.

Prema privremenim rezultatima, desničarski blok na čelu sa „Braćom Italije”, strankom koju predvodi Đorđa Meloni, trebalo bi da ima ubedljivu većinu u oba doma italijanskog parlamenta. Reč je o ženi koja je u prošlosti hvalila Musolinija i govorila da Dalmacija i Istra treba da budu vraćene Italiji.

„Benito Musolini je bio dobar političar jer sve što je uradio, uradio je za Italiju”, rekla je jednom prilikom ona. Kasnije će promeniti ton, rekavši da je diktator napravio „greške”. Napisala je takođe jednom prilikom da se Istra i Dalmacija moraju vratiti Italiji.

„Biće da sam uvek bila protiv ulaska Hrvatske u EU dok ne dođe do vraćanja imovine Jevrejima. O povratku, direktno, Istre i Dalmacije da i ne govorimo”, napisala je svojevremeno ona.

A ranije ove godine objavila je status o Josipu Brozu Titu. U postu iz februara napisala je da je apsurdno odati počast nekome ko je odgovoran za masakr Italijana.

„Braća Italije su odavno predstavila predlog zakona da se ovoj sramoti stane na kraj. Žrtve fojbe i njihovi najmiliji zaslužuju poštovanje i pravdu: odmah povucite Orden Republike Italije maršalu Titu”, napisala je ona.

Šta su fojbe?

Fojbe je izraz kojim se označava serija masovnih ubistava i pokolja koje su nad pripadnicima italijanske etničke zajednice u Istri i Slovenačkom primorju počinili pripadnici jugoslovenskih partizanskih formacija krajem i neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Naziv je došao od izraza fojba, koji označava kraške jame u koje su bacane žrtve. Tačne okolnosti pod kojima su se zločini dogodili, broj i status žrtava, kao i motivi počinitelja su predmet višegodišnje rasprave među istoričarima.

 

Izvor Večernje novosti, 26. septembar 2022.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Yara Nardi

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u