M. Đurković: Slovo o drvenom jeziku

Kako se i zašto celokupna nauka ideologizovala i zašto pomodnu budalaštinu o „rodu” osim na političkim naukama nalazimo čak i na Biološkom fakultetu?

U subotu smo na delu mogli da vidimo kako izgleda normativni sistem vrednosti, ideja i subjektivacije dece, koji nam desetina zapadnih ambasada, ministara, komesara itd. nameću suprotno Ustavu, pravnom poretku države i odlukama domaćih sudova. No to je tek vrh ledenog brega, jednog dubinskog procesa koji traje kod nas još od 2000. godine. Na osnovu kombinovane ideologije feminizma i tzv. kvira, odnosno teorije roda, ovde se sistematski guraju zakonske promene koje zadiru u suštinu identiteta pojedinca, porodice, društva i države.

Napravljena je, naime, mreža aktera koja se sa tom vrlo preciznom ideološkom agendom duboko infiltrirala u sve pore naše administracije, i koja presudno utiče na kreiranje zakona, strategija, obrazovnih programa, kao i na medijski prostor. Oni su zagospodarili i našim univerzitetima, novinama, televizijama, što se sve finansira preko stranih fondacija, međunarodnih organizacija koje otvoreno promovišu tu agendu i čitavog niza aktera i agenata uticaja.

Prošle godine je na silu donet Zakon o rodnoj ravnopravnosti, iako je potpuno jasno da naš Ustav ne poznaje kategoriju roda. U pitanju je zakon koji je zamišljen kao sistemski i koji ima pretenziju da potpuno promeni srpski jezik između ostalog. No posle godinu dana borbe velikog broja domaćih aktera i u trenutku kada su neomarskistički „rodni” udžbenici biologije počeli da se primenjuju u nastavi, neko je izgleda konačno shvatio da je dara prevršila meru.

Ovi udžbenici zapravo na mala vrata uvode ono što smo 2017. godine sprečili ozbiljnom javnom akcijom, uz ogromnu pomoć roditelja, kada su hteli da uvode takozvane Obrazovne pakete. Sada su ne samo roditelji nego i nastavnici počeli da se bune i da odbijaju da predaju po narečenim udžbenicima.

Ne zaboravimo da je Zakon o rodnoj ravnopravnosti pred Ustavnim sudom po tužbi niza subjekata, da su Matica srpska i Odbor za standardizaciju srpskoj jezika takođe reagovali, pa smo nedavno videli jasan stav Visokog saveta sudstva, u kome je na čisti pravnički način ponovljeno sve ono što smo mi u kampanji protiv tog zakona prošle godine pričali. Stav je izrečen povodom novog zakonskog predloga na osnovu koga iz nastave treba da se povuku profesori srpskog jezika i da budu zamenjeni predavačima „rodno senzitivnog jezika”.

Ideja je, pazite, da se kompletan obrazovni program „dženderiše” i da kao u komunistička vremena počnemo da pričamo nekim novim drvenim jezikom, a da svi nastavnici, profesori univerziteta i naučni radnici koji to ne prihvate moraju da lete sa svojih radnih mesta. U pitanju je naravno jasno ideološko nasilje manjine stranih agenata uticaja nad celim jednim narodom, njegovom jezičkom tradicijom, kulturom, nasleđem i identitetom.

U ovom procesu tačno možete da vidite koliko je ova hidra pružila pipke u prostore za koje je teško i pretpostaviti. Povodom zahuktale inicijative da se narečeni kontroverzni udžbenici izbace i da se ceo program pretrese i očisti od ovih ideoloških, nenaučnih i vrlo opasnih intervencija, pobunilo se Srpsko biološko društvo.

Pre neki dan u Politici prilično zapanjeno sam čitao članak u kome uvaženi kolega, profesor Biološkog fakulteta Miroslav Živić, objašnjava kako iza priče o rodu navodno stoji biološka nauka?! Živić objašnjava da se biologija mora predavati u skladu sa načelima tolerancije, u koordinaciji sa građanskim vaspitanjem, jer je tolerancija osnova opstanka savremenog sveta. Iste stvari možete pročitati i u zvaničnom saopštenju SBD, na čijem je čelu profesor Živić.

Nekada su nas profesori, i to posebno prirodnih nauka, učili da je osnova njihovog rada, dakle naučnih istraživanja, potraga za istinom, odnosno činjenicama, zakonima i eksperimentalno proverljivim predviđanjima. No kolega Živić ispoveda novo „naučno” jevanđelje koje fondacije obilato pomažu, u kome su ideološke odrednice i politički korektni falsifikati osnova svega, pa i prirodnih nauka, samo ako „vode toleranciji”.

Dakle, od kolege Živića i biologa dobili smo kvazifilozofske i ideološke odrednice umesto nauke. Dobili smo rečnik koji dominira na studijama roda, a ne rečnik koji se očekuje od onoga čime se prirodne nauke bave. E, to i jeste dublje pitanje, kako se i zašto celokupna nauka ideologizovala i zašto pomodnu budalaštinu o „rodu” osim na političkim naukama nalazimo čak i na Biološkom fakultetu!

Da zaključim prilog kao otac (ili možda već zbog tolerancije moram da kažem roditelj dva?). Imam dete koje je veoma talentovano za prirodne nauke, i upravo ga biologija, uz hemiju, najviše privlači, a država mi u ovom trenutku nudi da ga sutra pošaljem kod profesora Živića i njegovih kolega da ga na studijama uče toleranciji i kviru?! Hvala lepo.

Znam, naravno, da postoje biolozi kojima je i dalje stvarna nauka važna, ali vreme je da dignu svoj glas i odbrane profesiju, ako im je do nje stalo. Kao i svima nama…

 

Autor Miša Đurković

 

Izvor Politika, 25. septembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: www.bio.bg.ac.rs

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u