SAD i EU oštro o sporazumu Selakovića i Lavrova; Hil: Očekujemo objašnjenje

Hil ističe da niko ne bi trebao ništa da potpisuje sa Rusijom i da to trenutno čine samo „jadni regruti koji to moraju”, dok Viola fon Kramon smatra da EU treba da zamrzne pristupne pregovore sa Srbijom

Ambasador SAD Kristofer Hil izjavio je danas da niko u ovom trenutku ne bi trebalo ništa da potpisuje sa Rusijom.

Istakao je da SAD ne znaju šta tačno podrazumeva sporazum koji je Srbija potpisala u Njujorku sa tom zemljom te da očekuju da će u narednom periodu dobiti pojašnjenje o potpisanom dokumentu.

„Svakako bismo želeli da čujemo pojašnjenje šta je taj dokument. Tokom ove sednice u UN SAD su imale dobre razgovore sa Srbijom, tako da smo tek nakon toga čuli za taj dokument i očekujemo objašnjenje o njemu”, kazao je Hil.

On ističe da niko ne bi trebalo u ovom trenutku da potpisuje ništa sa Rusijom i navodi da to trenutno čine samo, kako kaže, jadni regruti koji to moraju.

Navodeći da Rusija vodi rat protiv svog suseda, Hil kaže da je za ljude u SAD teško da razumeju potpisivanje takvog dokumenta.

„Nadamo se da ćemo čuti objašnjenje za potpisivanje tog dokumenta”, kaže Hil i dodaje da SAD smatraju da bi Srbija trebalo da posmatra širu sliku i naglašava da Amerika podržava Srbiju na diversifikaciji izvora energije kako bi smanjila svoju zavisnost od Rusije koja se velikim delom zasniva na ucenama i podsticajnim merama pritiska.

SAD takođe žele da čuju šta Srbija želi da učini ubuduće i kakve odnose sa kim da gradi, kao i sa zemljom koja, kako kaže, brutalno napala svog suseda i služi se i pretnjama da će koristiti nuklearno oružje.

„Želimo da čujemo i shvatimo na čemu se temelje odnosi i saradnja Srbije i Rusije”, kazao je Hil.

Na pitanje da prokomentariše to što je tokom svog boravka u Njujorku predsednik Srbije Aleksandar Vučić „išao na boršč”, rusko tradicionalno jelo, Hil je odgovorio da kada je u Njujorku obično ide na italijansku ili kinesku hranu.

 

Izvor Tanjug/B92, 26. septembar 2022.

 

EU „ozbiljno zabrinuta” jačanjem odnosa Beograda sa Moskvom

Evropska unija (EU) je „ozbiljno zabrinuta” zbog približavanja odnosa Srbije sa Rusijom, poručio je portparol EU, Peter Stano.

„Živimo u vremenima nelegalne, ničim izazvane i neopravdane agresije Rusije na suverenu državu Ukrajinu. Dogovor o redovnim konsultacijama između ministarstava spoljnih poslova Srbije i agresorske Rusije, u ovom trenutku, daje posebno snažan signal njihove namere da ojačaju saradnju sa Rusijom, i to postavlja ozbiljna pitanja”, izjavio je Stano na konferenciji za novinare.

Ova reakcija briselskog portparola dolazi nakon što su Ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije, Nikola Selaković i Sergej Lavrov, potpisali u Njujorku, na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Plan konsultacija svojih ministarstava za period 2023-2024.

Peter Stano je upozorio da potpisivanje ovog dokumenta dolazi u trenutku kada Rusija ozbiljno krši Povelju UN, međunarodno pravo i međunarodno humanitarno pravo, dok ruske oružane snage čine zločine nad ukrajinskim narodom. Dolazi i ubrzo nakon nakon što je Rusija najavila da će izabrati put dalje eskalacije i konfrontacije organizovanjem mobilizacije u Rusiji, nezakonitih „referenduma” u oblastima Ukrajine koje trenutno zauzima Rusija i pretnjom upotrebe oružja za masovno uništenje.

„Evropska unija je bila kristalno jasna među svim državama članicama i našim partnerima, uključujući zemlje kandidate kao što je Srbija: odnosi sa Rusijom ne mogu biti uobičajeni biznis sa Putinovim režimom i u senci ničim izazvane i neopravdane invazije Rusije na Ukrajinu”, upozorio je Peter Stano, portaprol EU.

On je u ime Evropske unije pozvao srpsko rukovodstvo da, u okviru procesa pridruživanja, obezbedi čvršću koherentnost između svojih spoljnopolitičkih inicijativa i podrške međunarodnim vrednostima i nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica.

Srbija je država kandidat i pregovara punopravno člantsvo u EU. Smatra se liderom u procesu evropskih integracija. Od svih zemalja koje su u pristupnom procesu se očekuje da se postepeno usklade sa spoljnom politikom EU.

Ova obaveza je još više istaknuta od početka ruske agresije na Ukrajinu, u februaru ove godine. Dok su ostale zemlje regiona uvele sankcije Rusiji u skladu sa odlukama EU, Srbija je jedina država koja to nije uradila. Evropski zvaničnici redovno upućuju poziv beogradskim vlastima da spoljnu politiku, odnosno politiku sankcija usklade sa EU.

 

Izvor Radio Slobodna Evropa, 26. septembar 2022. 

 

Fon Kramon: Signal za nas da zamrznemo pristupne pregovore u EU

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon prokomentarisala je potpisivanje Plana konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije za naredne dve godine i ovaj sporazum nazvala „ozbiljnim skandalom”, prenosi „Nova.rs”.

„Ovo je ozbiljan skandal. Usred besnog rata, ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije potpisuje plan buduće saradnje sa ruskim agresorom. Ili je to možda samo signal za nas da zamrznemo pristupne pregovore u Evropsku uniju, jer ulazak u EU ne ide preko Moskve”, napisala je na Tviteru fon Kramon.

Šefovi diplomatije Rusije Sergej Lavrov i Srbije Nikola Selaković potpisali su juče u Njujorku Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova dve zemlje za naredne dve godine, objavio je večeras MIP Srbije.

Plan je potpisan na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a ministarstvo je na Tviteru objavili video snimak potpisivanja i razmene dokumenta koji je, sudeći po snimku, potpisan u prostorijama ruske misije pri UN.

Inače, Stranka slobode i pravde danas je u saopštenju osudila potpisivanje ovog plana, istakavši da „naš tehnički ministar gura prst u oko celom civilizovanom svetu i potpisuje sporazum koji nije morao da se potpiše”, kao i da vlast ovim krši poziciju Srbije oko Kosova.

„Neverovatno je da u momentu dok čitav svet sa strahom prati poteze Moskve koji ugrožavaju svetski mir, dok mesecima gledamo svakodnevna stradanja ukrajinskog naroda, naš tehnički ministar, u poslednjim danima svog mandata, zaključi sporazum o produženju konsultacija sa zemljom koja direktno krši Povelju UN i namerava da svojoj teritoriji prisajedini teritoriju druge međunarodne priznate zemlje”, navodi se u saopštenju SSP, a prenosi „Nova.rs”.

 

Izvor Nova S, 24. septembar 2022.

 

Bilčik: Ovo je udarac na proces pridruživanja EU na Zapadnom Balkanu

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je 25. septembra da je potpisivanje „plana konsultacija” ministarstava spoljnih poslova Rusije i Srbije „udarac” na proces pridruživanja Evropskoj uniji (EU) na Zapadnom Balkanu.

On je na Tviteru naveo da kao pobornik svih koraka ka evropskoj Srbiji, smatra da je „vest o planiranim konsultacijama između Srbije i Rusije veliki udarac za proces pridruživanja Zapadnog Balkana”.

„Da budemo jasni: Rusija se mobiliše da napadne Ukrajinu, državu kandidata za EU. Rusija napada proširenje EU!”, poručio je Bilčik.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije, Nikola Selaković i Sergej Lavrov, potpisali su u Njujorku, na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Plan konsultacija svojih ministarstava za period 2023-2024.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je na Tviteru objavilo video snimak potpisivanja i razmene potpisanog dokumenta. Sa snimka se može zaključiti da je Plan konsultacija potpisan u prostorijama ruske misije pri Ujedinjenim nacijama.

Ovo je prvi diplomatski dokument na visokom nivou koji su Srbija i Rusija potpisale od 24. februara, kada je počela ruska invazija na Ukrajinu. Rusija se zbog agresije na Ukrajinu nalazi pod sankcijama Evropske unije, Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja.

Vlasti u Srbiji su glasale za nekoliko rezolucija u Ujedinjenim nacijama kojima se Rusija osuđuje zbog invazije na Ukrajinu. Ipak, Srbija, iako je kandidat za članstvo u EU, odbija da uskladi svoju politiku sa evropskom i uvede sankcije Rusiji.

 

Izvor Radio Slobodna Evropa, 25. septembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: EPA-EFE/Yuri Kochetkov

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u