S. Trifković: Italija postaje košmar briselskih birokrata

„Verujem da će Italija postati veliki trn u oku Brisela, jer bi se nova vlada, s obzirom na politiku koju vode pomenute tri stranke, mogla približiti zemljama Višegradske četvorke”

Rezultati vanrednih parlamentarnih izbora u Italiji ukazuju da bi, s obzirom na pobjedu partija desnog centra, moglo doći do nove i veće političke konfrontacije između članica EU, pogotovo o pitanjima koja se tiču porodice, tradicionalnih vrednosti i imigracionog cunamija koji sve više guta Evropu.

Kaže ovo za „Glas Srpske” istoričar i publicista Srđa Trifković komentarišući prve preliminarne rezultate koji ukazuju da je izvjesna pobjeda partije – Braća Italije, koju predvodi konzervativna desničarka Đorđa Meloni, ali i koalicionog saveza koji pored njene partije čine i Sjeverna liga Matea Salvinija i Forca Italija Silvija Berluskonija.

– Vjerujem da će, nakon što se potvrde rezultati izbora i Melonijeva bude izabrana za novu premijerku, Italija postati veliki trn u oku Brisela, jer bi se nova vlada, s obzirom na politiku koju vode pomenute tri stranke, mogla približiti zemljama Višegradske četvorke, što bi onda moglo dovesti i do stvaranja jedne čvrste političke osovine i pakta između Rima, Budimpešte i Varšave. U prevodu, to znači da Brisel neće imati toliku moć da i ubuduće nameće svoje nakaradne političke, moralne i društvene uzuse zemljama članicama EU – istakao je Trifković.

Smatra i da ovo sigurno predstavlja nagovještaj jednog značajnog „kopernikanskog obrta u rasporedu snaga unutar EU, kojeg se boje pojedine briselske birokrate”, jer se očekuje da će Melonijeva, ukoliko dobije mandat, formirati „najdesničarskiju” vladu Italije od Drugog svetskog rata.

Melonijeva, koja negira da je fašista, ali se drži slogana iz Musolinijeve ere „Bog, domovina, porodica”, inače nikada nije krila da blisko sarađuje sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji joj je moralna i ekonomska inspiracija u ostvarivanju zajedničkog cilja – jačanja evropske tvrde desnice u ime poštovanja nacionalnog suvereniteta, odbrane porodice, hrišćanskog identiteta i socijalne ekonomije.

Salvini i Berluskoni se čak otvoreno zalažu za ukidanje sankcija Rusiji.

– To očigledno mnogima smeta, što smo videli iz skandalozne izjave Ursule fon der Lajen, koja je uoči ovih izbora poručila da bi u slučaju neželjenog išoda glasanja, a aludirajući na eventualnu njenu pobedu i desnog saveza, Brisel u tom slučaju mogao pribeći određenim kaznenim merama. Međutim, propustila je da primeti da Italija više doprinosi budžetu EU nego što iz njega prima – kaže Trifković.

Smatra i kako rezultati izbora predstavljaju odraz nezadovoljstva građana dosadašnjim, kako ih je nazvao, „davoskim establišmentom oličenom u liku i delu bivšeg premijera Marija Dragija”.

– Glas za Melonijevu i njenu koaliciju je, u stvari, glas nezadovoljstva protiv takvog establišmenta koji se uvek rukovodio uzusima i strategijama Brisela i Davosa, ali i Vašingtona. U ovoj pobedničkoj desničarskoj koaliciji imamo ljude koji su duboko skeptični prema američkim namerama prema Rusiji, ali i Evropi. Oni se sve otvorenije bore protiv nametanja drakonskih sankcija Moskvi jer smatraju da Evropa na taj način sama sebi seče granu na kojoj sedi – poručio je Trifković.

U Italiji su u nedelju održani vanredni parlamentarni izbori na kojima je izlaznost bila 64,59 odsto. Prvi preliminarni rezultati pokazuju da će koalicija desničara ostvariti pobedu, između 41 i 45 odsto glasova, i da će Melonijeva iz Braće Italije postati prva italijanska premijerka. Desničarski blok dobiće između 227 i 257 od 400 mesta u Donjem domu parlamenta i između 111 i 131 mesta u Senatu koji broji 200 članova.

 

Izvor Glas Srpske/Večernje novosti, 27. septembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: AgenziaDIRE.it

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u