Seizmolozi zabeležili eksplozije kod Severnog toka

Švedski seizmološki centar saopštio je da su u području gde je došlo do curenja gasa iz „Severnih tokova” bile registrovane snažne podvodne eksplozije

Švedski seizmološki centar saopštio je da su u području gde je došlo do curenja gasa iz „Severnih tokova” bile registrovane snažne podvodne eksplozije, javljaju mediji.

Pomorska uprava Danske izdala je saopštenje o curenju gasa u blizini ostrva Bornholm, koje „može biti opasno za plovidbu”.

Kako prenosi Rojters, pozivajući se na švedsku Pomorsku upravu, „na dva mesta curi iz Severnog toka: jedno u ekonomskoj zoni Švedske i jedno u ekonomskoj zoni Danske. Oni su veoma blizu jedno drugom”.

Kompanija „Severni tok 2 AG” je u ponedeljak saopštila da se na jednom od krakova „Severnog toka 2” (napunjenog tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska.

Uzroci nisu poznati, uviđaj je u toku, precizirali su iz kompanije. Zatim je operator gasovoda „Severni tok”, „Severni tok AG”, prijavio da je smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom). Uzroci takođe nisu poznati.

U utorak je Pomorska uprava Švedske saopštila da je izdala upozorenje na dva curenja gasa iz ruskog gasovoda „Severni tok” u švedskim i danskim vodama, piše agencija Rojters.

 

Izvor Sputnjik, 27. septembar 2022. 

 

Nemci sumnjaju na sabotažu Severnog toka

Nemačka sumnja da je oštećenje sistema gasovoda Severni tok, kojim se ruski gas transportuje u Evropu, posledica sabotaže.

Dokazi ukazuju na čin nasilja, a ne na tehnički problem, rekao je nemački bezbednosni zvaničnik koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman. Kao odgovor na curenje gasovoda u Baltičkom moru, Danska pooštrava mere bezbednosti oko energetskih resursa.

„Teško je zamisliti da su to slučajnosti”, rekla je u utorak novinarima Mete Frederiksen, danska premijerka. „Ne možemo isključiti sabotažu”.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je pre rezultata istrage preuranjeno spekulisati da li je šteta povezana sa sabotažom.

Nemačko ministarstvo privrede saopštilo je da istražuje tri istovremena curenja gasa u Baltičkom moru iz oštećenih gasovoda Severni tok. Curenja su bila toliko velika da su bila vidljiva na radarima obližnjih plovila, navela je švedska obalska straža.

Istraga nemačkih, danskih i švedskih vlasti je komplikovana jer se nalazišta nalaze pod vodom u Baltičkom moru, rekao je nemački bezbednosni zvaničnik i dodao da će možda biti potrebna podmornica.

Šteta bez presedana

„Šteta koja je nastala u roku od jednog dana na tri linije gasovodnog sistema Severni tok je bez presedana”, rekao je u utorak operater sistema. „Trenutno je nemoguće proceniti vremenski okvir za obnavljanje rada infrastrukture za transport gasa”.

Pad pritiska u ponedeljak na dve linije Severnog toka i jednu liniju Severnog toka dva možda neće uticati na isporuku gasa u Evropu jer gasovodi miruju zbog invazije Moskve na Ukrajinu. Međutim, tržišta će pratiti svaku naznaku sabotaže.

Referentne evropske cene gasa porasle su u utorak za čak 12 odsto, posle četiri dana pada.

„Cene rastu i zbog spekulacija da je reč o sabotaži, iako je i dalje veoma upitno šta bi to značilo”, rekao je Džejms Haklstep, šef analitike gasa za EMEA u S&P Global Commodity Insights, dodajući da su već pretpostavili da će preostali tokovi ruskog gas u Evropu pasti na nulu pre kraja godine.

Kremlj će verovatno zadržati vitalne tokove gasa ka Evropi na minimalnom nivou, povećavajući pritisak na Evropsku uniju zbog njenog čvrstog stava o invaziji na Ukrajinu. Rusija prekida gas kako bi podstakla gnev javnosti usmeren na evropske lidere jer se ove zime suočavaju sa nestašicom energije.

Ministarstvo energetike i klime Danske registrovalo je curenje gasa iz Severnog toka i Severnog toka dva u svojoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni u Baltičkom moru, kao i u Švedskoj.

Curenje gasa takođe predstavlja rizik za životnu sredinu i bezbednost. Danska pomorska uprava savetovala je u ponedeljak brodovima da izbegavaju područja južno i jugoistočno od ostrva Bornholm nakon što je otkriveno nekoliko curenja gasa u blizini gasovoda.

„Curenje iz gasovoda je izuzetno retko i stoga podižemo nivo spremnosti kao rezultat događaja koje smo videli u poslednja 24 sata”, rekao je Kristofer Botzauv, šef Danske agencije za energetiku. „Želimo da pažljivo pratimo kritičnu infrastrukturu Danske za jačanje sigurnosti snabdevanja u budućnosti”.

Švedska uprava za pomorstvo zabranila je plovilima ulazak u to područje u krugu od pet nautičkih milja od Severnog toka jedan i Severnog toka dva, zbog „eksplozivnog gasa u blizini”. Švedska obalska straža nadgleda oblast avionom.

U isključivoj ekonomskoj zoni Finske nije otkriveno curenje Severnog toka, rekao je telefonom Peteri Sali, službenik zadužen za Distrikt obalske straže Finskog zaliva.

Oštećenje gasovoda nije imalo uticaja na susednu gasnu infrastrukturu na kopnu u Nemačkoj, rekao je operater mreže Gascade.

 

Izvor Blumbergadria, 27. septembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Danish Defence Command/Reuters

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u