Severni tok 1 i 2 oštećeni; Kremlj: Ovo je sabotaža, hitno istražiti

Igor Juškov: kada se nešto dogodi na tri cevovoda odjednom, to teško može biti nesrećni sticaj okolnosti. Faktički je nemoguće slučajno sidrom zakačiti sva četiri cevovoda

Danske vlasti upozorile su brodove da izbegavaju vode oko ostrva Bornholm u Baltičkom moru, u radijusu od pet nautičkih milja, zbog curenja gasa iz gasovoda Severni tok 2, a pad pritiska utvrđen je i u Severnom toku 1. Nemačka vlada je saopštila da je u kontaktu sa danskim vlastima i da radi sa lokalnim istražnim organima, kako bi otkrila šta je dovelo do naglog pada pritiska u gasovodu.

Plan je bio da Severni tok 2 udvostruči isporuke ruskog gasa u Nemačku preko Baltičkog mora, ali Berlin je blokirao izdavanje dozvole za rad zbog ruskog napada na Ukrajinu, prenosi Tanjug. Danska pomorska uprava prijavila je juče curenje gasa u blizini ostrva Bornholm u Baltičkom moru, koje se nalazi blizinu neaktivnog ruskog gasovoda Severni tok 2.

Dispečer Severnog toka 2 na prelazu na kopno primetio je nagli pad pritiska na Liniji A gasovoda Severni tok 2”, navedeno je u saopštenju, uz napomenu da je pokrenuta istraga i da su obaveštene nadležne vlasti Danske, Nemačke, Švedske, Finske i Rusije.

U ponedeljak uveče, operater gasovoda Severni tok 1, koji je radio smanjenim kapacitetom od sredine juna pre nego što je u avgustu potpuno obustavio snabdevanje, takođe je prijavio pad pritiska na obe linije gasovoda.

Predsednik nemačkog mrežnog regulatora Klaus Miler rekao je na Tviteru da je zbog pada pritiska u oba gasovoda „ situacija napeta”.

Regulator je saopštio da trenutno nije poznato šta je izazvalo pad pritiska, dodajući da taj događaj nije imao uticaja na bezbednost snabdevanja u Nemačkoj i da je nivo skladišta gasa u zemlji bio oko 91 odsto.

Gasovod, koji je trebalo da udvostruči obim gasa koji teče iz Sankt Peterburga ispod Baltičkog mora u Nemačku, upravo je bio završen i napunjen sa 300 miliona kubnih metara gasa, kada je Nemačka otkazala njegovu upotrebu nekoliko dana pre ruskog napada na Ukrajinu.

 

Izvor Politika, 27. septembar 2022. 

 

Nakon Bajdenovih pretnji oštećena tri kraka Severnog toka

Džo Bajden je pre pola godine rekao da će „ruska agresija” na Ukrajinu dovesti do toga da gasovoda Severni tok 2 jednostavno neće biti.

Nedavno se i sa vrha Poljske čulo da „jednostavno treba demontirati Severni tok 2”. Do demontaže nije došlo, ali je došlo do mehaničkih oštećenja na oba cevovoda Severnog toka-1, a moguće je i Severnog toka-2. U danskim ‘ekonomskim vodama’ Baltika.

Nemački list Der Tagešpil objavio je da je moguće da se radi o „namernoj sabotaži koja je prouzrokovala nagli pad pritiska u gasovodu (Severni tok-1)”.

Danska pomorska uprava saopštila je da je 26. septembra uveče došlo do curenja gasa u blizini Severnog toka 2. Ubrzo potom je registrovan pad pritiska u oba kraka gasovoda Severni tok 1. U međuvremenu je švedska uprava za pomorstvo zabeležila „dva curenja gasa u ekskluzivnim ekonomskim zonama Danske i Švedske“.

Dmitrij Peskov, portparol Vladimira Putina, izjavio je da Kremlj traži „hitnu istragu” i da je „krajnje zabrinut nastalom situacijom”:

„Informacije o vanrednoj situaciji sa Severnim tokom stigle i od Gasproma i od kompanije operatera. Reč je o uništenju cevi u danskoj ekonomskoj zoni. Radi se o nekom razaranju u cevi, još nije jasno kakvom”.

Moskovski stručnjak za energetiku Igor Juškov ocenio je: „Jedina zemlja koja bi mogla imati koristi od izbacivanja iz igre dva ruska gasovoda odjednom su Sjedinjene Države”.

Pritisak je istovremeno opao u oba cevovoda Severnog toka 1 i u jednom Severnog toka 2. Nemački mediji pišu o mogućoj sabotaži i uništenju bez presedana.

„Da je oštećen samo jedan cevovod – to bi se, naglašava Juškov, moglo smatrati tehničkim kvarom do kojeg je moglo doći zbog fušeraja pri zavarivanju spojeva cevi, posledicom mehaničkog oštećenje ankerom ili… Ali, kada se nešto dogodi na tri cevovoda odjednom, to teško može biti nesrećni sticaj okolnosti. Faktički je nemoguće slučajno sidrom zakačiti sva četiri cevovoda iako su prilično blizu jedan drugom. Treba imati u vidu ranije pretnje iz Sjedinjenih Država”.

Juškov posebno naglašava: „Generalno, ovo ide na ruku samo Sjedinjenim Državama jer na ovaj način spaljuju mostove gasne saradnje Evrope i Rusije. Popravka na cevovodima biće duga. Evropljanima je bilo važno da zadrže barem tehničku mogućnost dotoka ruskog gasa u slučaju vanrednih situacija”.

 

Izvor Fakti, 27. septembar 2022. 

 

Kremlj: Sabotaža? Vreme popravke nemoguće proceniti; Otkrivene eksplozije

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov prokomentarisao je problem sa gasovodom Severni tok.

Peskov nije isključio mogućnost da su oštećenja na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2 posledica sabotaže.

„Sada ne možemo da isključimo nijednu opciju. Očigledno je da se radi o nekakvim oštećenjima cevi, i ne možemo isključiti nijednu jedinu mogućnost pre nego što dobijemo rezultate istraživanja o tome šta je uzrok”, rekao je on odgovarajući na pitanje agencije Tass da li je možda sabotaža izazvala curenja gasa.

Peskov je, kako prenosi agencija Rojters, takođe rekao da je Kremlj veoma zabrinut zbog ove situacije, koja zahteva hitnu istragu jer je to pitanje energetske bezbednost „celog kontinenta”.

Nemoguće proceniti

Kvarovi do kojih je došlo na tri kraka podmorskih gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2 su bez presedana.

Vreme popravke je nemoguće proceniti za sada, saopštila je danas kompanija Severni tok AG, operater cevovoda Severni tok 1.

„Oštećenja koja su se dogodila u jednom danu istovremeno na tri linije sistema podmorskih cevovoda Severni tok su bez presedana. Za sada nije moguće proceniti vreme za popravku gasne transportne infrastrukture”, navela je kompanija u saopštenju za novinare, izvestila je agencija TASS.

Istu informaciju prenosi i Rojters, napominjući da je saopštenje usledilo posle upozorenja švedske pomorske uprave o dva curenja gasa na gasovodu Severni tok 1, ubrzo nakon što je Danska izvestila o curenju gasa na obližnjem gasovodu Severni tok 2 zbog kojeg je ograničila plovidbu u radijusu od pet nautičkih milja.

Gasovod Severni tok 1, koji se sastoji od dva paralelna kraka pojedinačnog kapaciteta od po 27,5 milijardi kubnih metara godišnje, počeo je da isporučuje gas direktno iz Rusije u Nemačku 2011. godine.

Protok gasa tim cevovodom, koji je od jula radio sa samo 20 posto kapaciteta, zaustavljen je krajem avgusta i nije ponovo pokrenut nakon redovnog remonta.

Za to što Severni tok 1 nije ponovo pokrenut Rusija krivi neispravnu opremu na ključnoj kompresorskoj stanici i sankcije Zapada prema Moskvi zbog rata u Ukrajini.

Severni tok 2, koji se proteže skoro paralelno sa Severnim tokom 1 po dnmu Baltičkog mora, izgrađen je u septembru 2021. godine, ali nikada nije pokrenut jer je Nemačka odbila da ga sertifikuje. Taj projekat je u potpunosti zaustavljen samo nekoliko dana pre nego što je Moskva poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, dodaje britanska agencija.

Danska i Nemačka takođe sumnjaju na sabotažu

Danska premijerka Mete Frederiksen izjavila je danas da ne isključuje mogućnost da su oštećenja na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2 posledica sabotaže.

„Teško je da se zamisli da je ovo slučajnost. Ne možemo da isključimo sabotažu, ali je prerano za zaključke”, rekla je Frederiksen u Poljskoj, gde je prisustvovala otvaranju gasovoda koji će povezati norvešku gasnu mrežu sa Poljskom, preneo je Interfaks.

Nemački bezbednosni zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman zbog toga što se još uvek istražuje kako je došlo do oštećenja na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2, takođe je rekao da ta zemlja sumnja da je to rezultat sabotaže.

„Dokazi ukazuju na nasilni čin, a ne na tehnički problem”, rekao je on, preneo je Blumberg.

Kako je rekao nemački bezbednosni zvaničnik, istraga nemačkih, danskih i švedskih vlasti je teška jer su lokacije pod vodom u Baltičkom moru.

Dodao je da će možda biti potrebna podmornica.

 

Izvor Tanjug/B92, 27. septembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Nord Stream 2/Axel Schmidt

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u