Dveri, Zavetnici, NADA i Narodna stranka podržali Proglas o Kosmetu

Proglas za okupljanje u odbrani Kosova i Metohije, potpisan od strane 50 istaknutih intelektualaca, podržale su četiri stranke i time se pridružile inicijativi za očuvanje KiM u sastavu Srbije

Patriotski blok pozdravlja i u potpunosti podržava „Proglas za okupljanje u odbrani Kosova i Metohije” koji je potpisalo 50 srpskih intelektualaca.

Poslednji je trenutak da svi časni i rodoljubivi ljudi kojima je stalo do naše zemlje i našeg naroda, koji ne pristaju na nasilje, ucene, pritiske, brutalno gaženje srpskih nacionalnih interesa i otimanje Kosova i Metohije protivno međunarodnom pravu – podignu svoj glas i stanu u jedan patriotski front.

Srbija nema ništa ni svetije, ni vrednije, ni borbe i žrtvovanja dostojnije od našeg Kosova i Metohije. Nema tog pritiska ni terora, odakle god dolazio, a dolazi samo sa jedne strane sveta, koji je veći i jači od snage naroda koji brani svoju zemlju, svoje svetinje, svoju istoriju, svoju kulturu, svoj identitet i svoje pravo na postojanje.

Na našoj strani su i pravo i pravda. Dok nas sa fresaka i iz istorijskih udžbenika koji svedoče istinu gledaju knez Lazar i Miloš Obilić, kosovski junaci, znani i neznani, i kosovski oslobodioci i osvetnici iz 1912. godine – niko nema pravo da poklekne i obruka generacije Srba koje su više od 500 godina čuvale i sačuvale Kosovski zavet i vratile Kosovo i Metohiju u sastav Srbije.

Onaj ko pokuša da izda i trguje srpskim Kosovom i Metohijom, srpskom istinom i srpskom sudbinom, ne samo da je sam sebe ispisao iz srpskog naroda već će mu, u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje, u ime tog istog naroda biti i suđeno i presuđeno.

Proglas 50 srpskih intelektualaca poziv je za okupljanje srpskog naroda koji nas, iz Patriotskog bloka, i raduje i ohrabruje. Podiže se ona Srbija koju su 80 godina gazili ali je nisu pregazili. Ona Srbija koja i zna, i može i hoće da se suprotstavi zlu i nepravdi, kako je to uvek i činila. Nema tih međunarodnih okolnosti, ambasadorskih poziva i divljačkih šiptarskih ratnih pokliča koji su jači od volje našeg naroda da se brani, odbrani i sačuva Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije.

Patriotski blok izražava punu spremnost da stavi na raspolaganje sve svoje resurse i zajedno sa srpskim intelektualcima, javnim ličnostima, patriotskim organizacijama, pokretima, političkim strankama i Srpskom pravoslavnom crkvom učestvuje u svim budućim zajedničkim aktivnostima koje su usredsređene na vraćanje Kosova i Metohije u pravni i politički poredak Republike Srbije.

Boško Obradović, Srpski pokret Dveri
Predrag Bogićević, Ravnogorski pokret
Saša Varinac, Uspravna Srbija
Nikola Malenčić, Nova snaga Srbije
Bratislav Simović, Ne damo đedovinu
dr Borislav Antonijević, Lekari i roditelji za nauku i etiku

 

Izvor Dveri, 26. septembar 2022. 

 

Zavetnici podržali Okupljanje za Kosovo i Metohiju

Srpska stranka Zavetnici pozdravlja poziv istaknutih srpskih intelektualaca na objedinjavanje državotvornih snaga u očuvanju Kosova i Metohije u sastavu Republike Srbije.

„Kosovo će u 21. veku biti mera i provera svih nas”, podsećanjem na reči blaženopočivšeg patrijarha Pavla pružamo punu podršku uspostavljanju nacionalnog jedinstva i društvenog konsenzusa. Verujemo da je to najbolji put da se odupremo spoljnopolitičkim pritiscima koji su usmereni ka tome da od Srbije iznude pravno obavezujući sporazum sa Prištinom, kojim bi se legalizovala uzurpacija naše državne teritorije.

U potpunosti delimo stav srpskih intelektualaca i javnih radnika da Beograd ne treba da pristane na predloge za rešenje konflikta koji izlaze iz ustavnog okvira i važeće Rezolucije 1244.

Srpska stranka Zavetnici će podržati sve inicijative i konkretne aktivnosti koje podstiču sabiranje odgovornih društvenih i političkih činioca koji se nedvosmisleno zalažu za nepovredivost našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Formiranje jednog ovakvog zajedničkog nacionalnog fronta garantuje da se niti jedna vlast u budućnosti ne sme usuditi da potpiše bilo kakav vid priznanja lažne kosovske nezavisnosti, bez obzira na pritiske i ucene koji dolaze iz inostranstva. Nasuprot tome, jedini pravi cilj i zadatak svake buduće vlasti mora biti vraćanje Kosova i Metohije u punu ustavno-pravnu nadležnost države Srbije.

 

Izvor Stanje stvari, 26. septembar 2022. 

 

Koalicija NADA se pridružuje pozivu za Okupljanje za Kosovo i Metohiju

Srpska koalicija NADA koju čine Novi DSS i POKS, pridružuje se pozivu grupe srpskih intelektualaca da državno i nacionalno odgovorni pojedinci i organizacije definišu i svetskoj i domaćoj javnosti upute svoj jasan stav o rešavanju pitanja Kosova i Metohije.

Smatrajući da je pitanje Kosova i Metohije nadstranačko i najvažnije državno pitanje, dosledno i neodustajno zastupajući stav da jedini cilj mora biti puna reintegracija Kosova i Metohije u ustavnopravni poredak Republike Srbije u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Srpska koalicija NADA odbacuje i osuđuje sve spoljne pritiske i pokušaje ucena u kojima se ističe zahtev da Srbija prizna secesiju svoje južne pokrajine, bilo zahtevima za izričito priznanje, bilo zahtevima za priznanje izraženim eufemizmima: prihvatanje nezavisnosti, zaključivanje pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i slično.

Srpska koalicija Nada će takođe, učestvovati u svim aktivnostima koje proisteknu iz ove inicijative, a koje imaju za cilj širenje uverenja o neophodnosti zaštite teritorijalne celovitosti Republike Srbije, time odlučnog otpora bilo kakvoj i bilo čijoj ideji priznanja, prihvatanja secesije Kosova, podele ili razmene državne teritorije, u bilo kojoj formi izražene.

 

Izvor Novi DSS, 27. septembar 2022. 

 

Narodna stranka podržava Proglas za okupljanje u odbrani Kosova i Metohije

Narodna stranka podržava Proglas istaknutih intelektualaca za okupljanje u odbrani Kosova i Metohije.

Narodna stranka podržava ovu inicijativu istaknutih srpskih intelektualaca, kao i sve druge aktivnosti koje doprinose postizanju nacionalnog jedinstva, učvršćivanju politike nepriznavanja secesije naše južne pokrajine i zaštiti državnog i nacionalnog interesa na Kosovu i Metohiji.

Svedoci smo komplikovanih međunarodnih okolnosti, kao i ubrzanja diplomatskih aktivnosti koje za cilj imaju da Srbija pristane na članstvo takozvanog „Kosova” u Ujedinjenim nacijama.

Smatramo da nije više dovoljno reći da „nikada nećemo priznati Kosovo”, već je neophodno da država Srbija učini sve što je u njenoj moći da spreči članstvo takozvanog „Kosova” u UN.

Iz tog razloga još jednom pozivamo predsednika Republike da uputi pisma predsednicima Rusije i Kine u kojima će ih obavestiti da Srbija nikada neće priznati takozvano „Kosovo” i od njih tražiti da iskoriste svoje pravo veta u Savetu bezbednosti ako pitanje članstva Prištine u UN dođe na razmatranje ovog tela.

Narodna stranka će nastaviti da se beskompromisno zalaže za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, kao i za uspostavljanje demokratije u našoj zemlji.

 

Izvor Narodna stranka, 28. septembar 2022.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Darko Vojinovic

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u