UNS osudio intervju sa silovateljem, protest ispred redakcije

UNS protestuje zbog objavljivanja intervjua u Informeru sa višestrukim silovateljem koji je u zatvoru zbog ovih krivičnih dela proveo skoro tri decenije

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog objavljivanja intervjua u Informeru sa višestrukim silovateljem koji je u zatvoru zbog ovih krivičnih dela proveo skoro tri decenije zato što se ovim sadržajem ponovo uznemiravaju njegove žrtve kao i sve žene koje su pretrpele neki oblik nasilja.

UNS ističe da tvrdnja Informera da se „intervjui poput ovog rade svuda u svetu – da bi narod video kako razmišljaju zločinci” nije opravdanje za objavljivanje medijskog sadržaja u kome silovatelj evocira detalje krivičnog dela, jer se time žrtva ponovo traumatizuje.

UNS podseća da razgovor sa bivšim osuđenicima ili sa onima koji su na izdržavanju kazne nije zabranjen, ali da novinare i medije Kodeks novinara obavezuje na duh saosećanja sa žrtvama i upozorava da se tako nastalim medijskim sadržajem ne smeju ni na koji način uznemiravati žrtve krivičnih dela.

 

Izvor UNS, 28. septembar 2022. 

 

Građani protestuju ispred Informera: Policija štiti ulaz u redakciju

Nekoliko stotina građana okupljeno je ispred redakcije Informera kako bi iskazali protivljenje objavljivanju intervjua sa osuđenim silovateljem Igorom Miloševićem, koji je taj medij sinoć pustio u javnost. Revoltirani građani se nalaze u prolazu ispred ulaza u redakciju, koju čuva policija.

Prema procenama reporterke Danasa, na ulicu je izašlo nekoliko stotina uznemirenih građana, koji su blokirali put i izašli na ulicu uzvikujući: „Gasi informer”.

Na licu mesta nalaze se predstavnici političkih stranaka, kao i brojni građani koji su stali na stranu žena. Predstavnica udruženja „Ženska solidarnost” Anita Marković rekla je za Danas da neće ulaziti u redakciju Informera, već da će samo protestovati ispred redakcije.

Kako je istakla Danijela Stanković koja je pokrenula peticiju za hitnu hospitalizaciju osuđenog silovatelja Igora Miloševića, njena prijateljica bila je seksualno zlostavljana, a snimak Informera izazvao je burnu reakciju i strah žene koja je pretrpela nasilje.

„Vaš glas menja sve iako vas ubeđuju da nije tako”, rekla je ona i pitala „da li je u redu da mentalno bolesna osoba bude puštena na ulicu?”

Jedan od zahteva protesta je „hitna hospitalizacija serijskog silovatelja”, a peticija zasad broji 10.000 potpisa.

Nakon govora, građani su utrčali u prolaz zgrade i uzvikivali „UA! Ugasite Informer”. Okupljeni građani gađali su ulaz u zgradu jajima, nakon čega je iz redakcije izašao čovek koji im je rekao da „slobodno uđu”.

Građani su pod pritiskom, ispred redakcije je tenzija, a okupljeni iznova ponavljaju „Ugasite Informer”.

Policija čuva ulaz Informera dok demonstranti ispred nezadovoljno uzvikuju i drže natpise na ekranima telefona na kojima piše „Koga štitite”.

Devojka iz mase se obratila policiji rekavši: „Posle ćemo pratiti jedni druge do kuće umesto da vi radite svoj posao”, a onda su svi uzvikivali: „Njeno silovanje nije tvoja ekskluziva”, kao i: „Ugasite Dragana”.

Da podsetimo, organizacija Ženska solidarnost pozvala je sinoć građane na protest ispred redakcije Informera, nakon što je taj medij objavio sporni intervju sa osuđenim silovateljem Igorom Miloševićem.

 

Izvor Danas/UNS, 28. septembar 2022. 

 

Dragan J. Vučićević: Motiv za intervju sa silovateljem? Novinarstvo

Vlasnik i glavni i odgovorni urednik tabloida Informer, Dragan J. Vučićević, kaže za Danas da im je motiv za intervju sa višestrukim silovateljem bio – novinarstvo. Poručujući nam pritom da se u novinarstvo ne razumemo, i poslavši nam tekst koji je odgovor široj javnosti koja se zgrozila intervjuom, a koji počinje sa „Žuti hejteri..”.

Podsetimo, skandalozan intervju sa silovateljem povratnikom Igorom Miloševićem pod najavom „Megaekskluzivno”, emitovan je sinoć na Informerovom kanalu a danas je kao glavni tekst plasiran na naslovnici ovog tabloida.

Intervju je izazvao opšte zgražavanje i osudu u javnosti, ne samo zbog izbora sagovornika već i zbog načina na koji je vođen. Novinari su od prestupnika tražili da do detalja opiše svoja gnusna zlodela, što je on i učinio. Sem pukog senzacionalizma koji je „popularisao” silovatelja, ne postoji nikakav javni interes da takav intervju ugleda svetlost dana.

– Nikoga nismo popularisali. Ali vi ste već presudili, pa ne vredi objašnjavati – poručio nam je Vučićević.

Na ponovljeno pitanje da ne razumemo motive razgovora, vlasnik Informera je rekao da ne razumemo novinarstvo.

– Onda ne razumete ni Bi-Bi-Si, En-Bi-Si, Skaj ni Ju-Es-Ej Tudej. Motiv je novinarstvo, kao i u svim svetskim medijima – rekao je Vučićević, poslavši nam autorski tekst objavljen u Informeru, pod nazivom: „Hoćete da zabranite i ukinete Informer?! Zabranite i ukinite i Bi-Bi-Si, En-Bi-Si, Ju-Es njuz, Rusku TV, Skaj njuz, KTVN!”.

„Srpsku javnost uznemirili su politikanti i žuti hejteri koji su poveli brutalnu kampanju protiv Informera, nakon objavljenog ekskluzivnog intervjua sa silovateljem Igorom Miloševićem, samo zato što novinari profesionalno obavljaju svoj posao. Svrha Intervjua je bila upoznavanje naše javnosti sa ličnošću Miloševića, kako fizičkog tako i psihičkog, kao i prikazivanje njegovog načina razmišljanja, a sve sa ciljem kako bi broj onih koji predstavljaju opasnost po građane koji slobodno šetaju ulicama bio što manji”, navodio se, između ostalog, u tom tekstu.

Draganu J. Vučićeviću smo postavili još nekoliko pitanja, ali na njih nije odgovorio jer, kako je rekao, ulazi u studio. Potom nam je poslao svoj autorski tekst u kojem navodi:

„Dosistički hejteri, žuti politikanti, ali i ministarka Zorana Mihajlović napali su danas Informer i to samo zato što se mi, novinari i urednici Informera, bavimo svojim poslom, novinarstvom, jelte! Traže da nas zabrane, da nam ukinu naloge na društvenim mrežama, da nas nadležni najstrože kazne, a sve to zašto? Zato što smo objavili intervju sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem. Intervju na portalu i u dnevnom novinama u kome nigde, ni jednom rečju, nijednom zapetom, nismo opravdali njegov zločin ili ga, ne daj Bože, reklamirali, kako nam se sada nameće da smo učinili”, naveo je Vučićević, i ponovio da su novinari Informera „samo radili svoj posao” kao što rade i inostrane medijske kuće.

„A koji nam je motiv, pitaju kritičari? Pa, isti onaj koji je i motiv svih najvećih i najuglednijih zapadnih medija koji su objavljivali intervjue sa najvećim zločincima. Novinarstvo, gospodo, novinarstvo”, poručio je Vučićević, što je prethodno rekao i za Danas.

 

Autor Katarina Živanović

 

Izvor Danas, 28. septembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Vladimir Sporčić/Tanjug

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u