Česi u Pragu zahtevaju vojnu neutralnost i pregovore sa Rusijom o gasu

Demonstranti su, između ostalog, tražili ostavku vlade liberala, direktni sporazum sa Rusijom o isporukama gasa po povoljnoj ceni i oslobađanje češke industrije od strane zavisnosti

Desetine hiljada Čeha protestovale su u centru Praga protiv liberalne i antiruske politike svoje vlade.

Demonstracije povodom državnog praznika na glavnom trgu u Pragu, koje su organizovale brojne desne stranke i pokreti, uključujući komuniste, usledile su posle sličnog protesta u septembru koji je takođe okupio desetine hiljada ljudi.

Organizaciona grupa „Češka na prvom mestu!” protivi se EU i NATO i poziva da ova centralnoevropska nacija od 10,7 miliona stanovnika bude vojno neutralna. Češka je članica i EU i NATO-a.

Demonstranti su nosili transparente poput „Završite komediju”. Tražili su ostavku vlade liberala, direktni sporazum sa Rusijom o isporukama gasa po povoljnoj ceni, oslobađanje češke industrije od strane zavisnosti, dobrovoljnost vakcinacije od COVID-19 i prehrambenu nezavisnost…

„Vlada ima dve dužnosti: da obezbedi našu sigurnost i ekonomski prosperitet. Ova vlada ne ispunjava nijednu od ovih obaveza”, rekao je jedan od organizatora okupljenima na početku protesta, koji je preko interneta prenošen na trgovima u drugim gradovima.

Aktuelna vlada desnog centra premijera Petra Fijale usvojila je ovog meseca niz mera, uključujući finansijsku pomoć kompanijama i ograničenja cena električne energije za domaćinstva. Uprkos tome, situacija se pogoršava, a nezadovoljstvo buja.

Češki ministar pravde Pavel Blažek je još 26. avgusta u rastu cena energije video pretnju po politički sistem. Prema njegovom mišljenju, od 1989. godine situacija u društvenoj i političkoj sferi Češke nije bila dramatičnija.

Upozorio je – ukoliko se situacija bude pogoršavala – da može doći do masovnih protesta kakvi su doveli do skidanja komunista sa vlasti 1989. godine.

 

Izvor Fakti, 28. septembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: David W Cerny/Reuters

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u