EU uvodi osmi paket sankcija protiv Rusije; Mađarska neće podržati

Predlog osmog paketa sankcija Rusiji koji je danas predstavila Evropska komisija uključuje i sankcionisanje osoba koje pomažu u zaobilaženju sankcija

Predlog osmog paketa sankcija Rusiji koji je danas predstavila Evropska komisija uključuje i sankcionisanje osoba koje pomažu u zaobilaženju sankcija.

„Uvodimo novu kategoriju, u kojoj ćemo moći da stavimo na spisak pojedince ako zaobilaze sankcije. Na primer, ako kupe robu u Evropskoj uniji, unesu je u treću zemlju a zatim u Rusiju, to će biti zaobilaženje sankcija i ti pojedinci mogu se naći na spisku sankcionisanih. Mislim da će to imati veliki efekat odvraćanja”, rekla je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen, prenele su agencije.

Ona je istakla da su dosadašnje sankcije EU teško pogodile režim ruskog predsednika Vladimira Putina.„One su mu otežale finansiranje rata i sada pojačavamo napore u tom pravcu”, rekla je zvaničnica EK.

Evropska unija je već ranije donela odluku o zabrani uvoza ruske sirove nafte koje se prevozi tankerima i koja stupa na snagu 5. decembra.

Nedavno je grupa najrazvijenijih zemalja G7 predložila da se uvede ograničenje cena ruske nafte za treće zemlje i sada u tom pravcu ide i predlog Komisije.

„Znamo da je nekim zemljama u razvoju i dalje potrebna ruska nafta po niskoj ceni. U današnjem paketu mi postavljamo pravni okvir za uvođenje ograničenja cene ruske nafte za treće zemlje. To će s jedne strane smanjiti ruske prihode od prodaje nafte, a s druge održaće stabilnim globalna energetska tržišta”, rekla je fon der Lajen.

Novi, osmi paket sankcija uključuje dodavanje još 1.300 fizičkih i pravnih lica na spisak sankcionisanih, opsežnu zabranu uvoza, čime će Rusija ostati bez prihoda od 7 milijardi evra, kao i zabranu izvoza više ključnih tehnologija u Rusiju.

Predlaže se i da državljani EU više ne mogu biti u upravnim odborima ruskih državnih preduzeća.

 

Izvor Politika, 29. septembar 2022. 

 

Mađarska neće podržati nov paket sankcija ako obuhvata i energetske

Mađarska neće podržati predloženu novu rundu sankcija Evropske unije protiv Rusije ako ona obuhvati i energetske sankcije, izjavio je danas Gergelj Guljaš, šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana.

„Mađarska je već učinila mnogo da se održi evropsko jedinstvo, ali ako u paketu budu energetske sankcije, mi to ne možemo i nećemo podržati. Sačekaćemo konačnu, punu listu sankcija i onda možemo da pregovaramo o tome. Mađarska ne može da podrži energetske sankcije”, rekao je Guljaš na konferenciji za novinare.

Evropska komisija je predložila u sredu osmi paket sankcija protiv Rusije, uključujući ograničavanje cene ruske nafte i dalje ograničavanje trgovine visokotehnoločkim proizvodima, preneo je Tanjug.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da su nove sankcije osmišljene da „nateraju Kremlj da plati” za eskalaciju rata protiv Ukrajine. Ona je obećala da će EU uvesti gornju granicu na cenu ruske nafte kako bi „podržala smanjenje ruskih prihoda i očuvanje stabilnog globalnog tržiššta”, navodi Gardijan.

Mađarska agencija MTI prenosi da je Guljaš rekao da vlada smatra veoma važnim da čuje mišljenje mađarskih građana o sankcijama Rusiji jer su oni ti koji se suočavaju sa posledicama tih mera. Dodao je da je vlada na jučerašnjoj sednici usvojila predlog vladajuće Fidesove parlamentarne grupe da pokrene javnu anketu „Nacionalne konsultacije” o sankcijama EU protiv Rusije, te da će pitanja biti objavljena u narednih nekoliko dana, a građani mogu dostavljati odgovore putem interneta ili poštom.

Guljaš je naveo da je Brisel „nametnuo” članicama EU uvođenje sankcija obećavajući da će one naštetiti Rusiji više nego njihovim ekonomijama i da će „kraj rata učiniti bližim”.

„Ali, pokazalo se da su sankcije imale upravo suprotan efekat. One su mnogo više naškodile Evropi nego Rusiji, a plaćanjem vrtoglavih cena energenata mi finansiramo Rusiju”, rekao je Guljaš.

Dodao je da je Rusija na visokim cenama energenata ostvarila rekordnu dobit, nezabeleženu u poslednjih trideset godina i zaključio da sankcije nisu učinile bližim okončanje rata, te da je „ovo očigledno dugotrajan sukob”.

 

Izvor Politika, 29. septembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u