RTS: EP predlaže da se Srbiji uskrate pare od fondova dok ne uvede sankcije Rusiji

RTS je imao uvid u izveštaj EP u kojem se EU poziva da ne nastavlja pregovore sa Srbijom dok zvanični Beograd ne uvede sankcije Rusiji

Evropski parlament pozvaće EU da ne nastavlja pristupne pregovore sa Srbijom sve dok se Beograd ne uskladi sa politikom sankcija prema Rusiji i ne postigne značajan napredak u reformama, stoji u izveštaju parlamenta o strategiji proširenja EU, u koji je uvid imao RTS.

„EU treba da postavi kao prioritet usklađivanje zemalja kandidata sa zajedničkom evropskom spoljnom politikom i nastavi pristupne pregovore sa Srbijom samo ako se ona uskladi sa sankcijama EU prema Rusiji i postigne značajan napredak u reformama vezanim za put ka EU“, navodi se u izveštaju o strategiji proširenja, čiji autor je poslanik grupe Socijalista i socijaldemokrata Tonino Picula.

Izveštaj poziva EU da razmotri korišćenje evropskih fondova namenjenih Srbiji, u svetlu usklađenosti sa spoljnom politikom, „posebno projekata finansiranih u okviru Ekonomsko-investiocionog plana za Zapadni Balkan, kako bi se osiguralo da sva izdvajanja iz EU budžeta budu potpuno saglasna sa njenim sopstvenim strateškim ciljevima i interesima“.

O izveštaju o „Novoj strategiji proširenja“ će se glasati na sednici spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta 13. oktobra, a o njegovom sadržaju je kroz kompromisne amandmane već postignuta saglasnost najvećih političkih grupa Narodnih stranaka, Socijalista i socijaldemokrata, Zelenih i grupe Obnovimo Evropu.

Usaglašeni tekst amandmana poziva Srbiju da se „sistematski usklađuje sa svim restriktivnim merama EU prema Rusiji, i merama generalno“, kao i da demonstrira napredak u demokratiji, vladavini prava i prigrli evropske vrednosti i prioritete“.

U delu izveštaja koji govori o dijalogu Beograda i Prištine, Evropski parlament poziva EU da pojača svoj angažman kako bi se postigao pravno obavezujući sporazum „zasnovan na međusobnom priznanju dve strane, u okviru dijaloga“, što je, kako se ocenjuje, ključno za njihov napredak ka EU i ujedno nešto što će „doprineti regionalnoj stabilnosti i prosperitetu.“

Nakon glasanja na spoljnopolitičkom odboru 13. oktobra, izveštaj o „Novoj strategiji proširenja EU“ trebalo bi da bude usvojen u formi rezolucije na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u novembru.

Rezolucija nema obavezujuću snagu, već će kao preporuka biti poslata Evropskoj komisiji i zemljama članicama.

Evropski parlament nema ovlašćenja u oblasti proširenja i ne odlučuje o toku pristupnih pregovora, ali usvojene rezolucije imaju političku težinu koju mogu da uzmu u obzir i druge evropske institucije.

 

Izvor RTS, 29. septembar 2022.

 

Naslovna fotografija: Dominique Hommel/europarl.europa.eu

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u