Европски парламент

Iz EP preciziraju: Rezolucija ipak ne predviđa prekid pregovora sa Srbijom

Tanjug je imao uvid u finalnu verziju amandmana podnesenih na izveštaj Evropskog parlament o proširenju čiji je autor hrvatski socijalista, poslanik Tonino Picula

Politička grupa socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, predložila je da se u izveštaju EP o proširenju Unije prihvati njihov amandman koji kaže da Srbija može da napreduje u pregovorima za pristupanje Uniji samo ako uvede sankcije Rusiji i uskladi svoju spoljašnu politiku sa evropskom, precizirano je Tanjugu.

Izvor iz političke grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu pojasnio je za Tanjug da predlog ne predviđa prekid pregovora i naglašava da su sve političke grupe u Parlamentu dale saglasnost da podrže amandman u kome se navodi da Srbija ne može da napreduje u pregovorima ukoliko ne uvede sankcije Rusiji.

Tanjug je imao uvid u finalnu verziju amandmana podnesenih na izveštaj Evropskog parlament o proširenju čiji je autor hrvatski socijalista, poslanik Tonino Picula.

Amandman kaže da se treba „dati prioritet usklađivanju zemalja kandidata sa zajedničkom spoljašnom i bezbednosnom politikom EU-a i napredovati u pregovorima o pristupanju sa Srbijom samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU-a protiv Rusije i postigne značajan napredak u reformama povezanim s EU-om, pozvati Srbiju da se uskladi s restriktivnim merama EU-a i politikom EU-a prema Rusiji generalno i da pokaže napredak u demokratiji, vladavini prava i prihvati vrednosti i prioritete Unije”, piše u finalnom nacrtu amandmana.

U amandmanu se dodaje da EU treba da „preispita sva sredstva EU za Srbiju u tom svetlu, posebno sve projekte koji se finansiraju u okviru Ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan, kako bi se osiguralo da su svi rashodi EU u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima EU”.

Drugi amandman o Srbiji navodi da treba „pojačati konstruktivan angažman EU s vlastima i Srbije i Kosova kako bi se postigao sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji zasnovan na uzajamnom priznanju dve zemjlje u okviru dijaloga Beograda i Prištine, što je ključno da bi obe zemlje mogle da napreduju na europskom putu i da pridonesu regionalnoj stabilnosti, prosperitetu i normalizaciji odnosa; ponoviti ključnu važnost rešavanja svih otvorenih pitanja kroz dijalog Beograda i Prištine transparentno, pravovremeno i s dobrom voljom”. O predlogu izveštaja o proširenju očekuje se glasanje 13. oktobra u Komitetu za spoljne poslove EP.

Konačna verzija nacrta izveštaja će dobiti formu Rezolucije Evropskog parlamenta, na glasanju koje se očekuje tokom novembra. Rezolucije EP nisu pravno obavezujuće za zemlje članice, niti ostale evropske institucije.

 

Izvor Politika, 30. septembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Reuters/Gonzalo Fuentes

 

BONUS VIDEO:

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u