Ukrajina podnela zahtev za ubrzanu proceduru članstva u NATO-u

Kabinet Zelenskog je izdao saopštenje sa današnjeg sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost na kojem se razgovaralo o načinima suprotstavljanja Rusiji da pripoji ukrajinske teritorije

Ukrajina podnela zahtev za za ubrzanu proceduru članstva u NATO-uPredsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao da je ta zemlja zvanično podnela zahtev za pridruživanje NATO. Njegova odluka je objavljena nakon što je Rusija zvanično anektirala četiri ukrajinska regiona, piše britanski Gardijan.

Kabinet ukrajinskog predsednika izdao je prethodno saopštenje nakon današnjeg sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost.

„Članovi Saveta za nacionalnu bezbednost razmatrali su pitanje još jednog pokušaja pripajanja teritorije Ukrajine i eskalacije oružane agresije Ruske Federacije. Učesnici sastanka razgovarali su o načinima suprotstavljanja pokušajima zemlje agresora da pripoji ukrajinske teritorije. Razgovarano je o merama koje se moraju preduzeti da bi se obezbedila kolektivna bezbednost evroatlantskog prostora i Ukrajine. Konkretno, to je jačanje i širenje međunarodne koalicije za podršku Ukrajini, povećanje vojne i tehničke pomoći našoj zemlji, jačanje sankcionog pritiska na Rusiju, sprovođenje predloga za garantovanje bezbednosti u međunarodnoj areni, aktiviranje strategije nuklearnog odvraćanja Rusije od strane zemalja evroatlantskog prostora, kao i suprotstavljanje hibridnim pretnjama koje izaziva zemlja agresor”, navodi se u saopštenju.

 

Izvor Politika, 30. septembar 2022.

 

Naslovna fotografija: Ukrainian Presidential Press Service/Handout via Reuters

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u