Danas su opšti izbori u BiH i izbori za predsednika Republike Srpske

U BiH građani danas biraju članove Predsedništva i parlamenta BiH, predsednika i dva potpredsednika Republike Srpske, poslanike parlamenata RS i Federacije BiH, kao i nove skupštine kantona u FBiH

U Bosni i Hercegovini građani danas biraju članove Predsedništva i parlamenta BiH, predsednika i dva potpredsednika Republike Srpske, poslanike parlamenata RS i Federacije BiH, kao i nove skupštine kantona u FBiH.

Biračka mesta na opštim izborima u Bosni i Hercegovini otvorena su od 7 časova, a biće zatvorena u 19 sati. Pravo glasa ima 3.368.666 birača. Na glasačkim listićima su 72 političke stranke, 17 nezavisnih kandidata i 38 koalicija.

Centralna izborna komisija u BiH saopštila je da je do 11 sati odziv na izborima 14 odsto, odnosno na biračka mesta je izašlo 459.989 birača.

Prema rečima predsednika CIK-a Suada Arnautovića, ukupan broj prijavljenih događaja koji se smatraju incidentnim je devet, od toga u FBiH četiri, u RS jedan i u distriktu Brčko četiri.

Specijalni izveštač RTS-a iz Banjaluke Dragana Biberović kaže da je u Novom Gradu pet osoba lišeno slobode zbog teške izborne krađe. Naime, izborni listići stigli su na biračko mesto unapred popunjeni.

Novina na izborima je da glasačke kabine moraju biti okrenute ka članovima biračkih odbora, kako bi se sprečilo da birači slikaju listiće ili ih iznesu. Druga novina je da listići ne važe bez pečata ili potpisa člana biračkog odbora.

Biraju se tri člana Predsedništva BiH, poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, predsednik i dva potpredsednika Republike Srpske, poslanici u Narodnoj skupštini RS i Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, kao i nove skupštine kantona.

Članovi Predsedništva BiH biraju se u dve izborne jedinice – u Federaciji BiH, gde se biraju dva člana, jedan iz reda bošnjačkog i jedan iz reda hrvatskog naroda, i Republici Srpskoj, koja bira srpskog člana.

Za članove Predsedništva BiH kandidovano je 10 kandidata, po pet iz oba entiteta. Za hrvatskog, odnosno bošnjačkog člana kandidovali su se Borjana Krišto (HDZBiH) i Željko Komšić (DF), te Denis Bećirović (SDP), koji je dobio i podršku 10 opozicionih stranaka, Bakir Izetbegović (SDA) i Mirsad Hadžikadić iz Koalicije za progres.

Za srpskog člana u trci su Željka Cvijanović, Mirko Šarović, Vojin Mijatović, Nenad Nešić i Borislav Bijelić.

Za predsednika Republike Srpske prijavljen je 31 kandidat. Prema anketama, najviše šansi za pobedu imaju aktuelni srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik i Jelena Trivić iz Partije demokratskog progresa (PDP).

Centralna izborna komisija je saopštila da je na praćenju izbornog procesa angažovano više od 50.000 redovnog i vanrednog osoblja izborne administracije.

Izbori se održavaju po starim izbornim pravilima, osim u tehničkim detaljima koje je nametnuo visoki predstavnik Kristijan Šmit koristeći se bonskim ovlašćenjima.

 

Izvor RTS, 2. oktobar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Elvis Barukcic/AFP

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u