CIK BiH: Dodik u prednosti 30.000 glasova

Oprečne informacije o trci za predsednika Republike Srpske između Dodika i Trivićke; Željka Cvijanović pobedila u trci za Predsjedništvo BiH

Centralna izborna komisija objavila je prve preliminarne rezultate za izbor predsjednika Republike Srpske.

Kandidat SNSD-a Milorad Dodik osvojio je 242.851 glas ili 48,80 odsto, dok je kandidat PDP-a Jelena Trivić osvojila 212.452 glasova ili 42,69 odsto.

Obrađeno je 81,91 odsto biračkih mjesta.

Ostali kandidati osvojili su manje od dva odsto glasova.

Izvor RTRS, 3. oktobar 2022. 

Dodik: U nedostižnoj sam prednosti

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je ova stranka postigla maksimalan i dobar rezultat te da je on osvojio 235.692 glasova, a kandidat PDP-SDS za predsjednika Srpske Jelena Trivić 209.167.

– Zadovoljan sam i srećan zbog rezultata izbora, razlika u moju korist je nedostižna i trenutno raste – rekao je Dodik.

Kaže da očekuje da će na kraju brojanja imati 40 hiljada glasova više od Trivićeve.

Istakao je i da je nesumnjiva pobjeda Željke Cvijanović za srpskog člana Predsjedništva BiH.

– Što se tiče izbora za predsjednika Republike Srpske, mi se trudimo da damo tačne podatke – rekao je Dodik, navodeći da ima nedostižnu prednost, ali da će sačekati potpune podatke prije proglašenja pobjede.

 

Izvor RTRS, 3. oktobar 2022. 

Trivić proglasila pobedu

PDP je proglasio pobjedu Jelene Trivić za predsjednika Republike Srpske, na osnovu 72,3% prebrojanih glasova.

Jelena Trivić je poručila da je ovo pobjeda naroda.

„Biću predsjednica svih građana. Za sve ima mjesta pod ovom zastavom. Obračunaćemo se sa korupcijom i kriminalom. Ovo je tek početak pobjeda“, poručila je ona.

Ona je rekla da će biti predsjednik svih građana.

Nakon proglašenja pobjede, članovi i simpetizeri Jelene Trivić izašli su na ulice Banjaluke, gdje se slavi njena pobjeda za predsjednika Republike Srpske.

Sa njima je i Jelena Trivić, kao i lider PDP Branislav Borenović.

Slavlje na ulicama Banjaluke protiče uz trubače.

 

Izvor BN, 3. oktobar 2022. 

SNSD i PDP proglasili pobedu

Na 800 prebrojanih biračkih mjesta od ukupno 2.237, kandidat SNSD-a za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik osvojio je 91.057 glasova.

Kandidat PDP-a Jelena Trivić osvojila je 74.533 glasa, podaci su iz SNSD-a.

Iz PDP-a, pak, tvrde da Trivićeva vodi.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je na konferenciji za novinare da je na uzorku od 184.730 prebrojanih glasova ili 29,5 odsto sa čitavog nivoa Republike Srpske, Trivićeva osvojila 98.624 glasa ili 53,1 odsto.

Prema podacima SNSD-a, a na obrađenih 75 odsto biračkih mjesta, kandidat ove stranke za srpskog člana Predsjedništva BiH Željka Cvijanović osvojila oko 240.000 glasova, dok je kandidat SDS-PDP Mirko Šarović osvojio oko 160.000 glasova.

 

Izvor RTRS, 2. oktobar 2022. 

 

Bećirović, Komšić i Cvijanović vode

Prema podacima izbornih štabova stranaka iz Federacije BiH, opozicioni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović (SDP) vodi u odnosu na svog protivkandidata Bakira Izetbegovića iz Stranke demokratske akcije (SDA) za skoto 80 hiljada glasova, prenose Avaz.

Kada je riječ o trci za člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda, Željko Komšić iz Demokratske fronte (DF) ima uvjerljivu prednost sa za sada osvojenih 147.862 glasova, u odnosu na svoju protivkandidatkinju Borjanu Krišto iz HDž BiH sa osvojenih 64.400 glasova, prenose tamošnji mediji.

Izborni štab Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) saopštio je da njihova kandidatkinja za člana Predsjedništva BiH Željka Cvijanović ima prilično ozbiljno vođstvo nad svojim protivkandidatom iz opozicije Mirkom Šarovićem (SDS).

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević je izjavio da je prema podacima sa 64 posto obrađenih biračkih mjesta Željka Cvijanović osvojila 200.000 glasova ili 58 posto, dok je Šarović osvojio 130.000 glasova ili 38 posto.

On je kazao da prema podacima sa 18 posto biračkih mjesta kandidat za predsjednika RS Milorad Dodik vodi u odnosu na protivkandidatkinju iz opozicije Jelenu Trivić (PDP).

Kovačević je naveo da SNSD još nema podatke glasanja za Banjaluku.

 

Izvor Dan portal, 2. septembar 2022. 

 

Foto: Snimak ekrana/Jutjub/Al Jazeera Balkans

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u