Ajatolah Hamnei: Iza protesta stoje Amerika i cionisti

„Otvoreno kažem da su nedavni neredi bili osmišljeni od strane Amerike, lažnog cionističkog režima i njihovih plaćenika unutar i izvan Irana”

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei u potpunosti je podržao snage bezbednosti koje se sukobljavaju sa demonstrantima koji protestuju zbog smrti Mahse Amini u pritvoru.

U svojim prvim komentarima u vezi sa smrću 22-godišnje Mahse Amini, ajatolah Hamnei je rekao da je njena smrt „slomila njegovo srce”, i naveo da je reč o gorkom incidentu koji su izazvali neprijatelji Irana.

„Dužnost naših bezbednosnih snaga, uključujući i policiju, je da osiguraju bezbednost iranske nacije… Oni koji napadnu policiju ostavljaju građane Irana nebranjenima protiv nasilnika, pljačkaša i iznuđivača”, rekao je Hamnei kadetima u Teheranu.

Bezbednosne snage, uključujući policiju i dobrovoljce iz Basija milicije, predvodili su gušenje protesta. Hiljade demonstranata su uhapšene, stotine povređene, a prema nekim podacima, stradalo je više od 130 ljudi.

Ajatolah Ali Hamnei je komentarišući proteste rekao i da je reč o planiranim nemirima, optužujući SAD i Izrael da su ih orkestrirali.

„Otvoreno kažem da su nedavni neredi bili osmišljeni od strane Amerike, lažnog cionističkog režima (Izrael) i njihovih plaćenika unutar i izvan Irana”, rekao je Hamnei.

R. Maroević: Špijunski ratovi ili kako je Iran razbio Mosadovu ćeliju

Nekoliko sati nakon sahrane Aminijeve u kurdskom gradu Sakez 17. septembra, hiljade Iranaca izašlo je na ulice širom zemlje, palivši slike Hamneija i skandirajući „Smrt diktatoru”.

„Oni koji su izazvali nemire kako bi sabotirali Islamsku Republiku zaslužuju oštro krivično gonjenje i kaznu”, poručio je Hamnei.

Protesti ne jenjavaju uprkos rastućem broju poginulih i sve nasilnijeg obračuna snaga bezbednosti koje koriste suzavac, palice i – u nekim slučajevima, prema video-snimcima na društvenim mrežama i podacima grupa za ljudska prava – bojevu municiju, navodi Rojters.

Protestima su se pridružili i studenti. Desetine akademaca je uhapšeno nakon sukoba sa snagama bezbednosti na istaknutom Teheranskom univerzitetu Šarif u nedelju. Većina njih je danas puštena.

 

Izvor RTS, 3. oktobar 2022.

 

Naslovna fotografija: Iranian Supreme Leader Press Office Handout/Anadolu Agency

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u