U Beogradu predstavljena Deklaracija o reintegraciji Kosova i Metohije

Deklaracijom je poručeno da niko nema pravo ni legitimitet da potpisuje bilo kakve međunarodne obavezujuće dokumente, suprotne Ustavu Srbije

Jedino prihvatljivo rešenje za Srbiju i srpski narod je puna reintegracija teritorije Kosova u ustavno-pravni poredak Srbije, izjavio je danas u Beogradu član Srpske akademije nauka i umetnosti Matija Bećković na predstavljanju „Proglasa za okupljanje u odbrani Kosova i Metohije”.

Spremni smo za dijalog sa kosovskim Albancima o integraciji za zajedničku budućnost, rekao je Bećković, uz ocenu da bi Srbija, ukoliko bi priznala nezavisnost Kosova, „učinila nešto što nikada nije učinila nijedna država i postala izuzetak i ruglo među narodima i državama”.

Neprihvatljivi su predlozi o podeli, odricanju od Kosova, člastvu Kosova u Ujedinjenim nacijama. Niko nema pravo, ni legitimitet da potpisuje međunarodna dokumenta suprotna Ustavu Srbije, izjavio je Bećković.

Zajednička konferencija za novinare pod nazivom „Proglas ѕa okupljanje u odbrani Kosova I Metohije” (foto: Medija Centar Beograd)

Predsedik Nove Demokratske strake Srbije Miloš Jovanović rekao je da je puna reintegracija Kosova u ustavno-pravni sistem Srbije moguća.

Ako se to ne dogodi, Srbija će se pretvoriti u beogradski pašaluk, gde će živeti stanovištvo koje neće biti srpsko. Srbija bez Kosova više nije Srbija i Srbi bez Kosova više nisu Srbi, naglasio je Jovanović.

On je ocenio da je potrebna „radikala promena kosovske politike ustupaka i priznanja secesije, koja razara državne i nacionalne interese”.

Osuđeni smo da tu borbu dobijemo, da bismo opstali kao nacija. Tu smo da bi se borili u parlamentu i van parlamenta, naveo je Jovanović.

Zajednička konferencija za novinare pod nazivom „Proglas ѕa okupljanje u odbrani Kosova I Metohije” (foto: Medija Centar Beograd)

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić je ocenio da bez Kosova nema identiteta i opstanka srpskog naroda i nacije.

Cilj je da ne učinimo nešto čime bi se odrekli naše teritorije, identiteta i duše. Ne treba da priznamo nezavisnost Kosova, čak i ako je prizna čitav svet, rekao je Jeremić, uz konstataciju da je potrebno prepoznati opasnost prijema Kosova u UN.

Jeremić je izjavio da predsednik Srbije Aleksadar Vučić tokom nedavnog obraćanja Generalnoj skupštini UN nije rekao da je za Beograd članstvo Kosova u svetskoj organizaciji neprihvatljivo.

Od ogromnog je značaja staviti rampu za eventualno članstvo Kosova u UN, naveo je Jeremić.

On je izjavio da je potrebno obaviti posao čiji će ishod biti „slobodna Srbija”, kako bi se došlo do pune intergracije Kosova u srpski sistem.

Proglas za okupljanje u odbrani Kosova i Metohije

Predsedik Dveri Boško Obradović najavio je da će se 44 člana Skupštine Srbije podrškom „Proglasu za okupljanje u odbrani Kosova i Metohije” suprotstaviti neslozi i poslati poruku sloge i nacionalnog okupljanja.

Suprotstavićemo se odricanju od dela naše državne teritorije, ulasku Kosova u međunarodne institucije, rekao je Obradović.

Poslanik Srpske stranke Zavetnici Miroslav Vasić je izjavio da vlasti u Prištini pokušavaju da na mala vrata uvuku Srbiju u situaciju da ne reaguje ukoliko dođe do prijema Kosova u UN.

Naša odlučost se zasniva na zaštiti međunarodnog prava, naveo je Vasić.

Mića Đurković iz Instituta za evropske studije izjavio je da je Beograd izložen novom talasu pritisaka „da bi se završio posao na Kosovu” i da je neprihvatljivo da ambasadori velikih sila „ponižavaju Srbiju”.

Profesor beogradskog Filozofskog fakulteta Miloš Ković rekao je da se srpska imovina na Kosovu prodaje brže nego ikada jer Srbi Kosovo napuštaju „zbog gneva”.

Ključni problem nije u Prištini i Vašingtonu, već u Beogradu. Vučić otvoreno nudi našu teritoriju, što do sada nismo imali, izjavio je Ković, uz tvrdnju da je nužno staviti nacionalni interes iznad stranačkog i ličnog.

 

Izvor FoNet/Dnevnik, 4. oktobar 2o22. 

 

Naslovna fotografija: Medija centar Beograd

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u