Dodik: Teška su vremena, ponudićemo delu opozicije da uđe vladu

Otkrio je da postoji dogovor njegove stranke s Čovićevim HDZ-om o međusobnoj podršci kako bi te dve partije određivale ko će im na bošnjačkoj strani biti partner za uspostavljanje vlasti na nivou BiH

Iako još nisu prebrojani svi glasovi, a na konačne rezultate izbora će se verovatno čekati još nekoliko dana ili nedelja, prilično je izvesno da će novi predsednik Srpske biti Milorad Dodik, koji je na osnovu do sada prebrojanih 94 odsto glasova dobio podršku 48 odsto birača (277.703 glasa) i za pet odsto umakao protivkandidatkinji Jeleni Trivić.

Da bi pobeda Dodika – na kojoj mu je već čestitao Viktor Orban – bila i zvanična, potrebno je sačekati da se prebroje i preostali glasovi i da eventualno na pojedinim mestima budu ponovljeni izbori. Tek nakon toga Centralna izborna komisija (CIK) BiH može da objavi konačne rezultate izbora.

Sudeći po ranijim iskustvima, formiranje novog saziva Skupštine RS moguće je očekivati možda već i u ovom mesecu ili novembru, a tek nakon toga će uslediti formiranje Vlade RS. Ako se ispostavi da je Dodikova prednost nedostižna – kako se pretpostavlja – novu vladu će u tom slučaju formirati koalicija koju predvodi njegova stranka.

Ta koalicija u Skupštini RS, kaže Dodik, ima više od 60 procenata podrške. Po zvaničnim podacima CIK-a, u parlamentu RS, na osnovu skoro 87 odsto prebrojanih glasova, Dodikov SNSD dobio je 35 odsto, a slede opozicioni SDS sa 15 odsto i PDP sa devet. Iznad „crte” našli su se i Socijalistička partija Petra Đokića sa šest odsto, kao i Demos i Ujedinjena Srpska Nenada Stevandića s po pet odsto podrške, sve tri iz vladajućeg bloka.

Iznenađenje izbora je uspeh Nebojše Vukanovića, čija lista je po dosadašnjim podacima dobila nešto manje od pet odsto podrške za republički parlament. Još četiri partije prešle su cenzus od tri odsto – bošnjačka koalicija „Pokret za državu”, DNS Nenada Nešića, NPS Darka Banjaca (vladajući blok) i SPS Gorana Selaka.

Novinari su izračunali da bi u Skupštini RS, u kojoj sede ukupno 83 narodna poslanika, Dodikova stranka mogla da poveća broj mandata i, umesto postojećih 28, dobije jednog poslanika više, za razliku od SDS-a i PDP-a, koji će po toj računici, u skladu s manje osvojenih glasova, imati nešto manje predstavnika u odnosu na trenutni broj. Dok se to ne desi, još mnoge stvari moraju biti rešene, a pre svega primedbe opozicije, koja se žali na regularnost izbora i „krađu”.

Sledi pokušaj destabilizacije Srpske

Jeleni Trivić, koja je u izbornoj noći proglasila pobedu, što njena stranka i dalje tvrdi, čudno je da u rodnom mestu svoje majke nije dobila nijedan glas.

„Ljudi su mi se danas javili. Mi znamo da smo glasali za tebe, šta je ovo?”, rekla je Trivićeva komentarišući to što prema rezultatima nema nijedan glas u ovom selu.

U njenoj stranci tvrde da je u Srpskoj preko noći „bilo malverzacija” i najavljuju žalbe Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Srpski član predsedništva Milorad Dodik, koji je izvesni novi predsednik RS, rekao je da je njegova uloga da što pre formira vladu, što, kako je rekao, neće biti teško, imajući u vidu da je njegova koalicija dobila više od 60 odsto glasova.

„Imajući u vidu teško vreme koje je pred nama, ponudićemo i nekim strukturama iz opozicije da napravimo koncentracionu vladu, ako oni smatraju da je potrebno”, istakao je Dodik. On je za Radio-televiziju RS rekao da će ponuditi široku platformu, u kojoj ima mesta za sve politike, ali da neće biti mesta za sve opozicionare.

Objasnio je da će po sistemu rotacije Željka Cvijanović biti prva predsedavajuća Predsedništva BiH. Govoreći o ishodu izbora u drugom entitetu, Dodik je rekao da „ne treba imati iluzije da je takozvani građanski blok manje radikalan” u odnosu na Izetbegovićevu stranku u pogledu odnosa prema centralizaciji zemlje.

Otkrio je da postoji dogovor njegove stranke s Čovićevim HDZ-om o međusobnoj podršci kako bi te dve partije određivale ko će im na bošnjačkoj strani biti partner za uspostavljanje vlasti na nivou BiH.

Dodik smatra da sadašnja opozicija u Federaciji BiH (kojoj pripada i Denis Bećirović iz SDP-a) nije lak izbor za partnere, jer unose kvaziidealizam i u agresivnom pristupu nameću građansku opciju za BiH.

Predvideo je i mogućnost da se sve bošnjačke partije objedine i da u saradnji s opozicionim strankama iz Srpske formiraju Savet ministara, „što bi dovelo BiH u veoma neugodnu poziciju da se vlast formira bez legitimnih predstavnika Hrvata i Srba”. Kaže da mesto predsedavajućeg Saveta ministara BiH pripada Hrvatima i da o tome postoji načelni dogovor s Čovićem, rekavši da će RS insistirati da dobije mesto ministra spoljnih poslova BiH.

 

Autor Mladen Kremenović

 

Izvor Politika, 5. oktobar 2022.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Zoran Žestić

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u