Njujork tajms: Iza atentata na Duginovu je ukrajinska vlada, meta bio njen otac

Njujork tajms piše da Sjedinjene Američke Države nisu bile uključene u ubistvo, niti su pružile obaveštajnu ili bilo koju drugu pomoć za izvršenje atentata

Američke obaveštajne agencije veruju da su pojedinci iz ukrajinske vlade odobrili nedavni atentat na Dariju Dugin, ćerku uticajnog ruskog ultranacionaliste Aleksandra Dugina, objavio je Njujork tajms.

Pozivajući se na američke zvaničnike, Njujork tajms piše da Sjedinjene Američke Države nisu bile uključene u ubistvo, niti su pružile obaveštajnu ili bilo koju drugu pomoć za izvršenje atentata, prenosi Kliks.

Amerikanci tvrde da nisu bili upoznati s namerom da se ubistvo izvrši i kažu da bi se usprotivili tome da su bili konsultovani, a zbog toga su opomenuli ukrajinske zvaničnike.

Pretpostavlja se da su SAD napravile detaljnu procenu da li je Ukrajina umešana u ubistvo Dugine. Ukrajina je nakon ubistva negirala da je umešana u atentat, a to je ponovila i kada su njeni zvaničnici upitani o proceni američkih obaveštajnih službi.

Laži o ubistvu Dugine kao deo specijalnog rata

SAD smatraju da ovakvi napadi imaju veliku simboliku, ali da malo direktno utiču na stanje na ratištu u Ukrajini, ali su zabrinuti zbog toga što postoji mogućnost da Rusi slične napade izvrše na ukrajinske zvaničnike.

Njujork tajms navodi da su SAD nezadovoljne zbog nedostatka transparentnosti Ukrajine, posebno kada su u pitanju aktivnosti na području Rusije.

Kako piše američki list, ukrajinske bezbednosne službe od početka rata su pokazale sposobnost da vrše sabotaže u Rusiji, a ocena je da je ubistvo Dugine u Moskvi jedna od najhrabrijih operacija, jer je time pokazano da se Ukrajinci mogu veoma približiti istaknutim Rusima.

Neki američki zvaničnici veruju da je njen otac Aleksandar bio stvarna meta i da su ukrajinski operativci mislili da će on biti u automobili sa ćerkom. Još nije poznato da li je atentat odobrio predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i ko ga je izveo, piše Njujork tajms.

 

Izvor FoNet/RTV, 5. oktobar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u