Prvi sastanak EPZ u Pragu; Vučić, Makron i Šolc o Kosmetu

Na sastanku će biti reči o Kosovu i Metohiji, evrointegracijama, kao i o sankcijama Rusiji i strateškom pozicioniranju Srbije prema ratu u Ukrajini

Premijer Češke Petr Fijala otvorio je u Pragu prvi sastanak Evropske političke zajednice i poručio da Evropa ima mnogo složenih problema, od kojih je najveći agresija Rusije na Ukrajinu, kao i da je smisao tog skupa da se raspravi o aktuelnoj situaciji i spornim temama u Evropi i šire.

Kazao je da taj format treba da bude fleksibilan i odgovara svim demokratskim zemljama.

„Sigurno nećemo osnovati još jednu evrpsku organizaciju, niti zameniti postojeći format saradnje, jer ih već imamo puno, čak nećemo ni usvojiti bilo kakvu zvaničnu rezoluciju danas. Smisao skupa je da imamo iskrenu raspravu o zajedničkim interesima i da raspravljamo o spornim temama”, naveo je češki premijer, čija zemlja trenutno predsedava EU.

On je istakao da su glavni ciljevi da se postignu mir i bezbednost i naglasio u Evropi Rusija vrši agresiju na Ukrajinu, kao i da su pristuni problemi ifnlacije, energtske krize i drugo.

„Evropa ima mnogo problema danas i treba da diskutujemo i pronađemo rešenja”, naveo je Fijala.

Istakao je da je najveći problem za Evropu što se na njenoj teritoriji trenutno vodi agresivni rat i da Rusija nastavlja nepoštenu agresiju na Ukrajinu.

Na samitu učestvuje se 44 zemlje – 27 zemalja članica EU i 17 drugih država, međuu kojima Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina, Turska, Jermenija, Azerbejdžan, Norveška, Švajcarska i sve zemlje Zapadnog Balkana.

Šolc i Makron uputili pismo Vučiću, pozivaju ga na „teške odluke”

Vučić sa Makronom i Šolcom

Predsednik Vučić će učestvovati nu radu Okruglog stola o eneretici, ekonomiji i klimatskim pitanjima, a kasnije danas će imati trilaterani sastanak sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, a tema će, između ostalog biti, Kosovo i Metohija.

Na sastanku će biti reči i o evrointegracijama, kao i o sankcijama Rusiji i strateškom pozicioniranju Srbije prema ratu u Ukrajini.

Tokom dana ga očekuje i niz bilateranih susreta predsednika Srbije s zvaničnicima, među kojima su predsednik Češke Miloš Zeman, predsednik Vlade Španije Pedro Sančez i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

 

Izvor Politika, 6. oktobar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Darko Bandic/AP photo

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u