Bajden: Svet u najvećem riziku od nuklearnog rata još od Kubanske krize

Bajden je rekao da se Vladimir Putin, „momak koga prilično dobro poznaje”, ne šali kada govori o upotrebi „nuklearnog, biološkog ili hemijskog oružja”

Rizik od Armagedona je najveći od ranih 1960-ih, rekao je predsednik SAD Džo Bajden u četvrtak uveče, pošto su ruski gubici u Ukrajini podstakli ruske zvaničnike da govore o mogućoj upotrebi taktičkog nuklearnog oružja.

„Nismo se suočili sa perspektivom Armagedona od Kenedija i kubanske raketne krize”, rekao je Bajden na prikupljanju sredstava u Njujorku za Komitet demokratske senatorske kampanje. U oktobru 1962. SAD i Sovjetski Savez su izgleda bili na ivici nuklearnog sukoba pošto je američko raspoređivanje balističkih projektila u Turskoj i Italiji suprotstavljeno sovjetskim raspoređivanjem sličnih projektila na Kubi.

Predsednik je rekao da se ruski predsednik Vladimir Putin, „momak koga prilično dobro poznaje”, ne šali kada govori o upotrebi „nuklearnog, biološkog ili hemijskog oružja”.

„Mislim da ne postoji mogućnost da se lako upotrebi taktičko nuklearno oružje, a da se to ne završi Armagedonom”, rekao je Bajden.

Putinov govor o mobilizaciji i nuklearno upozorenje

U razgovoru sa demokratskim donatorima, Bajden je rekao da on i američki zvaničnici još „pokušavaju da shvate šta je Putinova izlazna rampa” u Ukrajini.

„Gde će naći izlaz?”, pitao je Bajden. „Kako će sebe da izvuče iz poziciju u kojoj ne samo da gubi obraz, već gubi značajnu moć u Rusiji?”

Predsednik je ponovio da će SAD nastaviti da podržavaju Ukrajinu.

U Ukrajini je u četvrtak, ukrajinski zvaničnik rekao da je u ruskom granatiranju pogođena stambena zgrade u Zaporožju, pri čemu su poginule najmanje dve osobe. Oleksandar Staruh, guverner Zaporoške oblasti, objavio je na Telegramu da je još pet osoba zarobljeno u ruševinama nakon napada.

Ukrajina kontroliše grad, ali oblast Zaporožja je uglavnom okupirana od strane Rusije.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u sredu zakon kojim se proglašava da Rusija pripaja Zaporožje i još tri regiona, što su Ukrajina i njeni zapadni partneri, kao i Ujedinjene nacije, proglasili kršenjem međunarodnog prava.

Ceo govor V. Putina: Zapad promoviše satanizam, stvorili su nuklearni presedan

U Zaporožju se nalazi najveća nuklearna elektrana u Evropi, a granatiranje u toj oblasti poslednjih meseci izazvalo je međunarodnu bojazan od nuklearne katastrofe.

Rafael Grosi, šef agencije UN za atomsku energiju, ove nedelje bi trebalo da poseti Kijev i Moskvu i održi, kako je rekao, važne sastanke. On je u sredu rekao da je potreba za zaštitnom zonom oko elektrane „sada neophodnija nego ikad”.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u svom noćnom obraćanju u sredu da su njegove snage ponovo zauzele Novovoskrisenske, Novogrihorivku i Petropavlivku, tri sela u Hersonskoj oblasti koja su takođe bila deo ruskih tvrdnji o aneksiji.

Dobici su dodatak na nedavne uspehe Ukrajine u povratku teritorije od Rusije u severoistočnim i južnim delovima zemlje.

Zelenski je u svom obraćanju rekao da je Putin „već izgubio”, nazivajući rat koji je ruski lider pokrenuo krajem februara „samouništenjem svake perspektive vaše nacije”.

„Ukrajinci znaju za šta se bore”, rekao je Zelenski. „I sve više ruskih građana shvata da moraju da umru samo zato što jedan jedini čovek ne želi da zaustavi rat”.

Šefica američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samanta Pauer doputovala je u četvrtak u Kijev u, kako je agencija saopštila, posetu tokom koje će se sastati sa vladinim zvaničnicima, poljoprivrednicima, novinarima, preduzetnicima i energetskim radnicima kako bi se razgovaralo o tome kako efikasnije pomoći ukrajinskom narodu.

„Ovo je kritičan trenutak za ukrajinski narod dok brani svoju slobodu od brutalnih napada, oslobađa okupiranu zemlju, priprema se za zimu i jača demokratske institucije i vladavinu zakona”, napisala je Pauer između ostalog u seriji poruka na Tviteru.

 

Izvor Glas Amerike, 7. oktobar 2022.

 

Naslovna fotografija: Jonathan Ernst/Reuters

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u