Čak 57 odsto Nemaca ne podržava kurs vlade prema ukrajinskoj krizi

Odnos Nemaca prema vojnoj podršci Ukrajini se takođe promenio – 47 odsto Nemaca bi htelo da vlada bude uzdržana kako ne bi provocirala Rusiju

Više od polovina građana Nemačke, oko 57 odsto, ne podržava kurs vlade u ratu u Ukrajini, pokazala je najnovija anketa javnog mnjenja Dojčlandtrenda.

Najnoviji podaci ankete koja se sprovodi od 1997. godine, ukazuje porast zabrinutosti za čak 85 odsto ispitanih, što je rast od 34 odsto u odnosu na početak pandemije u aprilu 2020. i predstavlja rekordnu vrednost od kad se prikupljaju podaci u Nemačkoj, prenosi Dojče vele.

Anketa Dojčlandtrenda pokazuje da je oko 56 odsto građana zabrinuto da bi Nemačka mogla da bude direktno uvučena u rat.

Odnos Nemaca prema vojnoj podršci Ukrajini se takođe promenio – 47 odsto Nemaca bi htelo da vlada bude uzdržana kako ne bi provocirala Rusiju, što je za četiri procentna poena više nego u ispitivanju sprovedenom junu.

Dojče vele: Nemačku čeka vruća jesen, kreću masovni protesti ponedeljkom

Nešto više od trećine Nemaca (36 odsto) smatra da sankcije prema Ruskoj Federaciji nisu dovoljno stroge, dok 31 odsto smatra da su dobre takve kakve jesu.

Kada je u pitanju ekonomija, većina ispitanih (53 odsto) veruje da će naredna godina biti gora nego ova. Opšte zadovoljstvo radom savezne vlade palo je na novi minimum, pa čak 68 odsto birača nije zadovoljno njenim odlukama.

Kada bi se izbori održali u nedelju najveću podršku bi osvojili Demohrišćani (28 odsto), a nakon njih bi se našle liste Zelenih (19 odsto), SPD-a (17 odsto), AfD-a (15 odsto), FDP-a (7 odsto) i Levice (5 odsto) glasova.

Ovi podaci ukazuju da vladajuća koalcija trenutno ima podršku samo 43 odsto birača, ocenjuje Dojle vele.

 

Izvor Tanjug/B92, 7. oktobar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Sean Gallup/Getty Images

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u