Održan protest protiv navodne izborne krađe u Banjaluci

Demonstranti su se okupili u centru Banjaluke, u parku Mladen Stojanović, nakon čega je formirana kolona koja je mirnom šetnjom došla do Trga Krajine, gde su nastupili opozicioni lideri

Ujedinjena opozicija, koja je pokušala da svog kandidata za predsednika Republike Srpske Jelenu Trivić proglasi za pobjednika prije završetka brojanja glasova, istu ‘radnju’ nastavila je u vidu postizbornog protesta svojih pristalica.

U centru Banjaluke ih se okupilo manje od 5000. To je bilo u Parku Mladen Stojanović, nakon čega je formirana kolona koja je mirnom šetnjom došla do Trga Krajine, gdje su nastupili opozicioni lideri.

Na protestu su, pored Trivić, bili predsjednici SDS-a Mirko Šarović i PDP-a Branislav Borenović. Mnogi učesnici protesta demonstrativno su uzdizali svoje „otporaške pesnice”, a zajednička poruka im je bila: Trivić je izborni pobjednik, ali je pokradena – ne odustajemo.

Borenović je rekao da „treba izdržati u pravnoj i demokratskoj borbi do konačnog cilja”. „Nema prekrajanja izborne volje građana. Treba otvoriti sve vreće i utvrditi istinu”, naglasio je.

I nastavio: „Hajde da cijela Srpska kaže da je predsjednik Republike Srpske Trivić Jelena! Došli su naši prijatelji iz cijele Srpske. Velika zahvalnost narodnoj policiji koja je izdržala pritisak i nije zabranila ovaj skup!”

Uzevši riječ, Trivić je poručila „da krađu nikada priznati neće”: „Nisam pokradena ja već narod Republike Srpske. Zahvaljujem se svima koji su izašli večeras da brane ustavni poredak Srpske. Trajaće ova borba. Ja nemam pravo da budem umorna i da odustanem. Nemam pravo da se povučem i neću im se povući!”

Navela je da su ona i njen izborni štab „podnijeli niz prijava zbog izborne krađe”, a da je „večerašnje okupljanje čin slobodne volje građana”. Dodala je da će „iskoristiti svaku mogućnost u dokazivanju istine”.

„Živjela Republika Srpska”, poručila je Trivićeva.

Sledi pokušaj destabilizacije Srpske

Zamjenik predsjednika SDS Milan Radović rekao je da su se „okupili ovdje zbog Jelene Trivić kako bi odbranili glasove koje je ona dobila”. „Ovdje se brani volja naroda. Želim da im poručim da smo prošetali jer niko ne može zaustaviti narod i borbu za pravdu”, rekao je Radović.

Predsjednik liste Za pravdu i red Nebojša Vukanović naglasio je da nikada neće izdati podršku naroda. Obratio se i Kristijanu Šmitu koji je rekao da su na izborima bile samo manje nepravilnosti. „Idi u Njemačku. Ausvajs!”, poručio je.

Rekao je da će se „za pravdu boriti blokadom puteva, auto-puteva, ako treba”. „Ranije sam rekao da sam spreman 13 dana biti u pritvoru. Sada vam kažem, možete mi dati 30 dana pritvora, ali me nećete zaustaviti. Neka bude borba neprestana”, poručio je Vukanović.

Prisutnima su se obratili i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, član Predsjedništva SDS-a Milan Miličević, gradonačelnik Banjaluke i predsjednik banjalučkog Gradskog odbora PDP-a Draško Stanivuković, te poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Srpske Darko Babalj.

Iz Policijske uprave Banjaluka saopšteno je tokom održavanja skupa da, prema procjenama, skupu prisustvuje oko 2.500 učesnika, a Borenović je rekao da ih je 30.000.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović, Branislav Borenović i Jelena Trivić juče su Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH predali zahtjev za ponovno brojanje glasova za predsjednika Srpske.

U trci za predsjednika Republike Srpske, na osnovu 97,28% odsto obrađenih biračkih mjesta vodi kandidat SNSD Milorad Dodik sa osvojenih 287.662 glasa, odnosno 48.18 odsto. Jelena Trivić osvojila je 259.326 glasa ili 43.43 odsto.

 

Izvor Sve o Srpskoj, 7. oktobar 2022.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/BN Televizija

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u