Intersept: Veliki broj specijalnih snaga SAD bori se u Ukrajini

U izveštaju Intersepta se navodi da se tajne operacije u Ukrajini sprovode u skladu sa tajnom predsedničkom odlukom, koja ukazuje da je predsednik Bajden prećutno obavestio Kongres o „širokom programu tajnih operacija unutar Ukrajine”

U Ukrajini deluje veliki broj pripadnika snaga za specijalne operacije CIA i američke vojske, objavio je list Intersept, pozivajući se na izvore u američkim obaveštajnim službama.

Kako su izjavili visoki zvaničnici obaveštajnog aparata Sjedinjenih Država, na teritoriji Ukrajine se izvodi velika operacija u kojoj učestvuje veliki broj pripadnika američkih obaveštajnih službi i specijalnih snaga vojske SAD.

Sagovornici lista su istakli da su tajne operacije SAD unutar Ukrajine sada mnogo veće nego što su bile na početku oružanog sukoba. Nekoliko bivših i sadašnjih obaveštajnih zvaničnika je reklo da „u Ukrajini ima mnogo više personala i resursa, kako CIA i drugih američkih obaveštajnih agencija, nego što je bilo u februaru”.

Petreus: Ako Putin upotrebi nuklearno oružje SAD će uništiti rusku vojsku

Zajedno sa američkim vojnicima, u Ukrajini su prisutne specijalne snage iz drugih zemalja NATO-a, uključujući Veliku Britaniju, Francusku, Kanadu i Litvaniju.

U izveštaju Intersepta se navodi da se tajne operacije u Ukrajini sprovode u skladu sa tajnom predsedničkom odlukom, koja ukazuje da je predsednik Bajden prećutno obavestio Kongres o „širokom programu tajnih operacija unutar Ukrajine”.

I pored toga što ne postoje tačni podaci o delovanju američkih obaveštajnih službi u Ukrajini, mnogi stručnjaci smatraju da sama činjenica njihovog učešća u sukobu preti direktnim vojnim sukobom između SAD i Rusije. Analitičari kažu da su takve operacije u suprotnosti sa obećanjem predsednika Bajdena da neće slati trupe u Ukrajinu, jer bi to moglo da izazove svetski rat.

 

Izvor Pravda, 8. oktobar 2022.

 

Naslovna fotografija: Charles Ommanney/Getty Images

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u