CIK: Ponovno brojanje glasova za predsednika RS; Dodik: Tužićemo ih

Za ovakvu odluku glasalo je šest članova CIK-a, dok je protiv bio jedino član CIK-a Vlado Rogić. Zbog nepoštovanja zakona Dodik je najavio tužbu, rekavši da je odluka CIK-a politički motivisana

Na hitnoj sjednici Centralne izborne komisije BiH donesena je odluka o ponovnom prebrojavanju glasačih listića za predsjednika Republike Srpske zbog kako navode „neregularnosti i matematičkih nelogičnosti”, saopšteno je iz CIK-a nakon sjednice.

– CIK je jutros održao kolegijum na kojem je razmotrila primjedbe i prigovore na tok izbornog procesa u Republici Srpskoj za predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske. Imali smo materijalne dokaze i video materijale gdje je nesumnjivo taj proces kontaminiran da nije moguće dati rezultate izbora. CIK je odlučio izdati naredbu:

„CIK po službenoj dužnosti glavnom centru za brojanje naređuje da izvrši otvaranje vreća i prebroji glasačke listiće ponovo i listiće u Brčko Distriktu za predsjednika Srpske” – rekao je predsjednik CIK-a Suad Arnautović.

Za ovakvu odluku glasalo je šest članova CIK-a, dok je protiv bio jedino član CIK-a Vlado Rogić. Rogić je rekao da CIK za ovu odluku nema zakonsko uporište, te da to eventualno može uraditi tek nakon što utvrdi rezultate izbora.

Ponovno brojanje glasova biće obavljeno u Glavnom centru za brojanje u Sarajevo. Kako su pojasnili, ponovno brojanje naloženo je na 2.239 redovnih biračkih mjesta.

 

Izvor RTRS, 10. oktobar 2022. 

 

Dodik: Tužićemo CIK, prekršili su zakon

Čovek koji bio na listi PDP-a u Banjaluci za lokalne izbore je član CIK-a, kaže Dodik.

Centralna izborna komisija BiH odlukom o ponovnom prebrojavanju glasačkih listića za predsednika Republike Srpske ne
poštuje zakon, izjavio je za RTRS kandidat za predsednika Srpske i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Zbog nepoštovanja zakona Dodik je najavio tužbu, rekavši da je odluka CIK-a politički motivisana.

Iz PDP-a tvrde da je Dodik pokrao izbore i da je Trivić pobedila

Dodik je ranije danas, pre ove odluke Komisije, rekao da CIK nije izabrana zakonito i da su u njenom izboru učestvovali stranci.

„Oni su izabrali predstavnike političkih partija iz RS, u ovom slučaju iz opozicije RS, iz PDP-a i SDS-a. Blizak saradnik Mirka Šarovića u njegovom kabinetu je naprasno izabran za člana izborne komisije, a čovek koji bio na listi PDP-a u Banjaluci za lokalne izbore je član CIK-a”.

„Zakon nalaže da su to nezavisni kandidati i da to ne smeju da budu politički angažovani pojedinci”, rekao je Dodik, prenosi RTRS. On je dodao i da su i ljudi koji su prepoznati kao članovi SDA angažovani sada CIK-u.

„Mi smo prihvatili to jer bi u suprotnom uz učešće međunarodnog faktora bili diskvalifikovani”, zaključio je Dodik

 

Izvor Politika, 10. oktobar 2022. 

 

Naslovna fotografija: EPA-EFE/Aleksandar Golic

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u