Dojče vele: Otkud zastave SNS-a na protestu opozicije u R. Srpskoj?

Zastava SNS-a, na čijem čelu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, vijorila se na protestima i to na nekoliko lokacija tokom večeri, pa se efekat „ubačenog elementa”, smatraju analitičari, može isključiti

„Pratićemo nacionalnu politiku koja se kreira u Beogradu i nikada nećemo uraditi ovo što je Dodik uradio sa Zoranom Milanovićem, udarajući direktno na Srbiju”, rekla je Jelena Trivić (PDP), kandidat opozicije u RS za predsednika ovog entiteta, kada je proglasila pobedu u izbornoj noći. Iako se radi o porukama koje se često mogu čuti iz RS, ova je bila zanimljiva, smatraju analitičari, s obzirom da je izrečena u trenutku kada rezutlati izbora nisu bili poznati.

Iako rukovodstvo Srbije nije otvoreno podržalo nijednog kandidata na izborima u RS, tokom kampanje je bilo skrivenih poruka koje su, ako ništa drugo, išle na ruku opoziciji.

Jedna od njih je gostovanje Vučića na BN televiziji u Bijeljini, koja je bliska opozicionim krugovima, na polovini izborne kampanje u BiH. Takođe, nekoliko opozicionih lidera iz RS, među kojima je i Jelena Trivić, gostovali su u izbornoj kampanji na televizijama bliskim vlasti u Srbiji, što je viđeno kao direktna podrška Beograda opoziciji u RS.

Ovdje ne treba zaboraviti, ističu poznavaoci prilika, ni politička razmimoilaženja Beograda i Banjaluke, kada je riječ o podršci međunarodnoj zajednici i odnosa prema visokom predstavniku Kristijanu Šmitu, sa kojim se Vučić u nekoliko navrata sastao.

Na sinoć održanim protestima, pitanje podrške se opet otvorilo. Zastava Srpske napredne stranke, na čijem čelu je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, vijorila se na protestima i to na nekoliko lokacija tokom večeri, pa se efekat „ubačenog elementa”, smatraju analitičari, može isključiti.

Pitanja je sve više ako se uzme u obzir da Vučić ni osam dana nakon izbora nije čestitao Miloradu Dodiku pobjedu. Iako je prema podacima CIK-a prebrojano 98 odsto glasova, što je praktično završen proces. Vučić kaže da čeka konačne rezultate izbora.

„Nije moje da se mešam”

„Nije moje kao predsednik Srbije da se mešam u opredeljenje naroda u RS. Imao sam i imam i danas veoma dobru saradnju sa Željkom Cvijanović i Miloradom Dodikom. Moje je samo da sačekam zvanične rezultate CIK-a BiH”, rekao je Vučić, navodeći da će tada i čestitati pobedniku. On je odbacio kritike da na ovim izborima ima svog favorita.

„Onda odjednom kažu da Vučić sedi na dve stolice. Pa ne sedim na dve stolice nesretnici jedni, već je to posao drugih ljudi koji će doneti odluku ko da vlada Republikom Srpskom a moje je da budem u najbližim odnosima s bilo kim ko bude vladao”, uverava Vučić.

Radio Slobodna Evropa: Vučićevo odricanje od Dodika

Ovo nije prvi put, kaže analitičarka Tanja Topić, da iz Srbije dolaze poruke koje ne idu u prilog vladajućoj koaliciji, prvenstveno SNSD-u. Taj loš odnos traje još od izbora Tomislava Nikolića za predsednika Srbije i podrške Dodika Borisu Tadiću, koji je izgubio izbore. Sve što se dalje dešavalo posledica je loših odnosa, upakovana u potrebu saradnje Srbije i RS, bez obzira ko je na njihovom čelu.

„Izgleda da je u ovom trenutku jedna od retkih tačaka koja spaja dva lidera baš institucija Centralne izborne komisije. Vidimo da postoji šum u komunikaciji izmedju Vučića i Dodika koji je posebno došao do izražaja u ovoj izbornoj kampanji”, kaže Topić, podsećajući da je to bilo vidljivo i kroz medije tokom izborne kampanje u BiH.

„Neki zvaničnici iz RS i bliski Dodikovi saradnici spočitavaju određenim delovima zvaničnog Berograda, njima bliskim medijima, kako tabloidima, tako i slobodnim nezavisnim medijima, da žale što je Dodik pobedio te da priželjkuju ponavljanje izbora”, kaže Topić, koja vidi podršku zvaničnog Beograda opoziciji u RS.

Između redova

„Između redova se isčitava da Vučić podržava opoziciju u RS. Sa druge strane, odnosi na relaciji Vučić-Dodik, nisu ni izdaleka srdačni kao što su bili ranije, ali sasvim sigurno je da ce Vučić podržati onoga ko formira vlast”, zaključuje Topić.

Što se tiče aktivnosti opozicije sa drugog po redu održanog skupa u Banjaluci, zbog kako tvrde izborne krađe, uputili su dva zahteva. Prvi prema Centralnoj izbornoj komisiji BiH, od koje traže ponovljeno brojanje glasova na svim biračkim mestima u RS i drugi, prema pravosudnim institucijama, od kojih traže procesuiranje lica koja su učestvovala u izbornoj krađi.

 

Izvor Dojče vele, 10. oktobar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/BN televizija

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u