Putin: Ukrajina pokušala da minira i Turski tok, dobiće žestok odgovor

Kijevski režim je sebe stavio u istu ravan sa najozloglašenijim terorističkim organizacijama, tako da je jednostavno nemoguće ne odgovoriti na njihove zločine, istakao je ruski predsednik

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da je jutros visoko preciznim naoružanjem nanet snažan udarac objektima ukrajinske infrastrukture. On je na sednici Saveta bezbednosti Rusije poručio i da će, u slučaju daljih pokušaja organizovanja terorističkih napada na teritoriji Rusije, odgovor biti žestok i u skladu sa nivoom pretnje.

„U to niko ne treba ni najmanje da sumnja”, upozorio je Putin.

On je rekao da je jutrošnji napad izveden visoko preciznim oružjem velikog dometa kopnenog, vazdušnog i pomorskog baziranja i to po ukrajinskim energetskim objektima, objektima vojne uprave i veze.

Prema Putinovim rečima, kijevski režim se odavno služi terorističkim metodama.

„To su ubistva javnih ličnosti, novinara, naučnika. I to kako u Ukrajini, tako i u Rusiji”, rekao je on.

Kako je rekao, specijalne službe Ukrajine izvele su već tri teroristička napada na Kursku nuklearku, više puta dižući u vazduh visokonaponske dalekovode.

On je naveo da su tako oštećena tri dalekovoda, ali da su preduzete mere da se šteta u najkraćem roku sanira.

„Nije dopušteno da dođe ni do kakvih drugih posledica. Ali, izveden je i niz drugih terorističkih napada i pokušaja sličnih zločina na energetske objekte i gasnu infrastrukturu naše zemlje”, rekao je ruski lider.

On je optužio Kijev i za akte nuklearnog terorizma, navodeći kao primer artiljerijske udare na Zaporošku nuklearku.

U tom kontekstu, naveo i da je Ukrajina pokušala da digne u vazduh deo gasovoda „Turski tok”.

„Izvršen je niz terorističkih napada i pokušaja sličnih zločina na energetske objekte i gasnu infrastrukturu naše zemlje, uključujući pokušaj da se digne u vazduh jedan deo ‘Turskog toka’. Sve to je dokazano objektivnim podacima, uključujući i izjave privedenih izvršilaca tih akata”, poručio je Putin.

Kijevski režim je sebe stavio u istu ravan sa najozloglašenijim terorističkim organizacijama, tako da je jednostavno nemoguće ne odgovoriti na njihove zločine, istakao je ruski predsednik.

Putin je, takođe, informisao članove Saveta bezbednosti Rusije o istrazi u vezi sa eksplozijom na Krimskom mostu. To je teroristički napad s ciljem da se uništi civilna infrastruktura, rekao je on.

Šef ruske države je još rekao da Rusiji ne dozvoljavaju učešće u istragama u vezi sa eksplozijama na gasovodima „Severni tok” i „Severni tok 2”.

„Kao što je poznato, predstavnicima Rusije ne dozvoljavaju istragu uzroka eksplozija i uništenja međunarodnih gasnih transportnih sistema koji idu po dnu Baltičkog mora. Ali, svima nama je dobro poznato ko na kraju ima najviše koristi od tog zločina”, zaključio je Putin.

 

Izvor Sputnjik, 10. oktobar 2022.

 

Naslovna fotografija: TASS/kremlin.ru

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u