Putin: Rusija može pomoći Evropi stvaranjem najvećeg „gasnog haba” u Turskoj

Putin je naglasio da bi Rusija mogla da premesti izgubljeni obim tranzita preko „Severnih tokova” u region Crnog mora, stvaranjem najvećeg „gasnog haba” u Turskoj, ako za to budu zainteresovani ruski partneri

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da svetska ekonomija i energetski sistem preživljavaju duboku krizu, koja je povezana sa nestabilnošću cena i neravnotežom tržišta. Ruski lider je najavio da je moguće stvaranje najvećeg „gasnog haba” u Turskoj u cilju snabdevanja Evrope.

„Direktna, otvorena komunikacija posebno je neophodna sada kada cela svetska ekonomija i gorivno-energetski kompleks preživljavaju, iskreno, duboku krizu, povezanu sa nestabilnom cenovnom dinamikom energetskih resursa, disbalansom ponude i potražnje, kao i sa otvoreno subverzivnim akcijama pojedinih učesnika na tržištu koji se rukovode isključivo sopstvenim geopolitičkim ambicijama”, istakao je Putin na otvaranju „Ruske energetske nedelje”.

Savremena globalna energetika suočila se sa do sada neviđenim problemima, a izlaz iz tih problema mora biti prioritet na raznim platformama, dodao je Putin.

O eksplozijama na gasovodima „Severni tok”

„Nema sumnje da se po pitanju gasovoda ‘Severni tok’ i ‘Severni tok 2’ radi o aktu međunarodnog terorizma. To je najopasniji presedan, jer konkurenti na taj način teraju Evropljane da kupuju energente po višim cenama”, istakao je ruski predsednik.

Iza terorističkih napada na te gasovode stoje oni koji su već pribegavali takvim diverzijama, dodao je on.

Cilj terorističkog napada na gasovode „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ bio je podrivanje energetske bezbednosti na celom kontinentu, rekao je Putin.

„Nema sumnje da je to čin međunarodnog terorizma, čiji je cilj da se ugrozi energetska bezbednost celog kontinenta, a logika je cinična – da se unište, blokiraju izvori jeftine energije, da se milionima ljudi, industrijskim potrošačima oduzmu gas, gorivo, električna energija i drugi resursi i da se primoraju da kupuju sve to po mnogo višim cenama”, rekao je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Države, posle ove situacije sa eksplozijama na ta dva gasovoda, mogu da isporučuju energente po znatno višim cenama i sasvim je jasno ko će imati najveću korist.

Moguće stvaranje najvećeg „gasnog haba” u Turskoj

Putin je naglasio da bi Rusija mogla da premesti izgubljeni obim tranzita preko „Severnih tokova” u region Crnog mora, stvaranjem najvećeg „gasnog haba” u Turskoj radi snabdevanja Evrope, ako za to budu zainteresovani ruski partneri.

„Izgubljeni obim tranzita preko ‘Severnih tokova’ koji prolaze po dnu Baltičkog mora, mogli bismo premestiti i u region Crnog mora, tako da to postane glavna maršruta za isporuke našeg goriva i prirodnog gasa u Evropu preko Turske, stvaranjem u Turskoj najvećeg gasnog haba za Evropu, ako su, naravno, za to zainteresovani naši partneri”, najavio je Putin.

Putin: Evropa da zahvali Turskoj na tranzitu gasa iz Rusije

Prema njegovim rečima, takva odluka je ekonomski izvodljiva i podrazumeva značajno veći nivo bezbednosti.

Rusija spremna za isporuke energenata u Evropu

Ruski predsednik je rekao da je Rusija spremna za isporuke energenata u Evropu, uključujući ovu jesen i zimu, a da je lopta sada na strani Evrope. Prema njegovim rečima, zbog cena energenata koji su tri puta uvećane, lančano dolazi do inflacije.

„Ako se nastavi rast cena energenata, Zapad će štampati novac kao što je bilo i ranijih godina”, rekao je Putin.

On je naglasio da EU samo produbljava krizu uvodeći ograničenje cena nafte, ali Rusija neće delovati na svoju štetu.

„Onima, koji umesto poslovnog partnerstva i tržišnih mehanizama prednost daju prevarantskim smicalicama i ucenama bez pardona, a mi u takvoj paradigmi u političkoj sferi živimo već decenijama, želim da kažem da nećemo delovati sebi na štetu. Imajte to na umu”, upozorio je ruski lider.

Zapad ne treba da odbija saradnju sa Rusijom

Zapad ne treba da odbija saradnju sa Rusijom, rekao je on.

„Mi prodajemo ono što oni hoće da kupe, po tržišnim cenama. Mi smo spremni da kupujemo od vas, vi ne prodajete. Deficit raste… Ne treba odbijati saradnju sa Rusijom, to je sve”, rekao je Putin.

Ruski lider je istakao da bez obzira na diverzije na energetskoj infrastrukturi nemamo nameru da odstupimo.

„Osiguravaćemo stabilnost na tržištu. Rusija će rasporediti svoj gas na svetskim tržištima, za to postoje ‘Snaga Sibira’, ‘Turski tok’ i ‘Plavi tok’”, poručio je ruski predsednik.

Rast cena energenata nije povezan sa specijalnom operacijom ruske vojske u Donbasu, već je za to kriva pogrešna politika samog Zapada u sferi energetike, rekao je on.

„Taj resurs koji dolazi na evropsko tržište prodaje se bukvalno triput skuplje, kao što sam već rekao. I lančano pojavljuje se inflacija, u evrozoni je ona već dostigla 10 odsto. Pate obični Evropljani, za godinu dana njihovi računi za struju i gas su porasli tri puta… Kakve veze s tim ima Rusija? Oni svoje sopstvene greške stalno pokušavaju na nekog da svale. U ovom slučaju na Rusiju”, istakao je Putin.

Kako je dodao, Rusija nije kriva što Evropljani, kao u Srednjem veku, prave zalihu drva za zimu.

Putin je istakao da će Rusija nastaviti prelazak na obračun u nacionalnim valutama pri plaćanju ruskih energenata.

Rusija za razliku od Zapada uvek ispunjava svoje obaveze

Putin je naglasio da Rusija uvek ispunjava svoje obaveze i time se kardinalno razlikuje od zapadnih zemalja, koje su odbile da ispunjavaju već zaključene sporazume u raznim oblastima.

Ruski lider naglašava da lideri evropskih zemalja smatraju da je moguće zameriti Rusiji pouzdanost snabdevanja energentima, iako Moskva ispunjava svoje ugovorne obaveze i isporučuje potrebne količine.

Putin je podsetio kako su nedavno američki tankeri, koji su prevozili tečni naftni gas u Evropu menjali kurs na pola puta kao i konačno odredište, jer je prodavcima gasa neko drugi ponudio bolju cenu.

„Podsetiću ko je tada pomogao Evropi i isporučio dodatne količine gasa evropskom tržištu. Rusija. Ipak, rukovodioci tih država preferiraju da to ne pominju, naprotiv, smatraju da nam mogu zameriti pouzdanost. Da li mi odbijamo da isporučujemo energente? Spremni smo da snabdevamo i isporučujemo celokupne količine predviđene ugovorima”, objasnio je Putin.

O koordinaciji sa OPEK plus

Putin je istakao da će se koordinisanje sa OPEK plus nastaviti u cilju predvidljivosti tržišta.

Prema njegovim rečima, principijelni stav Rusije ogleda se u tome da je stabilnost, ravnotežu energetskih tržišta, kao i bezbednu budućnost naroda moguće osigurati samo zajedničkim naporima, „otvorenim, iskrenim dijalogom, zasnovanim na principima solidarne odgovornosti i uzimanja u obzir uzajamnih nacionalnih interesa”.

Dogovor Saudijaca i Rusa: OPEK+ obara proizvodnju nafte, EU i SAD osuđuju

Putin smatra da je ključni zadatak je da domaći gorivno-energetski kompleks radi u korist nacionalne ekonomije, povećanja njene konkurentnosti i poboljšanja kvaliteta života ruskih građana.

Proizvodnja nafte u Rusiji iznad prošlogodišnjeg nivoa

Rusija će do 2025. godine zadržati proizvodnju nafte i izvoz na sadašnjem nivou, istakao je Putin i naglasio da je trenutno obim proizvodnje crnog zlata već prevazišao pad i čak je u nekoj meri iznad prošlogodišnjeg nivoa.

On je istakao da je u poslednjoj deceniji proizvodnja nafte u Rusiji postala u velikoj meri zavisna od strane opreme i usluga, ali da se već do 2025. godine planira povećanje udela domaće opreme u toj oblasti do 80 odsto.

Putin se osvrnuo i na alternativne izvore energije i istakao da se njima treba baviti u skladu sa obimom potrošnje, ekonomskim rastom, ne požurivajući to zbog političkih razloga.

 

Izvor Sputnjik, 12. oktobar 2022. 

 

Naslovna fotografija: kremlin.ru

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u